Klustip! Je roofing repareren was nog nooit zo gemakkelijk

Hoewel roofing als dakbedekking lang meegaat, zullen je bitumineuze dakrollen op termijn onvermijdelijk lijden onder weersinvloeden zoals uv-stralen, hagel of hevige regenval. Om de levensduur van je dak te verlengen, geef je het dus best op tijd een renovatiecoating. Niet zeker hoe je de renovatie van je dak precies aanpakt? Met dit stappenplan is je roofing in 1, 2, 3 gerepareerd.

1. Maak de ondergrond stof- en vetvrij

Vooraleer je een renovatiecoating aanbrengt, is het belangrijk dat de ondergrond stof- en vetvrij is. Zo komt er geen vuil vast te zitten onder de coating en zal die gemakkelijker hechten aan de bestaande roofing. Maak de ondergrond dus schoon met een harde borstel en veeg eventuele plassen weg.

2. Herstel blazen, barsten of scheuren

Vervolgens controleer je het dak op blazen, barsten of scheuren. Ontdek je schade op bepaalde plaatsen? Herstel de probleemzones dan met Dak-Reparatie van Aquaplan of gebruik de elastische afdichtingskit Dak Matic SBS. Het is belangrijk dat je de reparatie voldoende laat uitdrogen voor je verder gaat met het renoveren van je roofing. Reken hiervoor ongeveer op één week.

3. Breng een primer aan

Wanneer de herstelling voldoende is uitgehard, reinig je de ondergrond nog even en breng je vervolgens een laag Roofprimer aan op het volledige dakoppervlak. Deze sneldrogende hechtvernis fixeert het overgebleven stof en zorgt voor een betere hechting tussen de bestaande roofing en de nieuwe renovatiecoating.

4. Breng de renovatiecoating aan

Na de voorbereiding is je dak klaar voor de renovatiecoating. Afhankelijk van welke coating je gebruikt, kan je de levensduur van je dak tot drie, vijf of zeven jaar verlengen. Roer het product altijd eerst om en gebruik dan een kwast om opstaande randen en dakdetails in te smeren. Daarna kan je met een borstel of vloerwisser het volledige dakoppervlak bestrijken met de coating.

Verlenging levensduur tot drie jaar:
Met Dak-Renovatie herstel, voed en onderhoud je je bestaande roofing. Deze coating is versterkt met vezels en zorgt voor een onmiddellijke waterdichting. Wil je graag een extra inspanning doen voor het milieu? Gebruik dan Dak-Dicht. Deze onderhoudscoating is solventvrij en is dus niet schadelijk voor het milieu.

Verlenging levensduur van vijf tot zeven jaar:
Je dak renoveren kan ook met Elastic Rubber. Na droging vormt deze rubberbekleding een taaie en elastische laag die bestand is tegen temperatuurschommelingen en vervuiling.

Verlenging levensduur tot zeven jaar:
De levensduur van je dak gaat er het best op vooruit met Lek-Dicht. In slechts één laag herstelt deze waterdichte renovatiecoating je roofing. In dit geval is het dus zelfs niet nodig om een primer aan te brengen.

5. Laat uitdrogen en breng een tweede laag aan

Geef de aangebrachte coating opnieuw voldoende tijd om te drogen. Breng daarna een tweede laag Dak-Renovatie, Dak-Dicht of Elastic Rubber aan op dezelfde manier, maar deze keer haaks op de eerste laag.

6. Werk je dak af met Leislag

Geef je dak een extra beschermende laag met Leislag-schilfers. De gemalen leislagsteen zal je pas aangebrachte coating optimaal beschermen tegen uv-stralen en laat je dak er weer als nieuw uitzien.

Aan de slag

Zie je het helemaal zitten om je handen uit de mouwen te steken en je roofing te repareren? Gebruik dan voor elk product de handige productcalculator van Aquaplan en je weet precies hoeveel je nodig hebt om je volledige dak te renoveren.


Zo reken je af met groene aanslag!
Zo reken je af met groene aanslag!

Iedereen krijgt te maken met groene aanslag. Buitenmuren, terrassen, tuinmeubelen, … ze slaan vaak groen uit na een vochtige periode. Zeker na de winter...

Lees meer
Renoveren van bestaande of nieuwe daken
Renoveren van bestaande of nieuwe daken

Constructies in de tuin herstellen? Tuinhuizen een nieuwe dakbedekking geven? Met de producten van Aquaplan is het zo gebeurd.

Lees meer
COMBI-FLOOR: vloerisolatie met OSB-afwerkingsplaat
COMBI-FLOOR: vloerisolatie met OSB-afwerkingsplaat

Je vloer isoleren en meteen beloopbaar maken? Een koud kunstje met de COMBI-FLOOR. Deze plaat bestaat uit een PIR-isolatieplaat met een OSB-toplaag (klasse ...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

  • Infographic: zijn jouw oude leien asbesthoudend?
    Infographic: zijn jouw oude leien asbesthoudend?

    Hoe kom je te weten of er asbest in je oude leien zit? Deze infographic geeft je een duidelijk beeld.

    Lees meer
  • Zit jouw dakgoot of regenpijp verstopt? Zo maak je je goot bladvrij
    Zit jouw dakgoot of regenpijp verstopt? Zo maak je je goot bladvrij

    De herfst is het moment bij uitstek om je dakgoot bladvrij te maken. Hoe pak je die klus het beste aan? En hoe zorg je voor minder bladeren in je goot?

    Lees meer
  • Must-do voor het najaar: de schoorsteen vegen
    Must-do voor het najaar: de schoorsteen vegen

    De temperaturen dalen, dus kachels en haarden mogen weer volop branden! Maar hoe zit het met je schoorsteen? Wanneer is die nog geveegd?

    Lees meer
  • Dak ontmossen: hoe begin je eraan?
    Dak ontmossen: hoe begin je eraan?

    Of je het nu wilt of niet, mos nestelt zich op elk dak. Het is niet schadelijk, maar louter een esthetisch probleem. Zo los je het op.

    Lees meer