Energiezuinige ventilatie zorgt voor optimaal thermisch comfort in nieuw appartementencomplex

Een aangenaam wooncomfort koppelen aan moderne architectuur? Dat kan! Het nieuwbouwproject de Maalderij in Veurne levert het bewijs. Het ontwerp vormt een mix tussen architectonisch beton en houten constructies naar de hand van architectenbureau Govaert & Vanhoutte. Bouwheer Bernard Joye maakt er een erezaak van louter met kwalitatief hoogstaande partners in zee te gaan. Om een gezond binnenklimaat te creëren schakelt hij ventilatiespecialist Duco in.

Residentie de Maalderij bevindt zich op een prachtige locatie: langs de vaart met open zicht. Het project telt 7 ruime woonappartementen waarbij aan lichtinval de nodige aandacht werd besteed. De uitdaging bij het tekenen van de nieuwbouwplannen bestond erin om maximaal comfort te bieden aan alle bewoners van de meergezinswoning. De wooneenheden zijn uitgerust met zuidgerichte terrassen. Verhoogde plafonds zorgen voor een extra ruimtelijk gevoel. Installateur Johan Goens nam de technieken voor zijn rekening. Het installatiebedrijf voorzag het volledige appartementsgebouw van een natuurlijk ventilatiesysteem met zonesturing.

Optimaal thermisch comfort in elke ruimte

De toevoer van verse lucht door het zonale C-systeem van Duco zorgt voor een optimaal thermisch comfort in alle leefruimtes. “Een thermisch comfortabel binnenklimaat garanderen met een gezoneerd C-systeem in combinatie met lagetemperatuurverwarming lukt prima”, vertelt Jurgen Baudens, installateur bij Johan Goens. “Een C-systeem met zonesturing onderscheidt zich van een traditionele ventilatiebox door regeling op de luchtafvoer per ruimte. Een klassieke afvoerventilator voert in alle ruimtes op hetzelfde moment een vast debiet lucht af. Als lucht wordt afgevoerd, wordt via toevoerroosters dezelfde hoeveelheid buitenlucht de kamer ingetrokken. Aangezien een klassiek systeem – zelfs als deze is uitgerust met ruimtesensoren – steeds de hele woning ventileert, is er sprake van vrij hoge debieten. Zonaal ventileren leidt tot kleinere ventilatiehoeveelheden en dus minder ‘ventilatieverliezen’. Ook het verwarmingsgebruik wordt tot een minimum herleid. Het resultaat? Energiezuinige ventilatie en een optimaal thermisch comfort in alle leefruimtes.”

Toe- en afvoer in evenwicht

“In de Maalderij zijn de toe- en afvoer van lucht in alle ruimtes op elkaar afgestemd”, gaat Baudens verder. “Verse lucht komt gecontroleerd binnen via het elektronisch gestuurde raamrooster TronicVent. Op basis van CO2‑ en temperatuurmetingen door sensoren in het ventilatiesysteem wordt het ventilatierooster snel en automatisch open- en dicht gestuurd. Dit gebeurt enkel waar en wanneer nodig en volledig onzichtbaar. De DucoBox Focus zorgt voor zonale afvoer van vervuilde lucht. In de keuken, het gastentoilet en badkamer is de luchtvochtigheid graadmeter voor de luchtafvoer. In de slaap- en leefruimtes daarentegen is de CO2-concentratie de indicator voor luchtkwaliteit.” Zonaal ventileren betekent dus luchtkwaliteit op maat!

Graag meer info over dit project? Klik hier!


Complete ventilatieoplossingen met systemen C&D
Complete ventilatieoplossingen met systemen C&D

Met de energiedoelstellingen in het achterhoofd moet de gebouwschil tegen 2050 op orde zijn. En dat betekent: goede isolatie en uitstekende kierdichting....

Lees meer
The Future is Green tijdens Batibouw 2023!
The Future is Green tijdens Batibouw 2023!

De voorbije jaren gaan we van de ene hete zomer naar de andere. Oververhitting is hierdoor het buzzword van vandaag – alle gevolgen voor het milieu ten...

Lees meer
Wat doet een ventilatiewarmtepomp?
Wat doet een ventilatiewarmtepomp?

Je gaat (ver)bouwen? Dan moet je rekening houden met de steeds strenger wordende normen inzake E-peil. Er zijn zes verschillende manieren om tegemoet te...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

 • Deze winter meer kans op schimmel en vochtproblemen in huis
  Deze winter meer kans op schimmel en vochtproblemen in huis

  Experts vrezen een heuse schimmelgolf deze winter. We leggen uit hoe dat komt en wat je ertegen kan doen.

  Lees meer
 • Klaar voor de winter: 8 klusjes voor je huis en tuin
  Klaar voor de winter: 8 klusjes voor je huis en tuin

  Dit doe je beter voor koning winter eraan komt. Ontdek onze must-do's voor je huis en tuin.

  Lees meer
 • 5 tips voor een gezonde woning in de winter
  5 tips voor een gezonde woning in de winter

  Gezonde lucht in je woning is het hele jaar door een belangrijk aandachtspunt. Alleen is dat in de winter moeilijker dan in de rest van het jaar.

  Lees meer
 • Geen isolatie zonder ventilatie
  Geen isolatie zonder ventilatie

  Iedereen wil graag een energiezuinige en duurzame woning. Duurzaam ventileren hoort daar ook bij, zeker in een goed geïsoleerde woning. Wat houdt dat in?

  Lees meer