Cement & beton roadmap 2050

Beton wordt almaar duurzamer, de ‘Cement & beton Roadmap 2050’ van de Belgische Cementnijverheid legt uit hoe een circulaire en klimaatneutrale bouw tegen 2050 gerealiseerd zal worden. Met de ‘Green Deal’ verbindt Europa zich ertoe om tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te worden. Dit betekent ook een overgang naar een meer circulaire economie, waarin groei wordt losgekoppeld van het gebruik van grondstoffen. Deze doelstellingen moeten van de Europese Unie een moderne, duurzame en inclusieve economie maken.

Binnen het streven naar klimaatneutraliteit is er een grote rol weggelegd voor de bouwsector. De milieueffecten van gebouwen zijn immers op Europees niveau naar schatting goed voor 40 % van het energieverbruik en 36 % van de klimaatvoetafdruk.

FEBELCEM, de Federatie van de Belgische Cementnijverheid, heeft een ‘Cement & Beton Roadmap 2050’ ontwikkeld, met centraal beton, een materiaal essentieel voor infrastructuurwerken en gebouwen in een duurzame samenleving. In de Roadmap wordt beschreven hoe cement, via de productie en toepassingen van beton, bijdraagt aan een circulaire en klimaatneutrale bouw. De Roadmap is opgebouwd – zoals te zien in de figuur – rond vijf actieterreinen, afgekort tot ‘5C’s’: Clinker (klinker, het actieve bestanddeel in cement), Cement, Concrete (beton), Constructie en (her)Carbonatatie.

Dit betekent dat de inspanningen door alle partners op verschillende niveaus geleverd zullen moeten worden: architecten, materiaalproducenten, aannemers, … De cementnijverheid wil een voortrekkersrol spelen bij deze omschakeling. Daarom wordt in de Roadmap uitgezet hoe de uitstoot van CO2 bij de productie van cement verder gereduceerd zal worden. Er zijn op dat vlak al grote inspanningen geleverd, tegenover 1990 is de klimaatvoetafdruk vandaag reeds met 30 % verkleind. In België zijn de broeikasgasemissies afkomstig van cement slechts verantwoordelijk voor 3,1 % van de totale emissies, een pak lager dan de cijfers die wereldwijd gehanteerd worden.

De cement- en betonsector engageert zich om deze voorsprong verder uit te bouwen en haar inspanningen te vergroten op weg naar een circulaire en klimaatneutrale bouw.


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Met interieurbeton gaan tijdloos design en leefcomfort hand in hand.

Met interieurbeton gaan tijdloos design en leefcomfort hand in hand.

Hou je van een spontane look, dan biedt stortbeton – glad bekist of met houtnerfstructuur – talloze mogelijkheden.

Lees meer

Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!

Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!

Beton verenigt in één materiaal de meest uiteenlopende eigenschappen. Dat is op zich reeds een belangrijke troef om duurzaam te bouwen. Beton heeft een...

Lees meer

Til je tuin naar een hoger niveau. Hoe? Met beton natuurlijk!

Til je tuin naar een hoger niveau. Hoe? Met beton natuurlijk!

Met beton kan je alle kanten uit. Zeker in je tuin! Dat heeft de betere tuinarchitect alvast goed begrepen. Want beton creëert een elegante dialoog tussen...

Lees meer

Artikels van onze redactie

  • 6% btw bij renovatie niet meer voor iedereen

    6% btw bij renovatie niet meer voor iedereen

    Wie renoveert betaalt maar 6% btw. Maar de ene renovatie is de andere niet. Dus worden de regels strenger. Benieuwd wat dat betekent voor jouw project?

    Lees meer
  • Bouwen met kelder, kruipkelder of op volle grond?

    Bouwen met kelder, kruipkelder of op volle grond?

    De oppervlakte van je woning vergroten met een (kruip)kelder? Of liever de prijs drukken door op volle grond te bouwen? Dit zijn de voor- en nadelen.

    Lees meer
  • Hoe zelf een houten terras aanleggen?

    Hoe zelf een houten terras aanleggen?

    Het sfeervolle karakter van een houten terras spreekt vele mensen aan. Voorwaarde is uiteraard dat de aanleg volgens de regels van de kunst gebeurt.

    Lees meer
  • Grondsondering: een must voor elke nieuwbouw

    Grondsondering: een must voor elke nieuwbouw

    Op zoek naar een bouwgrond? Dan heb je vast al eens gehoord van een grondsondering en/of stabiliteitstudie. Maar wat houden die termen precies in?

    Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken