21 maart Global Shading Day: zonwering als essentieel onderdeel van onze woning

Op 21 maart vieren we uiteraard de lentezon, maar zijn we ons ook meer dan ooit bewust van haar gevaren. Zonwering wordt onmisbaar om gebouwen te beschermen tegen oververhitting, maar ook in de strijd tegen de klimaatopwarming, door het gebruik van energieverslindende airco terug te dringen. Deze eenvoudige stap levert aanzienlijke resultaten op. De zonweringsector in Europa heeft  21 maart uitgeroepen als Global Shading Day. #globalshadingday

Lees onze tips bij de keuze van zonwering in een opwarmend klimaat.

Slimme zonwering : vaste overstekken zijn niet het wondermiddel

Architecten kiezen vaak voor vaste overstekken op de zuidgevel. Maar bedenk dat in ons land de hoogste  zonnestand in hoog zomer rond 11 uur optreedt en nauwelijks 63° bereikt. Hierdoor heb je al gauw een overstek van 1,5 meter nodig om een raam op de zuidkant ongeveer 1 uur volledig te bedekken. Vanaf 13 uur zakt de zonnestand immers al weer naar 59 °  terwijl de zonnewarmte  op de ramen aan de zuidgevel binnendringt tot 16:00 uur.  Bovendien houden vaste overstekken de nuttige warmtewinsten in de winter tegen en ze laten onvoldoende daglicht binnen.

Een continue veranderende zonnestraling vraagt om dynamische zonwering oplossingen waarbij we zowel energie besparen, het milieu én ons budget beschermen.

Nieuwe aanpak in bouwen en verbouwen met dynamische zonwering

Oververhitting komt voor in lokale ruimtes die op een verschillende geveloriëntatie voorkomen. Bovendien moet ook gekeken worden naar het gebruik van de ruimte.

Zo zal in een studeerkamer ook verblindingsvrij daglicht een grote rol spelen. Terwijl in een slaapkamer je volledig verduisterde ramen of rolluiken nodig hebt om ongestoord te kunnen slapen. Een nieuwe trend laat zien dat buitenzonwering en rolluiken steeds vaker met elkaar worden gecombineerd om zo flexibel mogelijk met de ruimte om te gaan.

Onafhankelijk van het gebruik van de ruimte is echter de behoefte aan een buitenzonwering op de ramen  die in de zomer de kamertemperatuur tot 10 graden lager brengt.

Buitenzonwering toepassingen die goed scoren zijn de windvaste screens, jaloezieën en rolluiken. Deze warmtestoppers houden het raam koel omdat de zonnestralen de vensters  niet kunnen bereiken en dus ook de warmte buitenhoudt. Zonwering/rolluiken zijn  overigens een goedkopere investering dan airconditioning en zijn veel beter voor het milieu want hun werking veroorzaakt geen broeikasgassen.

Zonwering en nachtkoeling : een perfect paar in de strijd tegen oververhitting

Aangeraden wordt om zowat de helft van de ramen open te zetten voor voldoende nachtventilatie.   Met dwarsventilatie (geopende de ramen tegenover elkaar) kan de lucht het snelst worden gewisseld.  Met buitenjaloezieën en rolluiken kun je de ramen veilig open houden. Maar ook screens  bestaande uit doekzonwering  worden hiervoor ingezet, die tegelijk als een insectenhor dienen.

 Slimme zonwering zorgt voor de grootste energiebesparing 

Aangename kamertemperaturen en de grootste energie-efficiëntie kunnen worden bereikt door automatisch gestuurde zonwering. Slimme zonwering, licht- en temperatuursensoren en timers verminderen zowel de koel- en verwarmingsbelasting als het gebruik van kunstlicht.  Ongeacht het tijdstip van de dag, de stand van de zon en het weer buiten, heerst er thuis altijd een perfect behaaglijk klimaat.

De essentiële rol van de zonwering expert

De zonwering expert helpt u bij de juiste oplossing op maat van uw behoeften en zorgt voor een deskundige plaatsing met duurzame systemen die de krachten van het klimaat (regen en wind) aankunnen.Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Lenteklussen: tips voor onderhoud zonweringtoepassingen

Met de lentezon in huis zijn er onvermijdelijk ook de jaarlijks terugkerende schoonmaakkriebels. Niet alleen binnenshuis maar ook aan de buitengevel en...

Lees meer

Automatiseer je zonwering of rolluiken en bespaar energie en win aan comfort

Automatiseer je zonwering of rolluiken en bespaar energie en win aan comfort

Het belang van automatisering. Om een goed evenwicht te bereiken in thermisch en visueel comfort is automatisering aan te raden met voldoende aandacht...

Lees meer

Publicaties zonwering en rolluiken

Publicaties zonwering en rolluiken

VEROZO maakt op haar website verschillende publicaties gerelateerd aan zonwering en rolluiken bekend.

Lees meer

Artikels van onze redactie

 • Zonwerend glas in 5 vragen

  Zonwerend glas in 5 vragen

  Wat is zonwerend glas? Waar heb je het nodig en welke meerkost betekent dit voor jouw (ver)bouwbudget? We vroegen het aan Saint-Gobain Glass.

  Lees meer
 • Bescherm je woning met een zonwering voor buiten: werking, soorten en prijs

  Bescherm je woning met een zonwering voor buiten: werking, soorten en prijs

  Je woning beschermen tegen oververhitting doe je met een zonwering voor buiten. Kies je voor screens, rolluiken of een overkapping? Wij maken je wegwijs!

  Lees meer
 • Screens voor je ramen kiezen: stel jezelf deze 7 vragen

  Screens voor je ramen kiezen: stel jezelf deze 7 vragen

  Met screens voor je ramen hou je de zon buiten exact wanneer het nodig is. Marc Geers van Winsol gidst je in 7 vragen naar het juiste screen voor jouw huis.

  Lees meer
 • Zonwering langs binnen: wat is het en welke opties zijn er?

  Zonwering langs binnen: wat is het en welke opties zijn er?

  Van raamfolie, tot zonwerende gordijnen en glas: je kan kiezen uit heel wat opties om zonwering binnen te plaatsen in huis.

  Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken