Bescherm je gevel tegen vocht en vuil

Doorslaand vocht is een vaak voorkomend probleem. Vooral oudere woningen zijn hiervoor erg gevoelig, maar ook bij recentere huizen kan het voorkomen. De beste methode om dit probleem blijvend aan te pakken? Muurimpregnatie. Zo creëer je een waterafstotende barrière die niet alleen het vocht tegenhoudt, maar ook voorkomt dat vuil zich vastzet op je gevel.

Grondwater

Muurstenen zijn van nature al poreus en nemen naarmate ze ouder worden meer vocht op. Als je probleem eerder beperkt is, kan je eventueel een waterdichte muurcoating op de gevel aanbrengen, maar de beste oplossing op lange termijn is het impregneren van de muur.

Muurimpregnatie

Een ontbrekende of slecht werkende waterkering is vaak de oorzaak van opstijgend vocht. Wanneer je je gevel impregneert met producten zoals Muur-Dicht of Transparant creëer je een onzichtbare waterkering op de buitenmuur. Die brengt heel wat voordelen met zich mee:

- Je gevel blijft langer proper: dankzij de coating zullen mossen, algen en ander vuil zich minder makkelijk vastzetten op de buitenmuur. Je gevel blijft er dus langer mooi uitzien. Als er toch wat vuil op je gevel komt, zal je dat bovendien eenvoudiger kunnen verwijderen dan bij een niet-geïmpregneerde gevel.

- Er is minder aantasting: door vocht kan verf, behang of pleisterwerk loskomen. Ook kan je schimmel- of vochtplekken zien verschijnen op je binnen- of buitenmuren. Na muurimpregnatie krijgt het vocht geen kans om in de stenen te dringen en zal er dus ook een pak minder aantasting zijn van je muurafwerking.

- Je vermijdt vorstschade: de waterafstotende coating beschermt je gevel tegen doorslaand vocht. Is je gevel niet geïmpregneerd? Dan kan het water in de muur trekken en bij vriesweer uitzetten. Dat kan zorgen voor barsten en scheuren in je buitenmuur. Door je gevel te impregneren, blijf je de vrieskou een stapje voor.

- Je verlengt de levensduur van je gevel: na het impregneren staat je buitenmuur minder onder invloed van de weersomstandigheden en mag je dus ook uitgaan van een langere levensduur.

- Waardevermeerdering: een gevel die tegen vocht en vuil beschermd is, oogt niet alleen mooier maar betekent ook een waardevermeerdering voor je woning.

Aan de slag

Ben je overtuigd van de voordelen van muurimpregnatie? Dan kan je met de producten van Aquaplan gemakkelijk zelf aan de slag. Bereken eerst hoeveel product je nodig hebt en ga vervolgens naar het dichtstbijzijnde verkooppunt.


Doorslaand vocht? Opgelost in 3 stappen!
Doorslaand vocht? Opgelost in 3 stappen!

Er is niets vervelender dan vochtproblemen in huis. Afbladderende verf, loskomend behang, schimmel, een vieze geur, … Vaak is doorslaande regen de...

Lees meer
Dakbedekking voor een plat dak, zonder te branden
Dakbedekking voor een plat dak, zonder te branden

Dakbedekking op een plat dak plaatsen is een klus die veel doe-het-zelvers niet aandurven. Onterecht! Ook een doe-het-zelver kan veilig de dakbedekking van ...

Lees meer
COMBI-COVER: isolatie met afwerkingslaag in één handig paneel
COMBI-COVER: isolatie met afwerkingslaag in één handig paneel

De nieuwe COMBI-COVER is de perfecte oplossing als je wenst te isoleren en af te werken in één keer. Dit handig paneel is een combinatie van een PIR-plaat...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

 • Gespot: de 5 musthaves van januari
  Gespot: de 5 musthaves van januari

  Aan het einde van elke maand zet onze woonexpert enkele nieuwe producten in de kijker. Ontdek de musthaves van januari.

  Lees meer
 • Zo wapen je jouw woning tegen de strafste zonnestralen
  Zo wapen je jouw woning tegen de strafste zonnestralen

  Hoe hou je het fris in huis als de zon meedogenloos op je gevel brandt? Zeker in goed geïsoleerde woningen stijgt het risico op oververhitting. Enkele tips.

  Lees meer
 • Help! Wat doet die witte sluier op mijn gevel? Zo pak je het aan
  Help! Wat doet die witte sluier op mijn gevel? Zo pak je het aan

  Heb je een witte sluier op je buitenmuur? Dat zijn waarschijnlijk zout- of gipsuitbloeiingen. Wat doe je eraan en hoe kan je ze vermijden?

  Lees meer
 • Buiten schilderen: vermijd deze valkuilen
  Buiten schilderen: vermijd deze valkuilen

  Het seizoen voor buitenschilderklussen is opnieuw aangebroken. Maar voordat je aan de slag gaat, wijst een verfexpert je op de belangrijkste valkuilen.

  Lees meer