Wat zijn de voordelen van een ventilatiesysteem D?

Een ventilatiesysteem D is een type mechanische ventilatie dat zorgt voor een constante en gecontroleerde luchtstroom in een gebouw. Dit type systeem heeft verschillende voordelen ten opzichte van natuurlijke ventilatie of andere mechanische ventilatiesystemen. Hieronder zullen we enkele van deze voordelen bespreken.

  1. Verbeterde luchtkwaliteit
    Een ventilatiesysteem D zorgt voor een continue aanvoer van verse buitenlucht en afvoer van vervuilde binnenlucht. Dit zorgt voor een verbeterde luchtkwaliteit en voorkomt de ophoping van vocht, schimmels en andere vervuilende stoffen in de lucht. Dit is vooral belangrijk voor mensen die last hebben van allergieën of astma.
  2. Energie-efficiëntie
    Een ventilatiesysteem D maakt gebruik van warmteterugwinning (WTW) om de warmte uit de afgevoerde lucht te halen en deze te gebruiken om de aangevoerde lucht op te warmen. Hierdoor wordt er minder energie verbruikt om de binnenruimte op temperatuur te houden, wat leidt tot lagere energiekosten en een verminderde CO2-uitstoot.
  3. Comfort
    Een goed ontworpen ventilatiesysteem D zorgt voor een comfortabel binnenklimaat door een constante luchtstroom te creëren die de temperatuur en vochtigheidsgraad in de ruimte regelt. Hierdoor blijft de lucht fris en voorkomt het een benauwd gevoel.
  4. Geluidsniveau
    Ventilatiesysteem D werkt op een laag geluidsniveau, wat betekent dat het niet storend is voor de bewoners of gebruikers van het gebouw. Dit is vooral belangrijk in woningen en kantoren waar mensen werken of rusten.
  5. Geen tocht
    Een ventilatiesysteem D werkt zonder tocht te creëren. Het systeem werkt met een gecontroleerde luchtstroom, wat betekent dat er geen ongecontroleerde luchtstromen ontstaan die tocht kunnen veroorzaken. Dit maakt het comfortabeler om in de buurt van de ventilatieopeningen te zijn.
  6. Prijs
    Over het algemeen is een ventilatiesysteem D duurder in aanschaf en installatie dan een systeem C. Dit komt doordat een ventilatiesysteem D meer componenten heeft zoals het aanleggen van kanalen en het plaatsen van de unit met warmteterugwinning. Omdat je géén roosters in de ramen moet plaatsen, wat je bij een systeem C wel moet doen is de totaalprijs lager dan een systeem C met roosters in de ramen. 
  7. Eenvoudig zelf te plaatsen
    Het is eenvoudig om zelf de leidingen en toestel te plaatsen. Het berekenen van de juiste debieten, uittekenen van het legplan met de juiste diameters van buizen en de afregeling van de ventielen laat je best aan een vakman over. Easykit is je vakman voor de voorbereiding en inregeling. Met de bijgeleverde instructies en legplan op maat kan je zelf je installatie plaatsen. Easykit is tevens je ventilatieverslaggever. Zo spaar je een pak uit op de installatie!

Wil je zelf ook aan de slag gaan en je eigen ventilatiesysteem plaatsen. Contacteer dan één van de 12 Easykit toonzalen voor een gratis studie en offerte.
Je zult verstelt staan hoeveel je bespaart met de slimme zelfbouw van Easykit.

Budgettool ventilatie



Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%

Installeer je warmtepomp zelf en bespaar tot 50%

Een warmtepomp is niet enkel milieu- maar ook budgetvriendelijk. Zeker wanneer je ze zelf installeert. Wil jij je woning of sanitair water ook verwarmen...

Lees meer

Een airco plaatsen? Stel de installatie niet uit tot de zomer!

Een airco plaatsen? Stel de installatie niet uit tot de zomer!

Heb jij de afgelopen zomers ook liggen puffen door de hitte binnenshuis? Wacht dan dit jaar niet tot de zomer voor het plaatsen van een airco. Met de...

Lees meer

De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

De beste manier om een pak te besparen op je (ver)bouwproject?

Hoezo de jeugd heeft twee linkerhanden? Steeds meer (ver)bouwende jongeren bewijzen het tegendeel. Onze zelfbouwpakketten en -cursussen zijn populairder...

Lees meer

Artikels van onze redactie

  • Je huis slim ontwerpen: zo bescherm je je tegen koude en oververhitting

    Je huis slim ontwerpen: zo bescherm je je tegen koude en oververhitting

    Hoe kan je een energiezuinig huis slim ontwerpen zodat het je beschermt tegen koude en hitte? Met deze tips maak je je huis klimaatproof.

    Lees meer
  • Hoe onderhoud je je ventilatiesysteem?

    Hoe onderhoud je je ventilatiesysteem?

    Hoe onderhoud je je ventilatiesysteem? Hoe vaak is een onderhoud nodig? En wat kan je zelf doen? We zetten je op weg.

    Lees meer
  • Ramen open om te verluchten in de winter: een goed idee?

    Ramen open om te verluchten in de winter: een goed idee?

    Hoe verlucht je in de winter je woning zonder kostbare warmte te verliezen? We vroegen tips aan energie- en ventilatiespecialist Luc Dedeyne.

    Lees meer
  • Welke ventilatiesystemen zijn er en hoe werken ze?

    Welke ventilatiesystemen zijn er en hoe werken ze?

    Welke ventilatiesystemen zijn er? Wat is het verschil tussen de verschillende ventilatiesystemen? Hoe werken ze? We zetten je op weg.

    Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken