Bereid je voor op koning winter met deze 5 isolatietips

Je huis optimaal voorbereiden op de winter? Dat doe je met deze 5 simpele én haalbare isolatietips.

  • Verwarmingsbuizen isoleren

Er gaat tot wel 20% warmte verloren via de leidingen. Isoleer daarom je verwarmingsbuizen in de kelder, stookplaats of garage met isolatiewol en isolatieschalen. Je krijgt sneller warm water en je bespaart bovendien op je waterfactuur!

  • Isolatiestrips kleven rond vensters

Er komt vaak heel wat koude binnen door de vensters. Ze goed afdichten is daarom belangrijk. Doe dit met zelfklevende isolatiestrips of silicone. Doe eerst een grondige inspectie als het koud is om de koudebruggen te vinden en verwijder alle vet voordat je de isolatie plaatst. Alleen zo krijg je een optimale aanhechting.

Interessant artikel: Hoe koudebruggen oplossen én vermijden ›

  • Tochtstrips plaatsen

Is je kelder of zolderruimte onvoldoende afgesloten van de verwarmde ruimte? Dicht de ruimte onder je deuren of rond het zolderluik met tochtstrips (of borstelstrips). Voor de muren en deurstijlen gebruik je best silicone.

De traditionele tochthond verricht trouwens ook nog altijd prima werk. Leg ‘m onderaan je deur. En voor je brievenbus? Zorg daar zeker voor een tochtklep, anders verlies je heel wat warmte op kille dagen.

  • Gordijnen hangen of tapijten leggen

Tegelvloeren voelen al snel koud aan, maar een dik tapijt houdt de warmte in je vloer. Of nog beter: vast tapijt.

Hang ook zware overgordijnen en hou je luiken dicht, want alle beetjes helpen. Stopcontacten laten ook lucht door: installeer een kinderbeveiliging om dat op te lossen.

  • Isoleren waar het nog kan!

Zijn je spouwmuren, dak of kelder nog niet geïsoleerd? Laat ze dan isoleren door een ervaren vakman, want deze klus laat je beter aan een professional over. Een groot voordeel is dat de ingreep meestal maar enkele dagen duurt. Informeer zeker naar de isolatiepremies, zo blijft je investering betaalbaar.

Bekijk de verschillende manieren van isoleren voor meer informatie.

Meer advies over de isolatie van jouw huis? Of toch liever ingrijpende isolatiewerken plannen? Vraag hier een vrijblijvende isolatieofferte!


Wat verandert er in 2023 voor jouw (ver)bouwwerken?
Wat verandert er in 2023 voor jouw (ver)bouwwerken?

Een nieuw jaar betekent dikwijls ook heel wat veranderingen. Zo zijn er voortaan binnen het Vlaams Energie- en Klimaatplan nieuwe eisen en maatregelen die...

Lees meer
Gevel, spouwmuur en binnenmuur isoleren
Gevel, spouwmuur en binnenmuur isoleren

Gevel isoleren Voor gevelisolatie worden vaak de volgende materialen gebruikt: glaswolplaten of stijve isolatieplaten uit polyurethaan of polystyreen. Deze ...

Lees meer
Vloer isoleren met gespoten PUR hardschuim
Vloer isoleren met gespoten PUR hardschuim

PUR-ISODIRECT is een isolatiesysteem dat vloeren naadloos en optimaal isoleert met ter plaatse gespoten PUR hardschuim. Het PUR hardschuim wordt...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

  • Huis Gemaakt: Deze panden wachten op renovatie
    Huis Gemaakt: Deze panden wachten op renovatie

    In Huis Gemaakt strijden negen koppels om de hoofdprijs: hun droomhuis dat ze eigenhandig hebben verbouwd. Maak kennis met de koppels en panden.

    Lees meer
  • Je appartement energiezuiniger maken: hou rekening met deze regels
    Je appartement energiezuiniger maken: hou rekening met deze regels

    Heb je een appartement en wil je het energiezuiniger maken? In tegenstelling tot bij een woning die je wil renoveren ben je gebonden aan andere regels.

    Lees meer
  • ECORENO: nieuwe lening met lage rente voor Brusselaars
    ECORENO: nieuwe lening met lage rente voor Brusselaars

    Sinds 1 augustus kunnen Brusselaars de nieuwe ECORENO-lening aanvragen om hun woning te renoveren, en dit aan een vaste rentevoet tussen 0 en 1%.

    Lees meer
  • Geen isolatie zonder ventilatie
    Geen isolatie zonder ventilatie

    Iedereen wil graag een energiezuinige en duurzame woning. Duurzaam ventileren hoort daar ook bij, zeker in een goed geïsoleerde woning. Wat houdt dat in?

    Lees meer