Wat verandert er in 2023 voor jouw (ver)bouwwerken?

Een nieuw jaar betekent dikwijls ook heel wat veranderingen. Zo zijn er voortaan binnen het Vlaams Energie- en Klimaatplan nieuwe eisen en maatregelen die invloed hebben op je verbouwingen of bouwwerken. Om te weten wat er zoal voor jou verandert, zet isolatiespecialist Isolteam alles op een rijtje.

Renovatieplicht voor woningen gaat van start

Sinds 1 januari geldt er een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen met een EPC-waarde E of hoger. Dit wil zeggen dat alle woningen en appartementen 5 jaar na aankoop verplicht gerenoveerd moeten worden, om zo een beter EPC-label te halen. Nieuwe eigenaars zijn hierdoor verplicht om hun woning zodanig te renoveren tot ze een EPC-label van D of beter halen. Na de renovatiewerken moet een energiedeskundige het nieuwe label berekenen en opmaken.

Deze nieuwe voorwaarde is een eerste tussenstap van het Vlaams Klimaatplan. Vanaf 2028 zullen de woningen aan label C moeten voldoen, met label A als uiteindelijke doel tegen 2050.

Isolatie is een uitermate doeltreffend hulpmiddel om te voldoen aan de nieuwe energie-eisen. Met enkele isolatiewerken verbeter je het EPC-label van je woning al snel aanzienlijk. Zo ga je dankzij dakisolatie en spouwmuurisolatie van label F naar B of C. Deze relatief eenvoudige ingrepen zorgen er dus voor dat je ruimschoots het minimale EPC-label D haalt.

Verbeterd EPC-label? Vraag je EPC-labelpremie aan

Aangezien je het EPC-label van je woning of appartement toch moet verbeteren, kan je meteen ook profiteren van een premie. Je hebt recht op een EPC-labelpremie als dankzij renovatie je woning binnen de 5 jaar van E of F naar C of beter gaat. Bij een wooneenheid moet het EPC-label van D, E of F veranderen naar B.

Daarnaast kan je genieten van de isolatiepremies via ‘mijn Verbouwpremie’. Via één online loket kan je een premie aanvragen voor renovatie én energiebesparende investeringen. Dit geldt zowel voor woningen, als voor appartementen en andere gebouwen.

Renteloos renovatiekrediet verandert in een rentesubsidie

Sinds 2021 kan je naast je hypothecaire lening ook een renovatiekrediet aangaan. Nieuwe eigenaars van een woning of appartementen krijgen op die manier de rente op het renovatiekrediet terugbetaald. Maar vanaf 2023 wordt dit renovatiekrediet hervormd naar een rentesubsidie. Hierdoor krijg je korting op basis van de marktrentevoet. Hoe energiezuiniger je je woning renoveert, hoe hoger je rentesubsidie.

Om recht te hebben op deze subsidie moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je woning en appartement een slechte energieprestatie hebben, waarbij het een EPC-label E of F draagt. Na de renovatiewerken dien je een beter energielabel voor te leggen van D of beter.

Nieuw in 2023: gebouwenpas

Na de woningpas zal er binnenkort ook een gebouwenpas komen. Zo zal eind 2023 alle info over een niet-residentieel gebouw gebundeld worden in een handig overzicht. In dat digitaal paspoort komen alle attesten, certificaten, aangiften, keuringen, gegevens en andere relevante info samen.

De beste energetische maatregel? Isolatie!

Wanneer je je woning grondig renoveert, behoort isolatie tot een van de energetische ingrepen die je kan uitvoeren. Door te isoleren, verbeter je het energiepeil van je woning en bespaar je niet alleen op stookkosten om de woning te verwarmen, je verhoogt ook het wooncomfort. Bovendien geniet je van diverse premies. Zeker met de huidige energieprijzen is deze investering snel terugverdiend.

Conclusie: de overheid streeft naar meer energiezuinigheid en dankzij de maatregelen die in het Vlaams Klimaatplan opgesteld staan, moeten ook woningen, appartementen en gebouwen zo energiezuinig mogelijk zijn. Wil je dat je woning klaar is voor de toekomst en voldoet aan de veranderende energie-eisen? Reken op Isolteam voor jouw isolatiewerken.


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Correct isoleren dankzij de praktische isolatiegids

Correct isoleren dankzij de praktische isolatiegids

Een goed geïsoleerde woning bespaart je van verrassingen op je energiefactuur, tenminste als je isoleert volgens de regels van de kunst. Goed isoleren is...

Lees meer

Dak en zoldervloer isoleren

Dak en zoldervloer isoleren

Dak isoleren Een belangrijk aandachtspunt bij nieuwbouw en renovatie: uw dak isoleren. Slecht geïsoleerde daken staan in voor één derde van alle...

Lees meer

Isolatie inblazen met het inblaassysteem

Isolatie inblazen met het inblaassysteem

Spouwmuren na-isoleren met inblaassysteem Isolteam is reeds 30 jaar en 1000 projecten verder dé specialist in het na-isoleren van bestaande spouwmuren (wij ...

Lees meer

Artikels van onze redactie

 • Wat is een sarkingdak: van de plaatsing, voor-en nadelen tot de prijs

  Wat is een sarkingdak: van de plaatsing, voor-en nadelen tot de prijs

  Wat is een sarkingdak? Hoe wordt het geplaatst? Wat zijn de voor- en nadelen? En wat is de prijs van een sarkingdak? We geven je alle info.

  Lees meer
 • Spouwmuurisolatie: voordelen, nadelen en beste isolatie

  Spouwmuurisolatie: voordelen, nadelen en beste isolatie

  Hoe weet je of je muur geschikt is voor spouwmuurisolatie? Wat zijn de nadelen? En de voordelen? Welk isolatiemateriaal gebruik je best?

  Lees meer
 • Ben ik verplicht om te isoleren? En wat is 'voldoende geïsoleerd'?

  Ben ik verplicht om te isoleren? En wat is 'voldoende geïsoleerd'?

  Waarom moet je je nieuwbouw of woning eigenlijk isoleren? Wat is 'voldoende geïsoleerd' en ben je verplicht om je huis te isoleren?

  Lees meer
 • Hoge energieprijs doet aantal renovaties (nog) niet stijgen

  Hoge energieprijs doet aantal renovaties (nog) niet stijgen

  Volgens cijfers van Statbel waren er minder vergunde renovaties in 2022. Hebben de energieprijzen dan geen impact gehad op het aantal renovaties?

  Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken