Isolatiepremies 2021: je buitenmuur isoleren is nu nóg voordeliger!

Het dak van je woning is geïsoleerd, maar je buitenmuren nog niet? Dan gaat er zo’n 30% van de warmte in huis verloren via je buitenmuren. Een verspilling van geld en energie. Dit is hét moment om in actie te komen. Sinds 1 januari is de premie voor het isoleren van je buitenmuren in Vlaanderen verdubbeld. Maar daar blijft het niet bij.

Waarom je gevels isoleren?

Bij het isoleren van een woning pakt men in eerste instantie enkel het dak, het schrijnwerk en de beglazing aan. Maar dan nog gaat zo’n 30% van de warmte verloren via de buitenmuren. Het kan ook anders. Met buitenmuurisolatie blijft de warmte beter binnen en zal je energiefactuur dalen, waardoor je je investering terugverdient. Door je verhoogde premie te pakken verkort je deze terugverdientijd. Ontdek alle voordelen van gevelisolatie.

Waarom kiezen voor buitenmuurisolatie?

Buitenmuurisolatie is de efficiëntste manier om je muren te isoleren. De isolatieschil loopt helemaal door en koudebruggen worden grotendeels uitgesloten. Verder verlies je geen bewoonbare oppervlakte en kun je tijdens de werkzaamheden gewoon thuisblijven. Bovendien kun je je gevels isoleren en renoveren tegelijk. Hoe begin je eraan? Het isoleren van je buitenmuren laat je best over aan een expert. Vraag je gratis isolatiewijzer aan en neem contact op met een gevelexpert in je buurt.

Vlaanderen: premie voor buitenmuurisolatie is verdubbeld

Je gevels isoleren is in 2021 extra voordelig. Zo is de basispremie voor muurisolatie langs de buitenkant recent verdubbeld: van 15 naar 30 euro per m² geïsoleerde muuroppervlakte. Let wel, de werken moeten uitgevoerd en gefactureerd worden door een aannemer. Verder moet het nieuw geplaatste isolatiemateriaal minstens een warmteweerstand (Rd-waarde) hebben van 3 m²K/W. Ontdek hier alle voorwaarden en de aanvraagprocedure. Je woont niet in Vlaanderen? Ook in Brussel en Wallonië worden premies toegekend. Je vindt meer info onderaan dit artikel.

Ontdek de nieuwe EPC-labelpremie

Heeft je woning een slechte energieprestatie? Als je de woning binnen de vijf jaar zo grondig renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert, dan kun je vanaf 2021 een premie tussen 2.500 en 5.000 euro krijgen, afhankelijk van het nieuwe energielabel. De EPC-labelpremie geldt vanaf 2021 voor alle eigenaars. Dus zowel voor mensen die al een woning met een slechte energieprestatie hebben als voor mensen die een huis kopen, krijgen of erven. Hoe lager het EPC, hoe beter de energiescore en hoe hoger de premie die je krijgt. Door je buitengevels te isoleren, bekom je snel een lage EPC-score. Lees meer over de impact van een geïsoleerde buitengevel op de energieprestatie van een woning.

Krijg een renteloze lening tot 60.000 euro

Verder kun je vanaf 2021 in Vlaanderen als nieuwe eigenaar een beroep doen op een renteloze lening tot 60.000 euro. Je kunt van dit voordeel gebruikmaken als je een huis koopt, of er een via schenking of erfenis verwerft. Het renovatiekrediet is renteloos omdat de interesten automatisch één keer per jaar door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) worden terugbetaald. In Brussel en Wallonië bestaan gelijkaardige initiatieven.

Kies voor een erkend vakman en betaal slechts 6% btw

Renoveer je een woning die minstens tien jaar oud is? Dan profiteer je van een verlaagd btw-tarief van 6% en spaar je 15% btw uit. Er is wel één voorwaarde: de materialen moeten door een erkend vakman geleverd en geplaatst worden. Met een Sto­-gevelexpert zit je goed. De ervaren Sto-gevelexperts werken dag in dag uit met de beproefde gevelsystemen van Sto. Dankzij hun jaren ervaring zijn ze perfect geplaatst om jou te adviseren.  Ontdek hier meer redenen om voor een Sto-gevelexpert te kiezen.

Premie voor buitenisolatie in Brussel

Wat is de situatie in Brussel? In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden de premies berekend volgens de inkomenscategorie (A, B & C). De B2-premie voor muurisolatie langs buiten wordt opgetrokken tot 55 euro (cat. A), 65 euro (cat. B), 75 euro (cat. C) en 94 euro (cat. C bonus). Voor premies met een saldofactuur voor 1 september 2021, wordt het premieplafond verhoogd tot 70%. De bonus voor natuurlijk isolatiemateriaal stijgt tot 15 euro per voor alle aanvragers.

 • Premie buitenmuurisolatie: van 55 tot 94 euro per m2
 • Volgens inkomenscategorie
 • Max. 50 % van de factuur
 • Minimale Rd-waarde: 3,5 m2 K/W

Premie voor buitenmuurisolatie in Wallonië

In Wallonië is er één premie voor alle isolatiewerken, op basis van de berekening van de bespaarde energie. Een premie kan tot 6 keer vermenigvuldigd worden, afhankelijk van je inkomenscategorie.

 • Premie muurisolatie via buitenkant door aannemer: van 0,15 tot 0,90 euro per bespaarde kWh
 • Volgens inkomenscategorie
 • Maximale U-waarde: 0,24 W/m2 K

Plannen om je buitengevel te isoleren? Dit is het moment om in actie te komen, want je profiteert van een verhoogde premie en tal van andere subsidies. Met een gevelsysteem van Sto vernieuw en isoleer je je gevel in één klap. Meer weten? Download je gratis isolatiewijzer en neem contact op met een Sto-gevelexpert in je buurt voor advies.


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Je woning (verplicht) renoveren? Zo ga je van energielabel F naar D

Je woning (verplicht) renoveren? Zo ga je van energielabel F naar D

Het doel is om alle woningen tegen 2050 energieneutraal te maken. Daarom werd sinds begin dit jaar een renovatieverplichting ingevoerd bij aankoop van een...

Lees meer

Je woning energiezuinig maken? Met gevelisolatie zorg je voor een betere energiescore

Je woning energiezuinig maken? Met gevelisolatie zorg je voor een betere energiescore

Tegen 2050 moeten alle woningen in België energiezuinig zijn. Het is verstandig om hier nu al rekening mee te houden, want huizen die energieverslindend...

Lees meer

Gevelisolatie: goed voor je wooncomfort, je portemonnee én de planeet

Gevelisolatie: goed voor je wooncomfort, je portemonnee én de planeet

Je woning isoleren, dat gaat verder dan je dak isoleren en dubbel glas plaatsen. Wist je dat 25% van de warmte in je huis verloren gaat via de muren?...

Lees meer

Sto nv

Sto nv

+32 2 453 01 10

Artikels van onze redactie

 • Minder verwarmingskosten dankzij buitengevelisolatie

  Minder verwarmingskosten dankzij buitengevelisolatie

  Je gevel isoleren aan de buitenzijde van je woning kan je verwarmingskosten met 30% verlagen. Maar wat komt daar precies bij kijken? En wat kost het?

  Lees meer
 • Dit zijn de 6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie

  Dit zijn de 6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie

  Waar loopt het typisch mis bij spouwisolatie? Isolatiespecialist Sven Verhoeven legt uit wat de grootste boosdoeners zijn, en hoe je ze vermijdt.

  Lees meer
 • Binnenmuur isoleren: een aanrader?

  Binnenmuur isoleren: een aanrader?

  Naast spouwmuurisolatie en je buitenmuur isoleren, kan je ook de binnenmuren van je huis isoleren. Maar is deze isolatiemethode wel een aanrader?

  Lees meer
 • Hoe geluidsabsorberende platen plaatsen?

  Hoe geluidsabsorberende platen plaatsen?

  Geluidsoverlast kan je beperken op twee manieren. Eén daarvan is geluidsabsorberende platen plaatsen.

  Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken