Wienerberger introduceert Leadax Roov

Afval herleeft als innovatieve en circulaire platdakbedekking

Wienerberger verrast de sector met een revolutionaire platdakbedekking. Leadax Roov gooit hoge ogen op duurzaamheidsvlak. De nieuwkomer is het resultaat van upcycling: de dakbedekking wordt vervaardigd uit gerecycleerde PVB-folies uit de glasindustrie. Het hergebruik van dit materiaal gecombineerd met het lage en duurhttps://www.wienerberger.be/plat-dak.htmlzame energieverbruik tijdens de productie beperkt de milieu-impact, terwijl daarnaast de witte kleur ook tal van duurzame troeven heeft. Tot slot is Leadax Roov circulair aangezien het na levensduur 100% verwerkbaar is tot een nieuwe platdakbedekking met dezelfde kwaliteit. Dankzij deze verbreding van zijn aanbod, biedt de fabrikant nu oplossingen voor de volledige gebouwschil met hellend én plat dak.

In het waarmaken van zijn ESG-ambities draagt Wienerberger actief bij aan een duurzame leefomgeving voor de komende generaties. Naast de maatregelen om onze milieu-impact verder te verlagen in onze bestaande productieprocessen introduceren we nu met Leadax Roov een revolutionaire én uiterst duurzame platdakbedekking. Voor de productie van het innovatieve dakdichtingssysteem worden geen fossiele grondstoffen gebruikt. Integendeel, de grondstof PVB-folie is een afvalstroom uit de glasindustrie waarvan jaarlijks maar liefst 1,5 miljard kilo beschikbaar is in Europa. Door deze reststroom te gebruiken als belangrijkste grondstof voor Leadax Roov, draagt Wienerberger bij aan het verantwoord verwerken van deze afvalberg.

Wit is het nieuwe groen

Leadax Roov heeft een aanzienlijk lagere milieu-footprint dan vergelijkbare oplossingen voor platte daken. Uit een toetsing op basis van een levenscyclusanalyse door Nibe blijkt dat Leadax Roov tot de milieutechnische top behoort. De milieu-impact bedraagt minder dan de helft van courante alternatieven. Dit dankzij het benutten van een afvalstroom als grondstof, de efficiënte, energiearme productie, de lage milieu-impact door transport en de lange levensduur .

De witte kleur reflecteert de zonnestralen en zorgt voor een vermindering van het hitte-eilandeffect en een hoger rendement van zonnepanelen. Er is ook geen regenwaterverkleuring: het afgespoelde regenwater is helder en direct te gebruiken voor huishoudelijk gebruik.

Veel voordelen voor dakdekkers

Dakdekkers zijn positief over de nieuwkomer op de platte daken. Testcases in onder meer Heist-op-den-Berg, Zwevezele en Lessines bewijzen dat Leadax Roov eenvoudig en snel te plaatsen is. De rollen met een breedte van 1 m wegen niet zwaar en zijn makkelijk hanteerbaar. Meteen na het uitrollen is de plaatsing al mogelijk. De naadverbindingen en detailleringen zijn eenvoudig te maken, en corrigeren tijdens het plaatsen is perfect mogelijk. Bovendien zijn er weinig accessoires nodig en is de plaatsing veilig. Er is immers geen open vuur of hitte vereist. Ook op vlak van dampopenheid scoort de Leadax Roov dakbaan goed.

Eén productdikte voor alle platte daken

Een ander voordeel van Leadax Roov is dat er slechts één productdikte is voor alle toepassingen: 1,5 mm voor alle types platte daken - ook daken met zonnepanelen, enz. Dakdekkers en groothandelaars hoeven dus maar één product op voorraad te hebben.

Totaaloplossing voor de gebouwschil

Op het einde van zijn levensduur is Leadax Roov perfect te recycleren tot een nieuw dakmembraan, ongeacht de gekozen bevestigingsmethode: losliggend geballast, mechanisch of verlijmd. Bij verlijming wordt immers gebruikgemaakt van een watergedragen lijm, die na einde levensduur eenvoudig van de Leadax Roov dakbaan kan verwijderd worden met stoom. Geen downcycling dus of een groeiende afvalberg, maar een circulaire toepassing van dak tot nieuwe dakdichting en een vermindering van de afvalberg. Zo levert Wienerberger opnieuw een bijdrage aan de doelstellingen van Vlaanderen Circulair.

Tot slot bewijst Wienerberger zich als totaalpartner voor kwalitatieve bouwoplossingen voor het volledige gebouw. Na onze keramische oplossingen voor de dragende wanden, gevels, hellende daken, oprit en tuinpaden bieden we met Leadax Roov een antwoord voor platte daken. Een rode draad doorheen het Wienerberger productgamma is het duurzame en circulaire DNA.

Meer informatie

Ga naar wienerberger.be/leadaxroov voor meer informatie. Daar vindt u ook de introductievideo met uitleg over deze slimme circulaire oplossing voor platdakbedekking.


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
6 nieuwe kleuren voor Amfora gevelsteencollectie

6 nieuwe kleuren voor Amfora gevelsteencollectie

De gloednieuwe Amfora collectie van Wienerberger krijgt met zes nieuwe kleuren een gevoelige uitbreiding. De nieuwkomers, waarvan drie in Eco-brick formaat ...

Lees meer

Kleidakpannen: een passende pan voor elk dak.

Kleidakpannen: een passende pan voor elk dak.

Het onderhoudsgemak en de duurzaamheid van een hellend dak met keramische dakpannen zijn overtuigende argumenten. Maar daar stopt het niet. Dankzij de...

Lees meer

Wienerberger kleiklinkers, een plezier in elke tuin

Wienerberger kleiklinkers, een plezier in elke tuin

Zeg niet zomaar klinker tegen een kleiklinker... Kleiklinkers bestaan in diverse kleurschakeringen, formaten en texturen. Door hun vormgeving en esthetiek...

Lees meer

Artikels van onze redactie


Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken