Wat verandert er in 2023 voor jouw (ver)bouwwerken?

Een nieuw jaar betekent dikwijls ook heel wat veranderingen. Zo zijn er voortaan binnen het Vlaams Energie- en Klimaatplan nieuwe eisen en maatregelen die invloed hebben op je verbouwingen of bouwwerken. Om te weten wat er zoal voor jou verandert, zet isolatiespecialist Isolteam alles op een rijtje.

Renovatieplicht voor woningen gaat van start

Sinds 1 januari geldt er een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen met een EPC-waarde E of hoger. Dit wil zeggen dat alle woningen en appartementen 5 jaar na aankoop verplicht gerenoveerd moeten worden, om zo een beter EPC-label te halen. Nieuwe eigenaars zijn hierdoor verplicht om hun woning zodanig te renoveren tot ze een EPC-label van D of beter halen. Na de renovatiewerken moet een energiedeskundige het nieuwe label berekenen en opmaken.

Deze nieuwe voorwaarde is een eerste tussenstap van het Vlaams Klimaatplan. Vanaf 2028 zullen de woningen aan label C moeten voldoen, met label A als uiteindelijke doel tegen 2050.

Isolatie is een uitermate doeltreffend hulpmiddel om te voldoen aan de nieuwe energie-eisen. Met enkele isolatiewerken verbeter je het EPC-label van je woning al snel aanzienlijk. Zo ga je dankzij dakisolatie en spouwmuurisolatie van label F naar B of C. Deze relatief eenvoudige ingrepen zorgen er dus voor dat je ruimschoots het minimale EPC-label D haalt.

Verbeterd EPC-label? Vraag je EPC-labelpremie aan

Aangezien je het EPC-label van je woning of appartement toch moet verbeteren, kan je meteen ook profiteren van een premie. Je hebt recht op een EPC-labelpremie als dankzij renovatie je woning binnen de 5 jaar van E of F naar C of beter gaat. Bij een wooneenheid moet het EPC-label van D, E of F veranderen naar B.

Daarnaast kan je genieten van de isolatiepremies via ‘mijn Verbouwpremie’. Via één online loket kan je een premie aanvragen voor renovatie én energiebesparende investeringen. Dit geldt zowel voor woningen, als voor appartementen en andere gebouwen.

Renteloos renovatiekrediet verandert in een rentesubsidie

Sinds 2021 kan je naast je hypothecaire lening ook een renovatiekrediet aangaan. Nieuwe eigenaars van een woning of appartementen krijgen op die manier de rente op het renovatiekrediet terugbetaald. Maar vanaf 2023 wordt dit renovatiekrediet hervormd naar een rentesubsidie. Hierdoor krijg je korting op basis van de marktrentevoet. Hoe energiezuiniger je je woning renoveert, hoe hoger je rentesubsidie.

Om recht te hebben op deze subsidie moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je woning en appartement een slechte energieprestatie hebben, waarbij het een EPC-label E of F draagt. Na de renovatiewerken dien je een beter energielabel voor te leggen van D of beter.

Nieuw in 2023: gebouwenpas

Na de woningpas zal er binnenkort ook een gebouwenpas komen. Zo zal eind 2023 alle info over een niet-residentieel gebouw gebundeld worden in een handig overzicht. In dat digitaal paspoort komen alle attesten, certificaten, aangiften, keuringen, gegevens en andere relevante info samen.

De beste energetische maatregel? Isolatie!

Wanneer je je woning grondig renoveert, behoort isolatie tot een van de energetische ingrepen die je kan uitvoeren. Door te isoleren, verbeter je het energiepeil van je woning en bespaar je niet alleen op stookkosten om de woning te verwarmen, je verhoogt ook het wooncomfort. Bovendien geniet je van diverse premies. Zeker met de huidige energieprijzen is deze investering snel terugverdiend.

Conclusie: de overheid streeft naar meer energiezuinigheid en dankzij de maatregelen die in het Vlaams Klimaatplan opgesteld staan, moeten ook woningen, appartementen en gebouwen zo energiezuinig mogelijk zijn. Wil je dat je woning klaar is voor de toekomst en voldoet aan de veranderende energie-eisen? Reken op Isolteam voor jouw isolatiewerken.


Dak en zoldervloer isoleren
Dak en zoldervloer isoleren

Dak isoleren Een belangrijk aandachtspunt bij nieuwbouw en renovatie: uw dak isoleren. Slecht geïsoleerde daken staan in voor één derde van alle...

Lees meer
Gevel, spouwmuur en binnenmuur isoleren
Gevel, spouwmuur en binnenmuur isoleren

Gevel isoleren Voor gevelisolatie worden vaak de volgende materialen gebruikt: glaswolplaten of stijve isolatieplaten uit polyurethaan of polystyreen. Deze ...

Lees meer
Isolatie inblazen met het inblaassysteem
Isolatie inblazen met het inblaassysteem

Spouwmuren na-isoleren met inblaassysteem Isolteam is reeds 30 jaar en 1000 projecten verder dé specialist in het na-isoleren van bestaande spouwmuren (wij ...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

 • Duurzaam isoleren, wat is dat juist?
  Duurzaam isoleren, wat is dat juist?

  Je huis duurzaam isoleren kan met verschillende materialen. De juiste keuze maken is niet altijd even makkelijk. Ontdek samen met Cerina de opties.

  Lees meer
 • Binnenkijken in een opvallend gerenoveerde woning in de duinen
  Binnenkijken in een opvallend gerenoveerde woning in de duinen

  Een ruimtelijk gevoel, veel daglicht en meer verbinding met de tuin. Met die verbouwwensen klopten Hasan en Lut aan bij SILO architectuuratelier.

  Lees meer
 • Binnenkijken: Andreas tovert statig pand om in 2 appartementen en lichtrijke duplex
  Binnenkijken: Andreas tovert statig pand om in 2 appartementen en lichtrijke duplex

  Andreas De Boeck renoveerde dit statige herenhuis in Hamme. Om het financiële plaatje te doen kloppen, ontwierp hij niet één maar drie wooneenheden.

  Lees meer
 • Lenen in 2023: de prognoses volgens financiële experts
  Lenen in 2023: de prognoses volgens financiële experts

  Hoe hoog stijgt de rente? Wat met de huizenprijzen? Kunnen we nog betaalbaar lenen in 2023? Een verslag van enkele financiële experts.

  Lees meer