Je woning (verplicht) renoveren? Zo ga je van energielabel F naar D

Het doel is om alle woningen tegen 2050 energieneutraal te maken. Daarom werd sinds begin dit jaar een renovatieverplichting ingevoerd bij aankoop van een woning in Vlaanderen. Maar ook wie momenteel al in een energieverslindende woning woont, heeft er baat om zijn woning beter te isoleren. Sto legt uit hoe je van een label F naar D gaat.

Renovatieverplichting

Wie sinds 1 januari 2023 een energieverslindende woning koopt in Vlaanderen, moet die binnen de vijf jaar grondig renoveren tot minimum een energieprestatiecertificaat (EPC) met label D. Vanaf 2028 wordt de verplichting verstrengd naar label C, vanaf 2035 naar label B en vanaf 2040 naar label A, om zo tegen 2050 allemaal label A te behalen.

In tegenstelling tot Vlaanderen geldt er in Brussel en Wallonië geen renovatieverplichting bij de aankoop van een woning. Wel moet de verkoper verplicht een PEB-certificaat overhandigen waarop de koper ziet hoe energiezuinig de woning is.

Kijk naar je EPC

Hoe weet je nu of je woning energiezuinig is? Op het EPC van je woning vind je hoeveel het energieverbruik per vierkante meter vloeroppervlak (kWh/m²) bedraagt. Hoe lager die score, hoe minder energie je woning nodig heeft en hoe lager je energiefactuur. Die score wordt ingedeeld in EPC-labels: van F (slechte score) tot A+ (zeer goede score). Je hebt er dus alle baat bij om in een zo energiezuinig mogelijke woning te wonen.

Maak je woning energiezuinig met gevelisolatie

Wil je een energiezuinige woning, dan moet je in de eerste plaats goed isoleren. Sinds 2020 is dakisolatie al verplicht voor huur- en koopwoningen. Daarnaast blijkt uit een studie van Sto en Pixii dat je met buitengevelisolatie een serieuze energiewinst behaalt. Een voorbeeld: een vrijstaande woning die dateert van voor 1960 zonder spouw, met een slecht geïsoleerd dak en dubbele beglazing heeft een energielabel F (verbruik van 566 kWh/m²). Door enkel en alleen muurisolatie te voorzien met het gevelisolatiesysteem StoTherm Classic gaat de woning van energielabel F naar D (verbruik van 329 kWh/m²). Met een relatief eenvoudige ingreep kan je dus aan de energienormen van vandaag voldoen. Lees hier meer over de voordelen van gevelisolatie. Bovendien kan je gevelisolatie combineren met een nieuwe look voor je gevel. Denk aan sierpleister of steenstrips. Meer informatie over de verschillende afwerkingen? Vraag je gratis inspiratiebrochure aan.

Snel terugverdiend

Door je gevel extra te isoleren, investeer je in extra wooncomfort en een lagere energiefactuur. Je investering verdien je bovendien snel terug. Bereken hier je winst. Bovendien kan je in aanmerking komen voor een premie en voor een renteloos renovatiekrediet. Vraag je premiewijzer aan en ontdek hoe jij je renovatiewerken kan financieren.

Meer weten over gevelisolatie? Surf naar www.mijngevelrenoveren.be of vraag een gratis offerte aan.


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Je woning energiezuinig maken? Met gevelisolatie zorg je voor een betere energiescore

Je woning energiezuinig maken? Met gevelisolatie zorg je voor een betere energiescore

Tegen 2050 moeten alle woningen in België energiezuinig zijn. Het is verstandig om hier nu al rekening mee te houden, want huizen die energieverslindend...

Lees meer

Innovatief isoleren en traditioneel afwerken met StoBrick-steenstrippen

Innovatief isoleren en traditioneel afwerken met StoBrick-steenstrippen

Of je nu start met een renovatieproject of een volledige nieuwe woning bouwt, met StoBrick-steenstrippen is de authentieke reconstructie van baksteengevels ...

Lees meer

Intelligente gevelverven voor individuele eisen

Intelligente gevelverven voor individuele eisen

Bij verf gaat het niet alleen om kleur. Afhankelijk van de samenstelling krijgt een gevelverf ook andere nuttige eigenschappen. Een intelligente gevelverf...

Lees meer

Sto nv

Sto nv

+32 2 453 01 10

Artikels van onze redactie

 • Dé lenteklus bij uitstek: zo isoleer je zelf je woning

  Dé lenteklus bij uitstek: zo isoleer je zelf je woning

  Geen beter moment om je woning te isoleren dan de lente. Zo is je woning tegen de winter extra geïsoleerd; Maar hoe doe je dat, zelf je woning isoleren?

  Lees meer
 • Dit zijn de 6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie

  Dit zijn de 6 grootste fouten bij spouwmuurisolatie

  Waar loopt het typisch mis bij spouwisolatie? Isolatiespecialist Sven Verhoeven legt uit wat de grootste boosdoeners zijn, en hoe je ze vermijdt.

  Lees meer
 • Wat is intensieve nachtventilatie?

  Wat is intensieve nachtventilatie?

  Heb jij al van intensieve nachtventilatie of nachtkoeling gehoord? We vertellen je hoe het precies werkt en lijsten 5 aandachtspunten op.

  Lees meer
 • Je appartement energiezuiniger maken: hou rekening met deze regels

  Je appartement energiezuiniger maken: hou rekening met deze regels

  Heb je een appartement en wil je het energiezuiniger maken? In tegenstelling tot bij een woning die je wil renoveren ben je gebonden aan andere regels.

  Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken