Waterellende in huis: oorzaken en oplossingen

Talrijke woningen vertonen vochtproblemen. De pleisterwerken worden aangetast, de verf begint te schilferen. Vaak ontstaat er ook geurhinder in de woning. Een eerste reactie is denken aan opstijgend vocht. Maar ook een lekkende leiding kan aan de basis liggen van alle ellende.

Hoe ontstaan lekken in leidingen?

Metalen waterleidingen kunnen heel snel na de plaatsing ervan roest en corrosie vertonen. De twee hoofdelementen van corrosievorming in sanitaire leidingnetten zijn metaal en zuurstof. Wanneer de zuurstof aanwezig in het water in contact komt met de metalen leiding, ontstaat een chemische reactie die de leidingen traag maar gestaag als het ware “opvreet”. Resultaat? Kleine lekken die mettertijd steeds groter worden. De snelheid van het corrosieproces hangt af van de druk in de leidingen en de samenstelling en temperatuur van het water. Vaak komt dit afbraakproces pas aan het licht als de schade waarneembaar is: drukverlies in de installatie, vochtplekken op de muur of een torenhoge waterfactuur.

Naast corrosie, is elektrolyse een belangrijke oorzaak van lekkende waterleidingen. Elektrolyse ontstaat wanneer de sanitaire installatie uit verschillende metaalsoorten bestaat, waarbij er geen rekening werd gehouden met de potentiaalverschillen van de metalen. Het sterkste metaal tast het zwakste metaal aan, met lekken als gevolg. Zo bezorgt een koppeling die van gegalvaniseerd materiaal naar messing gaat geen elektrolyse, terwijl de overgangen van koper naar staal wel elektrolyse geven.

Ook zwerfstromen van tram-, trein- en metrolijnen kunnen nabijgelegen metalen leidingen aantasten en lekken veroorzaken.

Lekherstelling zonder breekwerk

Het e-Pipe procedé transformeert als het ware een metalen leiding in een kunststofbuis door een corrosiewerende laag op de binnenwand van de metalen buis aan te brengen. De coating dicht alle scheuren, barsten en lekken waardoor water niet langer wegsijpelt. En dit alles zonder breek- en kapwerk, want alle buizen blijven gewoon in de muur of vloer liggen.

Gouden tip!

Ook uw sanitaire installatie laat u best geregeld nakijken. In een vroeg stadium kan corrosievorming in metalen leidingnetwerken gemakkelijk worden afgeremd. Wacht dus niet tot het te laat is! Zo vermijdt u grotere herstelkosten.

Meer info?

e-Pipe benelux is aanwezig op de Bouwbeurs in Roeselare. Wenst u meer uitleg over corrosiepreventie en leidingrenovaties zonder breekwerk? Kom langs op onze stand 798-799! De Bouwbeurs is open op 4-5-6 en 10-11-12/02 in Expo Roeselare.


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Een lek? Laat uw waterleiding herstellen zonder breekwerk!

Een lek? Laat uw waterleiding herstellen zonder breekwerk!

Een lekkende waterleiding zorgt voor heel wat kopzorgen: verspild water en geld, waterschade aan muren, vloeren en plafonds, schimmelvorming, risico’s op...

Lees meer

Renovatie van afvoerleidingen zonder breekwerk

Renovatie van afvoerleidingen zonder breekwerk

Heb je hardnekkige geurhinder in je woning? Werden je afvoerbuizen beschadigd tijdens werkzaamheden? Heb je lekken of vertoont je riolering slijtage? Dan...

Lees meer

Leidingrenovatie zonder breken in appartementsgebouwen

Leidingrenovatie zonder breken in appartementsgebouwen

Hoe ouder het gebouw, hoe meer kans op problemen met de sanitaire leidingen. Is er te weinig druk is op het water? Komt er bruin water uit de kranen? Of...

Lees meer

e-Pipe Benelux

e-Pipe Benelux

056 520 220

Artikels van onze redactie


Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken