In 5 vragen naar een perfect geïsoleerd dak … en een lagere stookfactuur

Via een ongeïsoleerd dak gaat een derde van de warmte in je woning verloren. Je dak isoleren staat dus gelijk aan een lagere stookfactuur. Maar wat is voor jouw woning de beste keuze? Minerale wol? Harde isolatieplaten? En isoleer je best je dak of toch maar je zoldervloer? Wij van Isolteam maken je wegwijs in 5 vragen.

1. Is er een onderdak?

Een onderdak is een beschermingslaag die net onder je dakbedekking zit. Het vangt water op dat toch tussen je pannen raakt tijdens slagregen of een sneeuwbui en houdt je isolatie vrij van vocht. Je kan je dak niet isoleren zonder die extra beschermingslaag. Op enkele tussenoplossingen na niet gesproken. Hoe weet je of je dak een onderdak heeft? Simpel! Kijk je vanop zolder tegen je dakbedekking aan? Dan is er geen onderdak. Er blijft maar één optie over: je vloer na-isoleren. Wel een onderdak? Dan liggen alle opties open.

2. Welke functie krijgt je zolder?

Ook al is je dak uitgerust met een onderdak, soms is het toch beter om je vloer na te isoleren. Alles hangt af van hoe jij je zolder wil invullen. Je vloer isoleren is bijvoorbeeld een goed idee als je je zolder louter gebruikt als opslagruimte. Ten eerste moet je minder vierkante meters isoleren. En ten tweede is je te verwarmen volume kleiner. Wil je een leefzolder? Dan is je dak isoleren de enige optie. Want alleen zo blijft je hele zolderverdieping lekker warm.

3. Hoe isoleren wij jouw dak?

Dat kan op verschillende manieren. Veel hangt af van je dakconstructie en hoe doorgedreven je wil isoleren. Vaak toegepast: glaswol tussen de dakconstructie. Een andere optie: harde isolatieplaten tegen je constructie. Of je kan ook kiezen voor gespoten isolatieschuim Icynene. Voor ons stopt het trouwens niet bij isoleren. Wij werken de binnenkant van je dak af zoals jij dat wilt: van gipsplaten tot zelfs de plaatsing van dakvensters. Moet je dakgebinte uitgelijnd worden met extra timmerwerk? Geen probleem! Wil je weten welke optie voor jouw dak het meest geschikt is?

4. Hoe isoleren wij jouw vloer?

Met drukvaste isolatiematerialen, zoals gespoten PUR hardschuim. En eventueel een balkenstructuur waar we dan tussen isoleren. Zo blijft je zoldervloer beloopbaar. We werken voornamelijk met minerale wol, PUR- en PIR-platen, geëxtrudeerd polystyreen of gespoten PUR. Met daarop eventueel OSB-platen. Een nieuwe zoldertrap – mét geïsoleerd luik uiteraard - maakt het plaatje helemaal af. Of ben je niet van plan je zolder te gebruiken? Dan moet de vloer ook niet beloopbaar zijn. Isolatiedekens uitrollen en klaar!

5. Wat is de eerste stap?

Dat wij de situatie eens ter plaatse komen bekijken. We overlopen jouw verlanglijstje en toetsen dat af aan de verschillende opties. Zo komen we samen tot de beste oplossing voor jouw dak. Maak vandaag komaf met een te hoge verwarmingsfactuur!

PS: als je je dak of zoldervloer isoleert, heb je recht op mooie premies. Wij maken je wegwijs.


Wat verandert er in 2023 voor jouw (ver)bouwwerken?
Wat verandert er in 2023 voor jouw (ver)bouwwerken?

Een nieuw jaar betekent dikwijls ook heel wat veranderingen. Zo zijn er voortaan binnen het Vlaams Energie- en Klimaatplan nieuwe eisen en maatregelen die...

Lees meer
Gevel, spouwmuur en binnenmuur isoleren
Gevel, spouwmuur en binnenmuur isoleren

Gevel isoleren Voor gevelisolatie worden vaak de volgende materialen gebruikt: glaswolplaten of stijve isolatieplaten uit polyurethaan of polystyreen. Deze ...

Lees meer
Vloer isoleren met gespoten PUR hardschuim
Vloer isoleren met gespoten PUR hardschuim

PUR-ISODIRECT is een isolatiesysteem dat vloeren naadloos en optimaal isoleert met ter plaatse gespoten PUR hardschuim. Het PUR hardschuim wordt...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

 • Dakisolatie drukt de energiefactuur: welke premies voor dakisolatie kan je aanvragen?
  Dakisolatie drukt de energiefactuur: welke premies voor dakisolatie kan je aanvragen?

  Hoeveel bespaar je met een goede dakisolatie? Hoeveel kost het om je dak te isoleren? En op welke premies heb je recht? We zoeken het voor je uit.

  Lees meer
 • Minder verwarmingskosten dankzij buitengevelisolatie
  Minder verwarmingskosten dankzij buitengevelisolatie

  Je gevel isoleren aan de buitenzijde van je woning kan je verwarmingskosten met 30% verlagen. Maar wat komt daar precies bij kijken? En wat kost het?

  Lees meer
 • Dampscherm plaatsen: zo breng je het correct aan
  Dampscherm plaatsen: zo breng je het correct aan

  Om vochtproblemen in je hellend dak te voorkomen, is het belangrijk dat een dampscherm correct wordt aangebracht en afgewerkt.

  Lees meer
 • Isoleer zelf je huis van boven tot onder met deze klussen
  Isoleer zelf je huis van boven tot onder met deze klussen

  Met isolatie verlaag je je factuur en verhoog je je comfort. Deze klussen tonen hoe je zelf je (plat) dak, vloer, en deuren en ramen isoleert.

  Lees meer