Je dak renoveren? Ga zoals Peter voor een groendak!

Is jouw dak aan vervanging toe? En ben je bovendien op zoek naar een duurzaam alternatief dat haar steentje bijdraagt tot het milieu? Zoek niet langer! Ga net zoals Peter voor een groendak met materialen van BMI. Ontdek hieronder hoe zijn dakrenovatie verliep, waarom hij voor dit type dak koos en welke producten hij heeft gebruikt. Voor je het weet, heb je zelf een groendak liggen.

Extensief versus intensief groendak  

Voor we specifieker ingaan op de keuze van Peter, leggen we eerst even het verschil uit tussen een extensief en intensief groendak. Een extensief groendak is vooral begroeid met mossen, vetplanten en kruiden die niet veel onderhoud vergen. Dit type dak is nauwelijks beloopbaar en is een stuk lichter dan een intensief groendak. Intensieve groendaken, ook gekend als daktuinen, zijn beloopbaar en hebben een zwaardere dakconstructie.

Traditionele woningbouw én hedendaagse architectuur 

Peter woont samen met zijn gezin op het platteland in de buurt van Luik. Hun woning in fermettestijl dateert uit de jaren 1800 en was aan verbouwingen toe. In 2016 besloot Peter om de woning volledig te renoveren en de traditionele woningstijl te combineren met hedendaagse architectuur. Samen met de architect werd er besloten om de bijbouw te voorzien van een extensief groendak, ook gekend onder de naam sedumdak. Visueel een mooi plaatje met een ecologisch karakter.

Waarom Peter specifiek voor een sedum groendak koos?  

De woning van Peter en zijn gezin bestaat zowel uit een hellend dak als een plat dak. Op beide daktypes kan je een groendak aanleggen, maar weet dat de hellingsgraad maximaal 30 graden mag zijn. Peter koos om meerdere redenen een sedumdak. Hij wou vooral de levensduur van het dak verlengen. Dankzij de beschermende werking van de vegetatie wordt deze namelijk verdubbeld.

Ook de biodiversiteit wordt versterkt. Veel insecten zoals bijen, vlinders, kevers en spinnen vinden hun plekje op begroeide daken. Verder dempt dit type dak contactgeluid van onder andere regen, hagel, vogelpootjes en ander getrippel. De thermische isolatie van het groendak beschermt tegen warmte en koude. In de winter blijft het binnen aangenaam warm in je woning, in de zomer lekker koel.

Peter had één grote uitdaging en dat was de periode van plaatsing. Je houdt best rekening met de manier waarop je vetkruid plaatst. Dit kan namelijk enkel in de maanden maart of september, zoals bij de aanleg van een gewone tuin. Qua onderhoud moet hij 1 keer per jaar het onkruid (laten) verwijderen.

Welke producten heeft Peter gebruikt?  

Groendaken bestaan in alle maten en vormen maar het succes hangt af van een goede wortelwerende dakafdichting. Peter koos voor het productgamma van BMI Icopal om zijn groendak aan te leggen. Het extensief groendaksysteem is licht in gewicht en is op bijna alle onderconstructies toe te passen. Het gebruikte dampscherm is zelfklevend en scheurvast. De onder- en toplaag garanderen waterdichting en zijn wortelwerend. Peter geniet ten volle van zijn mooie en ecologische dakbedekking.

Meer weten over de BMI-groendakoplossingen?

Raadpleeg de BMI-website en kom er alles over te weten.


Wakaflex: de snelste loodvervangende dakaansluiting
Wakaflex: de snelste loodvervangende dakaansluiting

Wakaflex zorgt voor een naadloze verbinding tussen dakaansluitingen rond bijvoorbeeld veluxen en dakkapellen en de dakpannen. Wakaflex is vormvast,...

Lees meer
De betondakpan van BMI Monier: duurzaam en Belgisch
De betondakpan van BMI Monier: duurzaam en Belgisch

Voor een duurzaam en milieuvriendelijk dak zijn betonnen dakpannen de beste keuze. Ze stoten minder CO2 uit dan andere dakbedekkingsmaterialen, ze bestaan...

Lees meer
Perfecte weersbestendigheid met de Postel 20 stormdakpan
Perfecte weersbestendigheid met de Postel 20 stormdakpan

De stormpan is een echte Belgische klassieker. De Postel 20, met innovatieve kop- en zijsluitingen, verzekert een betere waterafvoer en zorgt ervoor dat...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

 • Dak ontmossen: hoe begin je eraan?
  Dak ontmossen: hoe begin je eraan?

  Of je het nu wilt of niet, mos nestelt zich op elk dak. Het is niet schadelijk, maar louter een esthetisch probleem. Zo los je het op.

  Lees meer
 • Zit jouw dakgoot of regenpijp verstopt? Zo maak je je goot bladvrij
  Zit jouw dakgoot of regenpijp verstopt? Zo maak je je goot bladvrij

  De herfst is het moment bij uitstek om je dakgoot bladvrij te maken. Hoe pak je die klus het beste aan? En hoe zorg je voor minder bladeren in je goot?

  Lees meer
 • Must-do voor het najaar: de schoorsteen vegen
  Must-do voor het najaar: de schoorsteen vegen

  De temperaturen dalen, dus kachels en haarden mogen weer volop branden! Maar hoe zit het met je schoorsteen? Wanneer is die nog geveegd?

  Lees meer
 • Infographic: zijn jouw oude leien asbesthoudend?
  Infographic: zijn jouw oude leien asbesthoudend?

  Hoe kom je te weten of er asbest in je oude leien zit? Deze infographic geeft je een duidelijk beeld.

  Lees meer