Vochtproblemen in de badkamer vermijden? Dit moet je weten voor je gaat tegelen!

De badkamer is de vochtigste plaats in huis. Je neemt er (bijna) dagelijks een douche of een bad, waardoor er veel waterdampen ontstaan. Als de ruimte onvoldoende verwarmd of verlucht wordt, kunnen de dampen neerslaan op de muren en het plafond, met vochtplekken, schimmelvorming of zelfs loskomende tegels als gevolg. Met deze tips vermijd je vochtschade en geniet je jarenlang van een badkamer in topconditie.

Condensatievocht

Bestaan de muren en het plafond van je badkamer uit poreuze materialen zoals gipsplaten, pleister of beton? Dan zullen eventuele vochtproblemen snel verergeren en mag je je verwachten aan schimmel op de (tegel)voegen en een onaangename geur. Vooral in de douche zelf is de kans groot dat er condensatievocht achter de tegels komt door het temperatuurschil met het warme douchewater. Op termijn kunnen de tegels dan zelfs loskomen van de muur.

Waterdichte coating

Je wil je badkamertegels natuurlijk liever niet zien loskomen. Om te vermijden dat de muren en het plafond vocht kunnen absorberen, volstaat een behandeling met Badkamer-Dicht. Met deze transparante en milieuvriendelijke coating creëer je een waterdicht scherm dat voorkomt dat vocht in de muur kan dringen. Je kan Badkamer-Dicht gebruiken op alle mogelijke ondergronden, zoals hout, gipsplaten, pleisterwerk, beton, etc. Het enige waarop je moet letten, is dat de muur voldoende droog is voor je het product aanbrengt.

Scheuren en lekken dichten

Merk je scheuren, barsten of lekken op in je badkamermuren? Dan is het belangrijk om die eerst te behandelen met Waterdruk-Stop voor je de waterdichte coating aanbrengt. Dit snel verhardend en expanderend afdichtingsmiddel dicht scheuren, barsten of lekken in beton of metselwerk onmiddellijk, zelfs onder extreem hoge druk. De expansieve uitzetting tijdens het droogproces garandeert een effectieve en permanente dichting door het waterdichte cement.

Ventilatie

Koudebruggen door onvoldoende of slecht geplaatste isolatie veroorzaken condensatie. Wanneer je dat combineert met een gebrekkige ventilatie ontstaat het risico op hardnekkige schimmels. Je kan dit voorkomen door enerzijds de ruimte voldoende te ventileren en anderzijds de verwarming af en toe wat hoger te zetten. Op die manier daalt de relatieve vochtigheidsgraad en kan het condensatievocht niet neerslaan op de muren.

Muurbekleding

Om permanent af te rekenen met vocht en schimmels biedt Aquaplan Anti-Condensatie aan. Dat is een decoratieve en isolerende muur- en plafondcoating die je zowel preventief als herstellend kan gebruiken. Dankzij de unieke thermisch isolerende eigenschappen van deze coating voelt het behandelde oppervlak warmer aan en vermijd je schimmelvorming.

3, 2, 1 … tegelen maar!

Wil je jouw badkamer graag een unieke look geven met mooie tegels? Vergeet dan niet om de muren en het plafond eerst de nodige behandeling te geven. Een bezoekje aan het dichtstbijzijnde Aquaplan-verkooppunt volstaat om achteraf nog jarenlang te genieten van het eindresultaat.


3 manieren om je kelder waterdicht te maken
3 manieren om je kelder waterdicht te maken

Het is natuurlijk beter als je kelderdichting kan uitvoeren aan de buitenkant van je huis. Maar vaak is dat niet of bijna niet mogelijk zonder heel grote...

Lees meer
Dakbedekking voor een plat dak, zonder te branden
Dakbedekking voor een plat dak, zonder te branden

Dakbedekking op een plat dak plaatsen is een klus die veel doe-het-zelvers niet aandurven. Onterecht! Ook een doe-het-zelver kan veilig de dakbedekking van ...

Lees meer
COMBI-COVER: isolatie met afwerkingslaag in één handig paneel
COMBI-COVER: isolatie met afwerkingslaag in één handig paneel

De nieuwe COMBI-COVER is de perfecte oplossing als je wenst te isoleren en af te werken in één keer. Dit handig paneel is een combinatie van een PIR-plaat...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

  • Zo controleer je een huis op vochtproblemen
    Zo controleer je een huis op vochtproblemen

    Op huizenjacht? De winter is de ideale periode, want dan stuit je sneller op gebreken. Met dit stappenplan spoor je makkelijk vochtproblemen op.

    Lees meer
  • Je verwarming uitdraaien om energiefactuur te drukken? Let op: “Koude temperaturen werken vocht in de hand”
    Je verwarming uitdraaien om energiefactuur te drukken? Let op: “Koude temperaturen werken vocht in de hand”

    Door de torenhoge energieprijzen denk je er misschien aan om de verwarming af te zetten in bepaalde ruimtes. Maar dat is niet zo onschuldig als het lijkt.

    Lees meer
  • Magda? Muur bepleisteren na vochtschade?
    Magda? Muur bepleisteren na vochtschade?

    Vochtproblemen zorgen voor grote schade aan muren. Maar wat als je opnieuw wil bepleisteren?

    Lees meer
  • Vermijd vochtproblemen: het verschil tussen onderdak en dampscherm
    Vermijd vochtproblemen: het verschil tussen onderdak en dampscherm

    Wat is de functie van een onderdak? Is een dampscherm écht nodig? En wat is nu precies het verschil?

    Lees meer