Op 21 maart vieren we uiteraard de lentezon, maar zijn we ons ook meer dan ooit bewust van haar gevaren. Zonwering wordt onmisbaar om gebouwen te beschermen tegen oververhitting, maar ook in de strijd tegen de klimaatopwarming, door het gebruik van energieverslindende airco terug te dringen. Deze eenvoudige stap levert aanzienlijke resultaten op. De zonweringsector in Europa heeft 21 maart uitgeroepen als Global Shading Day. #globalshadingday
Lees onze tips bij de keuze van zonwering in een opwarmend klimaat.
Slimme zonwering : vaste overstekken zijn niet het wondermiddel
Architecten kiezen vaak voor vaste overstekken op de zuidgevel. Maar bedenk dat in ons land de hoogste zonnestand in hoog zomer rond 11 uur optreedt en nauwelijks 63° bereikt. Hierdoor heb je al gauw een overstek van 1,5 meter nodig om een raam op de zuidkant ongeveer 1 uur volledig te bedekken. Vanaf 13 uur zakt de zonnestand immers al weer naar 59 ° terwijl de zonnewarmte op de ramen aan de zuidgevel binnendringt tot 16:00 uur. Bovendien houden vaste overstekken de nuttige warmtewinsten in de winter tegen en ze laten onvoldoende daglicht binnen.
Een continue veranderende zonnestraling vraagt om dynamische zonwering oplossingen waarbij we zowel energie besparen, het milieu én ons budget beschermen.
Nieuwe aanpak in bouwen en verbouwen met dynamische zonwering
Oververhitting komt voor in lokale ruimtes die op een verschillende geveloriëntatie voorkomen. Bovendien moet ook gekeken worden naar het gebruik van de ruimte.
Zo zal in een studeerkamer ook verblindingsvrij daglicht een grote rol spelen. Terwijl in een slaapkamer je volledig verduisterde ramen of rolluiken nodig hebt om ongestoord te kunnen slapen. Een nieuwe trend laat zien dat buitenzonwering en rolluiken steeds vaker met elkaar worden gecombineerd om zo flexibel mogelijk met de ruimte om te gaan.
Onafhankelijk van het gebruik van de ruimte is echter de behoefte aan een buitenzonwering op de ramen die in de zomer de kamertemperatuur tot 10 graden lager brengt.
Buitenzonwering toepassingen die goed scoren zijn de windvaste screens, jaloezieën en rolluiken. Deze warmtestoppers houden het raam koel omdat de zonnestralen de vensters niet kunnen bereiken en dus ook de warmte buitenhoudt. Zonwering/rolluiken zijn overigens een goedkopere investering dan airconditioning en zijn veel beter voor het milieu want hun werking veroorzaakt geen broeikasgassen.
Zonwering en nachtkoeling : een perfect paar in de strijd tegen oververhitting
Aangeraden wordt om zowat de helft van de ramen open te zetten voor voldoende nachtventilatie. Met dwarsventilatie (geopende de ramen tegenover elkaar) kan de lucht het snelst worden gewisseld. Met buitenjaloezieën en rolluiken kun je de ramen veilig open houden. Maar ook screens bestaande uit doekzonwering worden hiervoor ingezet, die tegelijk als een insectenhor dienen.
Slimme zonwering zorgt voor de grootste energiebesparing
Aangename kamertemperaturen en de grootste energie-efficiëntie kunnen worden bereikt door automatisch gestuurde zonwering. Slimme zonwering, licht- en temperatuursensoren en timers verminderen zowel de koel- en verwarmingsbelasting als het gebruik van kunstlicht. Ongeacht het tijdstip van de dag, de stand van de zon en het weer buiten, heerst er thuis altijd een perfect behaaglijk klimaat.
De essentiële rol van de zonwering expert
De zonwering expert helpt u bij de juiste oplossing op maat van uw behoeften en zorgt voor een deskundige plaatsing met duurzame systemen die de krachten van het klimaat (regen en wind) aankunnen.