Van energielabel F naar A in 5 stappen

De huidige energiecrisis en aanhoudende klimaatveranderingen resulteren in opgelegde maatregelen om energieverslindende gebouwen onder handen te nemen. Maar hoe pak je dat aan? Hoe verbeter je de energiewaarde van je woning?

Vlaanderen en de renovatieplicht
De Vlaamse Overheid introduceerde begin dit jaar de renovatieplicht. Dat houdt het volgende in: “De renovatieplicht is een verplichting die de Vlaamse regering vanaf 1 januari 2023 oplegt aan iedereen die na die datum eigenaar wordt van een residentieel, energieverslindend gebouw.”

De Vlaamse Overheid heeft zich geëngageerd om tegen 2050 alle woningen in het Vlaamse Gewest zeer energiezuinig, nog liever energieneutraal te helpen maken (label A). Dat renoveren van een woning met een slechte energiescore nuttig is, hoeft geen betoog. Maar hoe pak je dat aan? En wat bespaar je dan? We helpen je in vijf stappen naar het antwoord.

1. De tocht van energielabel F naar A begint bij de buitenvlakken
Wie de energiescore van label F naar A wil brengen pakt dit best verstandig aan, want warrige beloftes van diverse aanbieders van ‘wonderoplossingen’ maken de keuzes niet gemakkelijk en de verbouwer niet slimmer. Eén feit is zeker: de grootste winst boek je met het isoleren van buitenvlakken.

In het decembernummer 2022 nr. 680 van Test Aankoop (p. 20-23) staat interessante informatie voor wie het fijne wil weten. Een voorbeeld: een woning in het Vlaamse Gewest is op basis van een energie-audit onder handen genomen met de bedoeling om van energielabel F naar A te gaan, wat een besparing van bijna 90% energiebehoefte oplevert. Drie vierde hiervan is het resultaat van ingrepen aan de buitenvlakken: dakisolatie, gevelisolatie, vervangen van ramen en deuren en vloerisolatie boven kruipkelder.

2. Je gevel sneller terugverdienen? Kies voor ETICS
Volgens Buildwise, vroeger WTCB, is het isoleren langs de buitenzijde van je woning het meest efficiënt. Zo’n ETICS-systeem biedt kostenbesparende voordelen, geeft een nieuwe look aan je gevel, en bovendien verlies je geen bewoonbare oppervlakte. Een snelle berekening toont aan dat in een doorsnee situatie de terugverdientijd van thermische gevelisolatie onder de 7 jaar ligt. In veel gevallen zelfs korter! Check hier de berekening.

3. Maak gebruik van subsidies
Welke subsidies je kan krijgen hangt af van verschillende factoren: ouderdom van je woning, jouw inkomen, de efficiëntie van de ingrepen (dikte isolatie), enzovoort. Meer info vind je op www.mijnverbouwpremie.be. Tip: bereken zelf je premies met deze simulator.

4. Kies niet voor eender welke uitvoerder
Wist je dat isolatiepremies enkel van toepassing zijn als je kiest voor gecertifieerde systemen geplaatst door professionele uitvoerders? Je neemt dus beter geen enkel risico en vertrouwt je gevelrenovatie best toe aan een professional.

Willco Products levert de meest performante gevelisolatiesystemen aan geschoolde en ervaren gevelspecialisten, de 100% Willco Uitvoerders. Dit zijn allemaal onafhankelijke en zelfstandige bedrijven die weten wat Willco Products voor hen en voor jou kan bieden: kwalitatieve producten en betrouwbare prestaties. Zoek hier je 100% Willco Uitvoerder.

5. Nu energetisch renoveren is tegelijk sparen voor de toekomst
Een mooie woning met een goed energielabel vermeerdert sterk in waarde en is aangenamer om in te wonen, zowel in de winter als in de zomer. De aanzienlijk lagere energiekosten maken het plaatje compleet.

Deze tips liever persoonlijk bespreken? Maak een afspraak in het Willco Atelier.


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Spaargeld brengt het meeste op in huis

Spaargeld brengt het meeste op in huis

Zelfs met de btw-verlaging op energieprijzen zitten we nog altijd op een historisch hoog cijfer. En je spaargeld, dat brengt op de bank nauwelijks iets op. ...

Lees meer

Iso&Stripes, duurzaam isoleren én vertrouwd afwerken met steen- of betonstrippen

Iso&Stripes, duurzaam isoleren én vertrouwd afwerken met steen- of betonstrippen

Willco Products ontwikkelde met het WILLCO Iso&Stripes Systeem een totaaloplossing voor zowel het isoleren als renoveren van gevels. De doordachte...

Lees meer

Vind de ideale uitvoerder voor je gevelpleister!

Vind de ideale uitvoerder voor je gevelpleister!

Willder is onze nieuwe mobiele applicatie die je helpt een geschikte uitvoerder te vinden voor je project! Zet je project gratis in de app, selecteer...

Lees meer

Willco Products N.V.

Willco Products N.V.

053 77 13 72

Artikels van onze redactie

 • Hoe zit het met de wachttijd voor een airco? Expert biedt antwoord

  Hoe zit het met de wachttijd voor een airco? Expert biedt antwoord

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Maar hoe zit het met de wachttijd?

  Lees meer
 • Binnenkijken: een eigentijds en luchtige nieuwbouwwoning

  Binnenkijken: een eigentijds en luchtige nieuwbouwwoning

  Voor het ontwerp van zijn woning keerde architect Jean-Yves Jehoulet het klassieke model om: de slaapkamers kwamen beneden en de leefkamers boven.

  Lees meer
 • Gespot: de 5 musthaves van januari

  Gespot: de 5 musthaves van januari

  Aan het einde van elke maand zet onze woonexpert enkele nieuwe producten in de kijker. Ontdek de musthaves van januari.

  Lees meer
 • Help! Wat doet die witte sluier op mijn gevel? Zo pak je het aan

  Help! Wat doet die witte sluier op mijn gevel? Zo pak je het aan

  Heb je een witte sluier op je buitenmuur? Dat zijn waarschijnlijk zout- of gipsuitbloeiingen. Wat doe je eraan en hoe kan je ze vermijden?

  Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken