Jouw droomwoning? Die is energiezuinig én mooi!

Dat onze energie pakken duurder is geworden, hebben we al gevoeld in onze portemonnee. We zijn dan ook met z’n allen op zoek naar manieren om energie te besparen. Er zijn uiteraard tal van tips en tricks die ons daarbij kunnen helpen, zoals de thermostaat een graadje lager zetten. Maar er zijn ook grotere ingrepen mogelijk voor een betere woonkwaliteit.

Vervang oude ramen en deuren

Out with the old, in with the new! Dat is het motto voor elke woning met oude voordeuren en ramen met enkele beglazing of verouderd schrijnwerk. Vooral ramen en beglazing zijn grote energieverslinders in een woning. Door deze te vervangen, kan je al een aanzienlijke energiebesparing realiseren. In jouw zoektocht naar de perfecte ramen voor jouw woning, geven we je graag enkele tips mee.

 • Informeer je goed over de U-waarden van jouw ramen. Hoe hoger die zijn, hoe meer warmte het raam binnenhoudt en hoe meer energie je dus bespaart
 • Er gaat tot minstens vier keer meer warmte verloren door een muur dan door een raam. Overweeg daarom om meer te investeren in betere of misschien zelfs grotere ramen.
 • Als het op jouw schrijnwerk aankomt, mag je niet besparen. Toch zijn er bepaalde keuzes die je een financieel voordeel kunnen opleveren. Schrijnwerk in aluminium of pvc bijvoorbeeld is er zo één en is afhankelijk van woning tot woning. Je leest er hier alles over.

Let op de details zoals je garagepoort

Wist je dat … er ook langs jouw garagepoort heel wat energie verloren gaat? Tenminste, als die niet geïsoleerd is. Kan je nog niet investeren in nieuwe ramen en deuren? Dan is dit misschien al een eerste stap in de goede richting. Een geïsoleerde garagepoort zorgt ervoor dat de ruimte in jouw woning die eraan grenst, minder snel afkoelt in de winter én minder snel opwarmt in de zomer. Deze investering is trouwens ook gunstig voor de EPC-score van jouw woning. Driedubbel voordeel!

Energie verlies je niet alleen tijdens de winter

Het kost je drie keer meer energie om jouw woning af te koelen dan op te warmen. Het is dus ook in de zomer belangrijk om te zien hoe je energie kan besparen. Want het is niet omdat de verwarming afligt, dat er geen andere energievreters zijn. Zo is het interessanter om te investeren in screens of rolluiken dan in een airco. Zo hou je het binnen koeler dan buiten én hoef je je geen zorgen te maken over jouw energiefactuur en het milieu. De keuze voor screens of rolluiken is volledig afhankelijk van de woning en van jouw voorkeur. Wil je nog van natuurlijk licht kunnen genieten én 85% van de zonnewarmte buitenhouden? Dan zijn screens dé oplossing. Ben je eerder op zoek naar een oplossing die je het ganse jaar door helpt om energie te besparen? Dan zijn rolluiken de beste keuze. Die zorgen ervoor dat er minder warmte of koude verloren gaat en verdubbelen daarbij de isolatiewaarde van de beglazing.

Mooi meegenomen

Het is nu niet omdat je wilt besparen, dat jouw woning er niet mooi moet uitzien. Want laat ons toegeven: het oog wil ook wat. Bij de bouw of renovatie van een woning wordt dan ook rekening gehouden met het esthetische. Alleen kan de combinatie van verschillende materialen zoals aluminium en pvc hier roet in het eten gooien. Ondanks het feit dat jouw schrijnwerk bijvoorbeeld dezelfde RAL-code heeft, zal je soms toch een kleurverschil merken op beide materialen.

Wel, bij Winsol is dat niet het geval. Ongeacht het materiaal dat je kiest, de kleur (en de uitstraling ervan) blijft hetzelfde. En dat is een mooi extraatje!

En hoeveel moet dat kosten?

Omdat elk project anders is, is het moeilijker om een prijskaartje op dergelijke investeringen te kleven. Daarom kan je zelf eenvoudig aan de slag in onze budgetcalculator. Zo heb je een eerste leidraad vooraleer je naar één van onze showrooms trekt. Wij helpen je niet alleen graag met het nodige advies maar bieden je van 16/01/2023 t.e.m. 26/02/2023 tot 10% korting op buitenschrijnwerk en screens op zonne-energie.


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Met deze buitenoplossingen maak je van je terras een extra woonkamer

Met deze buitenoplossingen maak je van je terras een extra woonkamer

In de zomer wordt je terras een extra leefruimte waar je gezellig buiten kan eten of lekker kan luieren in de zon. Wil je niet alleen in de zomer, maar ook ...

Lees meer

Buiten leven? Met deze oplossingen van Winsol geniet je in elk seizoen van je tuin

Buiten leven? Met deze oplossingen van Winsol geniet je in elk seizoen van je tuin

Hoezo seizoenen? Met de buitenoplossingen van Winsol geniet je het hele jaar door van je tuin en terras. Wil jij ook de stap zetten naar een langer en...

Lees meer

Bescherm niet alleen jezelf maar ook je woning tegen de zon!

Bescherm niet alleen jezelf maar ook je woning tegen de zon!

Is het zomer en is er veel zon? Dan spenderen we veel tijd buiten. En daar hoort het nodige smeerwerk bij zodat we niet verbranden. Maar dacht je er al...

Lees meer

Artikels van onze redactie

 • Een vliegenraam installeren doe je zo

  Een vliegenraam installeren doe je zo

  Met kant-en-klare kits hoef je geen kluswonder te zijn om zelf je vliegenramen te monteren. Dit overzichtelijke stappenplan toont je hoe het moet!

  Lees meer
 • Waarom kiezen voor pvc-ramen?

  Waarom kiezen voor pvc-ramen?

  Waarom kiezen voor pvc-ramen? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe goed isoleert pvc? En hoe onderhoud je pvc-ramen en deuren?

  Lees meer
 • Hout: eigenschappen, soorten, onderhoud, voor- en nadelen

  Hout: eigenschappen, soorten, onderhoud, voor- en nadelen

  Wat zijn de eigenschappen van hout? Hoe onderhoud je hout? Welke soorten zijn er? Welke houtsoorten zijn geschikt voor welke klus? Wat zijn de voordelen?

  Lees meer
 • Bescherm je woning met een zonwering voor buiten: werking, soorten en prijs

  Bescherm je woning met een zonwering voor buiten: werking, soorten en prijs

  Je woning beschermen tegen oververhitting doe je met een zonwering voor buiten. Kies je voor screens, rolluiken of een overkapping? Wij maken je wegwijs!

  Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken