De grootste isolatieblunders bij dakisolatie

Dakisolatie is absoluut noodzakelijk bij nieuwbouw- en renovatiewoningen. Maar let op: dakisolatie moet correct uitgevoerd worden. Dit zijn de 5 grootste isolatieblunders die jij nóóit mag maken!

  • Fout 1: Isolatie proppen

Prop nooit zachte isolatiematerialen uit minerale wol, zoals glaswol, wanneer je jouw dak isoleert.

Waarom niet?

Het heeft geen zin om bijvoorbeeld 18 cm isolatie samen te drukken wanneer je maar 10 cm plaats hebt. Het zal de goede werking van jouw isolatie tenietdoen. Het is net de droge, stilstaande lucht in de isolatie die zal zorgen voor de goede isolerende eigenschappen. Bij het te fel indrukken van de isolatie, duw je de lucht uit de isolatie.

Zachte isolatiematerialen worden soms gecomprimeerd in een isolatierol verpakt, maar bij het openen van de verpakking neemt de isolatie de juiste dikte aan.

Wat wel doen?

Kies steeds de juiste isolatiedikte voor de dakstructuur die je wil isoleren. Eén cm extra isolatiedikte en -breedte is ideaal om een mooi sluitende plaatsing te bekomen voor jouw dakisolatie.

Ontdek hier alle soorten dakisolatie, de prijzen en de ideale diktes. 

  • Fout 2: Verkeerd type isolatie gebruiken

Er bestaan heel wat soorten isolatiematerialen: dekens of panelen uit glaswol, panelen uit PUR-PIR, losse isolatievezels zoals glaswol of cellulose, gespoten PUR … Staar je niet blind op het materiaal met de beste isolatiewaarde. Zo voorkom je dat je het foute type isolatie kiest voor jouw project.

Waarom niet?

Het verkeerde type isolatie voor jouw dak zal altijd minder renderen dan een correct geplaatst isolatiemateriaal.

Wat wel doen?

Kies steeds de juiste materialen voor ieder specifiek isolatieproject. Zo zijn zachte isolatiematerialen uitermate geschikt om tussen een houten structuur te plaatsen, terwijl harde isolatiepanelen zorgen voor een optimale, snelle en drukvaste plaatsing bij vlakke oppervlakken. Onregelmatige of moeilijk bereikbare bouwdelen vragen om een ingeblazen isolatie of een isolatielaag uit gespoten PUR. Ontdek alle isolatiematerialen hier.

Ontdek op onze site nog meer isolatieblunders.


Wat verandert er in 2023 voor jouw (ver)bouwwerken?
Wat verandert er in 2023 voor jouw (ver)bouwwerken?

Een nieuw jaar betekent dikwijls ook heel wat veranderingen. Zo zijn er voortaan binnen het Vlaams Energie- en Klimaatplan nieuwe eisen en maatregelen die...

Lees meer
Dak en zoldervloer isoleren
Dak en zoldervloer isoleren

Dak isoleren Een belangrijk aandachtspunt bij nieuwbouw en renovatie: uw dak isoleren. Slecht geïsoleerde daken staan in voor één derde van alle...

Lees meer
Isolatie inblazen met het inblaassysteem
Isolatie inblazen met het inblaassysteem

Spouwmuren na-isoleren met inblaassysteem Isolteam is reeds 30 jaar en 1000 projecten verder dé specialist in het na-isoleren van bestaande spouwmuren (wij ...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie