Residentie Asterias brengt frisse zeelucht naar binnen dankzij hoogwaardige ventilatie

Zoals elke kustgemeente in België wordt ook De Panne geconfronteerd met een dualiteit tussen een aangename plaats om te vertoeven voor haar inwoners en het creëren van aantrekkelijke verblijfsplaatsen voor de toeristen en bezoekers. Een mooi evenwicht door behoud van het authentieke karakter bij renovatie en het streven naar vernieuwende architectuur bij nieuwbouw is het streefdoel en meteen ook de uitdaging van deze gemeente.

Residentie Asterias in De Meeuwenlaan is een mooi voorbeeld van een appartementencomplex dat met haar moderne uitstraling zorgt voor een frisse toets in de buurt. Voor het installeren van een energiezuinige en doorgedreven ventilatieoplossing werd beroep gedaan op DUCO.

Conceptueel doordachte keuzes

Residentie Asterias omvat 13 ruime appartementen en een ondergrondse garage. In de zomer van 2018 werd de vergunning goedgekeurd, in het najaar van 2020 startten de effectieve bouwwerken en aanvang 2023 werden alle appartementen opgeleverd. Bij het ontwerp van de residentie werden conceptueel doordachte keuzes gemaakt om ervoor te zorgen dat het appartementencomplex mooi opgaat in zijn omgeving.

Architecte Janis Filieux: “Aan de kant van de Vlaanderenstraat is bewust gekozen om een lange doorlopende gevel met appartementen te zetten. Zo gaat deze gevelrij mooi op met de bestaande rijwoningen in deze straat. Aan de kant van de Meeuwenlaan werd dan weer gekozen om een kortere gevel met appartementen op te trekken. Daar staan immers meer losstaande woningen. Tevens werd een opening voorzien met de rechter buur zodat de zon niet wordt weggenomen uit zijn woning. Dit zorgt voor een mooi geheel in beide straten waarbij rekening werd gehouden met alle buurtbewoners.”

Breng de zeelucht naar binnen

De bewoners van Residentie Asterias kunnen niet alleen genieten van een centrale ligging, ruime appartementen en een moderne architectuur. Dankzij de SkyVent ventilatieroosters van DUCO kunnen ze eveneens rekenen op een optimaal en gezond binnenklimaat.

Architecte Janis Filieux: “ De DUCO SkyVent AK roosters zorgen ervoor dat frisse lucht zich vrij kan bewegen tussen de verschillende ruimtes in het appartementencomplex. Elke ruimte wordt op deze manier efficiënt en onzichtbaar geventileerd. Zo wordt energetisch, akoestisch en thermisch comfort voorop gezet en kan elke bewoner niet alleen genieten van de frisse, gezonde zeelucht buitenshuis maar ook binnenshuis.”

Bestand tegen wind, regen en stormweer

Door hun hoogste klasse wind- & waterdichtheid zijn de SkyVent roosters de ideale oplossing voor windbelaste toepassingen zoals hoogbouw aan de kust.

Janis Filieux: “De DUCO SkyVent toevoerroosters zijn uiterst geschikt voor windbelaste toepassingen. Ze zijn immers bestand zijn tegen regen, stormweer en wind. Ideaal voor projecten aan de kust waar de wind nagenoeg altijd aanwezig is”.

Uitstekende samenwerking

Het project Asterias kan beslist omschreven worden als een succesverhaal. De werken verliepen vlot, alsook de oplevering en niet in het minst ook de samenwerking tussen de verschillende partijen.

Peter Lowagie, bouwheer : “De samenwerking tussen alle partijen verliep zeer vlot. Het architecturaal sterke oog van Janis Filieux, de ervaringsdeskundige bouwpromotor Hendrik Blomme van Samyn bvba die alles in goede banen leidde, de nauwgezette opvolging van ontwikkelaar NV Kubo. We begrepen elkaar zeer snel wat het algehele proces zeker ten goede kwam.  Een succesverhaal schrijf je immers nooit alleen!”

Asterias Case Study

Bouwpromotor : Peter Lowagie - KUBO NV/PL Construct

Verkoop : Immo Promenade

Architecte: Janis Filieux – Architectenburo Filieux Janis BV

Projectleider : Hendrik Blomme – Samyn bvba


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Complete ventilatieoplossingen met systemen C&D

Complete ventilatieoplossingen met systemen C&D

Met de energiedoelstellingen in het achterhoofd moet de gebouwschil tegen 2050 op orde zijn. En dat betekent: goede isolatie en uitstekende kierdichting....

Lees meer

The Future is Green tijdens Batibouw 2023!

The Future is Green tijdens Batibouw 2023!

De voorbije jaren gaan we van de ene hete zomer naar de andere. Oververhitting is hierdoor het buzzword van vandaag – alle gevolgen voor het milieu ten...

Lees meer

Op zoek naar een ventielatie-oplossing voor elk project?

Op zoek naar een ventielatie-oplossing voor elk project?

Wanneer je beseft dat je 90 % van de tijd binnen spendeert, is het een understatement om te zeggen dat de binnenluchtkwaliteit cruciaal is. Blootstelling...

Lees meer

Duco Ventilation & Sun Control

Duco Ventilation & Sun Control

0032 58 33 00 33

Artikels van onze redactie

 • Je huis slim ontwerpen: zo bescherm je je tegen koude en oververhitting

  Je huis slim ontwerpen: zo bescherm je je tegen koude en oververhitting

  Hoe kan je een energiezuinig huis slim ontwerpen zodat het je beschermt tegen koude en hitte? Met deze tips maak je je huis klimaatproof.

  Lees meer
 • Hoe onderhoud je je ventilatiesysteem?

  Hoe onderhoud je je ventilatiesysteem?

  Hoe onderhoud je je ventilatiesysteem? Hoe vaak is een onderhoud nodig? En wat kan je zelf doen? We zetten je op weg.

  Lees meer
 • Ramen open om te verluchten in de winter: een goed idee?

  Ramen open om te verluchten in de winter: een goed idee?

  Hoe verlucht je in de winter je woning zonder kostbare warmte te verliezen? We vroegen tips aan energie- en ventilatiespecialist Luc Dedeyne.

  Lees meer
 • Welke ventilatiesystemen zijn er en hoe werken ze?

  Welke ventilatiesystemen zijn er en hoe werken ze?

  Welke ventilatiesystemen zijn er? Wat is het verschil tussen de verschillende ventilatiesystemen? Hoe werken ze? We zetten je op weg.

  Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken