Je woning energiezuinig maken? Met gevelisolatie zorg je voor een betere energiescore

Tegen 2050 moeten alle woningen in België energiezuinig zijn. Het is verstandig om hier nu al rekening mee te houden, want huizen die energieverslindend zijn, kunnen minder interessant zijn op de vastgoedmarkt en in waarde dalen. Een goed geïsoleerde woning daarentegen zorgt voor meer comfort en een lagere energiefactuur. Maar hoe maak je jouw woning nu energiezuinig? Met gevelisolatie van Sto boek je al heel wat winst.

Wegwijs in EPC-labels

Voordat je renovatiewerken uitvoert om je woning energiezuiniger te maken is, het belangrijk dat je meer weet over de huidige energiescore van je woning. Die vind je terug in het EPC-certificaat dat je hebt ontvangen toen je de woning kocht. Hierin wordt berekend hoeveel energie je woning verbruikt. Er wordt rekening gehouden met de isolatiegraad, je verwarmingsinstallatie, het gebruik van hernieuwbare energie… Op basis van die criteria krijgt je woning een EPC-label toegekend waarbij label F voor energieverslindend en label A voor energiezuinig staat.

Naar label A in 2050

Het doel is dat alle woningen in België tegen 2050 een EPC-label A behalen. Daarom is er sinds dit jaar in Vlaanderen een renovatieverplichting ingevoerd voor wie een woning koopt of erft: een woning met een slechte energiescore moet binnen de vijf jaar gerenoveerd worden naar label D. Vanaf 2028 worden de regels verstrengd naar label C, vanaf 2035 naar label B en vanaf 2040 naar label A. In Brussel en Wallonië geldt er voorlopig nog geen renovatieverplichting, maar ook hier heb je baat bij een energiezuinige woning. Je woning verbruikt namelijk minder energie en dat merk je aan je energiefactuur.

Gevelisolatie verbetert je energielabel

Wil je met relatief eenvoudige ingrepen de energiescore van je woning verbeteren? Dat kan met gevelisolatie. Sto onderzocht in samenwerking met Pixii de energiescore van een woning voor en na het aanbrengen van extra muurisolatie. Het ging om een vrijstaande woning van voor 1960 met energielabel F, zoals er in België zoveel zijn. Na het aanbrengen van muurisolatie met het systeem StoTherm Classic EPS TOP 32 ging de woning van energielabel F naar D, ofwel van een energieverbruik van 566 kWh/m² per jaar naar 329 kWh/m² per jaar.

ETICS-systeem van Sto

Om je muren langs de buitenkant te isoleren, kan je opteren voor het buitengevelsysteem van Sto. Ook wel ETICS-systeem (External Thermal Insulation Composite Systeem) genoemd. Daarbij worden er tegen je woning isolatiepanelen aangebracht, gevolgd door een wapeningsmortel en wapeningsnet, zodat je gevel bestand is tegen alle weersomstandigheden. Tot slot kan je je gevel afwerken met een sierpleister of steenstrips naar keuze. Vraag je gratis inspiratiebrochure aan.

Slimme investering

Wil jij je woning energiezuiniger maken? Met gevelisolatie zorg je voor een betere isolatie en bijgevolg extra comfort. Je woning zal namelijk minder energie nodig hebben om te verwarmen en dat merk je op je energiefactuur. Vraag hier een gratis offerte aan. Benieuwd hoe snel je jouw investering terugverdient? Bereken het hier. Vergeet ook niet om je premie voor gevelisolatie aan te vragen. Via de premiewijzer van Sto ontdek je waar jij recht op hebt.

Meer weten? Surf naar www.mijngevelisoleren.be


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Je woning (verplicht) renoveren? Zo ga je van energielabel F naar D

Je woning (verplicht) renoveren? Zo ga je van energielabel F naar D

Het doel is om alle woningen tegen 2050 energieneutraal te maken. Daarom werd sinds begin dit jaar een renovatieverplichting ingevoerd bij aankoop van een...

Lees meer

Gevelisolatie: goed voor je wooncomfort, je portemonnee én de planeet

Gevelisolatie: goed voor je wooncomfort, je portemonnee én de planeet

Je woning isoleren, dat gaat verder dan je dak isoleren en dubbel glas plaatsen. Wist je dat 25% van de warmte in je huis verloren gaat via de muren?...

Lees meer

Intelligente gevelverven voor individuele eisen

Intelligente gevelverven voor individuele eisen

Bij verf gaat het niet alleen om kleur. Afhankelijk van de samenstelling krijgt een gevelverf ook andere nuttige eigenschappen. Een intelligente gevelverf...

Lees meer

Sto nv

Sto nv

+32 2 453 01 10

Artikels van onze redactie

 • Hoe binnenmuren isoleren: dampdicht of dampopen?

  Hoe binnenmuren isoleren: dampdicht of dampopen?

  Een binnenmuur isoleren, blijft een delicate kwestie. Professor Staf Roels vertelt welke twee systemen er zijn en wat het verschil is tussen de systemen.

  Lees meer
 • Te koud? Te warm? Wat vinden de Belgen van de temperatuur in huis?

  Te koud? Te warm? Wat vinden de Belgen van de temperatuur in huis?

  Te warm? Of net te koud, omdat we bewust de thermostaat wat lager zetten? Dakvensterfabrikant VELUX onderzocht wat Belgen vinden van de temperatuur in huis.

  Lees meer
 • Tien jaar na installatie zonnepanelen: “Dag na dag zie ik de winst”

  Tien jaar na installatie zonnepanelen: “Dag na dag zie ik de winst”

  De familie Vandewal investeerde in zonnepanelen, een thuisbatterij en slimme oplaadinstallatie. “En dat loont zeker de moeite. Elke dag zien we de winst."

  Lees meer
 • Aan de slag: zo pak je een renovatie het best aan

  Aan de slag: zo pak je een renovatie het best aan

  Wat je drijfveren ook zijn, alles staat of valt met de juiste aanpak van je renovatieproject. We helpen je op weg met deze leidraad.

  Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken