Zwevende woning in zichtbeton

LRArchitectes speelden met hun ontwerp voor een woning in Nijvel perfect in op de omgeving. De gezinswoning biedt enerzijds geborgenheid, maar opent zich anderzijds ook naar het landschap. Beton bleek de ideale keuze om de structurele met de vormelijke eisen te verzoenen.

De ontwerpers van LRArchitectes hebben het terrein zoveel mogelijk onaangeroerd gelaten. Het betonnen volume met leef- en slaapruimtes lijkt boven de heuveltop te zweven. De toegang naar de woning is uit het talud gesneden en vormt een verharde buitenruimte, begrensd door betonnen keermuren en zwart schrijnwerk. Een atelier sluit aan op die buitenruimte en kijkt zo zijdelings de straat in. Het betonnen woonvolume is daarentegen langs de straatzijde volledig gesloten, afgezien van een opening waarachter een terras ligt. De eenduidige uitdrukking van de volumes is ook doorgetrokken in de heldere planopbouw. Elke verdieping heeft een vierkant grondplan, waarbij het bovenste aan alle zijden uitkraagt ten opzichte van het onderste. Aan het onderste vierkant is een trapezium geschakeld voor de atelierruimte.

In twee hoeken van het vierkant grondplan zijn twee terrassen uitgespaard. Deze ommuurde buitenruimtes bakenen de leefruimtes af, terwijl ze de visuele link leggen tussen interieur en omgeving. Aan de keuken kan het schuifraam op de hoek volledig opengezet worden zodat het terras ook fysiek het verlengde vormt van de binnenruimte. Doordat de terrassen binnen het betonnen volume liggen én opgetild zijn ten opzichte van het grasveld zijn het buitenkamers die als overgangszone bemiddelen tussen binnen en buiten. Ook de ouderslaapkamer is gekoppeld aan een terras.

Dat de woning in beton zou opgetrokken worden was van bij het begin een uitgemaakte zaak. Beton leent zich immers perfect om deze constructie met uitkragingen te realiseren. De ontwerpers gingen nog een stap verder door voor de buitenwanden voor zichtbeton te kiezen. Ook in het interieur werd beton op verschillende manieren toegepast, van geprefabriceerde elementen tot een vloer in gepolierd beton. Zelfs in de keuken en badkamer zijn werk- en wastafelblad in beton.


Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!
Met beton als ruwbouwmateriaal staat je huis meer dan stevig in zijn schoenen!

Beton verenigt in één materiaal de meest uiteenlopende eigenschappen. Dat is op zich reeds een belangrijke troef om duurzaam te bouwen. Beton heeft een...

Lees meer
Til je tuin naar een hoger niveau. Hoe? Met beton natuurlijk!
Til je tuin naar een hoger niveau. Hoe? Met beton natuurlijk!

Met beton kan je alle kanten uit. Zeker in je tuin! Dat heeft de betere tuinarchitect alvast goed begrepen. Want beton creëert een elegante dialoog tussen...

Lees meer
Met interieurbeton gaan tijdloos design en leefcomfort hand in hand.
Met interieurbeton gaan tijdloos design en leefcomfort hand in hand.

Hou je van een spontane look, dan biedt stortbeton – glad bekist of met houtnerfstructuur – talloze mogelijkheden.

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

 • Bouwen met kelder, kruipkelder of op volle grond?
  Bouwen met kelder, kruipkelder of op volle grond?

  De oppervlakte van je woning vergroten met een (kruip)kelder? Of liever de prijs drukken door op volle grond te bouwen? Dit zijn de voor- en nadelen.

  Lees meer
 • Vastgoed 2023: wat zijn de trends?
  Vastgoed 2023: wat zijn de trends?

  Wat met ons vastgoed in 2023? We vroegen het aan vastgoedspecialist Kim Ruysen. Samen met hem spotten we vijf trends in de vastgoedmarkt.

  Lees meer
 • Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat aan de slag op de werf: mag dat?
  Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat aan de slag op de werf: mag dat?

  Neem je zelf (een deel van) de werken voor je rekening, dan breng je het liefst zo veel mogelijk vrije uren door op je werf. Maar mag dat zomaar?

  Lees meer
 • Energiezuinig of comfortabel wonen? Dit verkiezen Belgen
  Energiezuinig of comfortabel wonen? Dit verkiezen Belgen

  Wat verkies jij? Een energiezuinige woning die niet zo mooi is of eentje waarbij esthetiek bovenaan staat? Onderzoeksbureau iVOX voerde een onderzoek uit.

  Lees meer