Hoeveel kost het om een zwembad te verwarmen?

Je zwembad isoleren om warmteverlies te vermijden kan op twee manieren: een degelijke afdekking met behulp van een zwembadrolluik, of een extra isolatielaag rondom de kuip. Maar welke manier is de beste, en bespaar je effectief energie (en geld) door een zwembadkuip extra te isoleren? Wij lieten de afdeling Bouwfysica van de KULeuven een onderzoek uitvoeren. Het resultaat ontdek je in dit artikel.

 • Zwembadisolatie met honingraatstructuur

Wat houdt isolatie van de zwembadkuip nu net in?

De kuipen van LPW Pools zijn gemaakt uit vinylesterhars. In tegenstelling tot andere kuipen uit polyesterhars, biedt vinylester een absolute weerstand tegen osmose. Bovendien is er ook een honingraatstructuur van 15mm toegevoegd. Die extra laag biedt een uitstekende isolatie en stevigheid en verhindert zo het warmteverlies langs de wanden van het bad.

Meer weten? Bekijk hier de anatomie van de zwembaden van LPW Pools.

We lieten onze zwembaden met honingraatstructuur testen door experts van de afdeling Bouwfysica van de KULeuven. Na een doorgedreven onderzoek hebben zij ons bevestigd dat de honingraatstructuur voor extra warmteweerstand én energiebesparing zorgt!

 • Het onderzoek: de warmteweerstand van het zwembad

Van onze klanten krijgen we soms de vraag of de natte zandgrond van hun tuin wel de juiste ondergrond is om een zwembad te plaatsen. Heeft het contact met het grondwater geen negatief effect op de warmteweerstand van het zwembad?

In het onderzoek is aan bod gekomen dat dit niet het geval is met behulp van de juiste isolatie. De honingraatstructuur en het vinylesterhars van LPW Pools zorgen ervoor dat het omringende grondwater geen warmteverlies veroorzaakt. Bovendien neemt het materiaal het omringende water ook zeker niet op.

Kortom: dankzij de juiste isolatie is er van warmteverlies geen sprake: het is dus geen enkel probleem om een zwembad in natte zandgrond te plaatsen. De warmteweerstand van je zwembad zit goed dankzij de juiste isolatie van de kuip.

 • Het onderzoek: energiebesparing door middel van de juiste isolatie 

Naast de impact van het grondwater werd ook de mogelijke energiebesparing onderzocht. Er zijn namelijk twee manieren van isolatie:

 1. Isolatie van de kuip zelf (met behulp van o.a. de honingraatstructuur)
 2. Isolatie via het wateroppervlak door een rolluik.

Uit het onderzoek bleek dat het rolluik veel meer impact heeft dan de isolatie van de kuip. De warmteverliezen door evaporatie zijn dan ook veel hoger dan warmteverliezen via de wanden van de kuip: het is dus zeker belangrijk om het zwembad na gebruik meteen af te dekken.

Maar dat wil niet zeggen dat kuipisolatie geen impact heeft! Integendeel: de isolatie met sandwichpanelen op de kuipwanden kan de warmteverliezen met maar liefst 30% terugdringen. Verder is isoleren van de kuipwand, met 20 of 40 mm schuimisolatie bijzonder effectief, en leidt tot warmteverliesreducties van respectievelijk 53% en 59%.

Wat de financiële besparing betreft is de keuze voor extra isolatie – afhankelijk van de energieopwekker – terug te verdienen binnen 3 tot 13 jaar.

De kosten om een zwembad te verwarmen vallen lager uit dan je zou denken. Bereken je eigen kost via de handige calculator

Conclusie: het loont dus zeker wel om je zwembad degelijk te isoleren. En laten wij bij LPW Pools daar nu net de expert in zijn. Wil je de exacte resultaten bekijken en bespreken? Vraag gerust meer info aan via dit formulier. 


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Het zwemseizoen is van start! Maak je zwembad zomerklaar in 7 stappen

Het zwemseizoen is van start! Maak je zwembad zomerklaar in 7 stappen

Met de lente in aantocht is het weer tijd om je zwembad op te starten. Als je een eigen zwembad hebt, weet je dat veilig en schoon zwembadwater een must is ...

Lees meer

De belangrijkste vragen om te stellen aan je zwembadbouwer!

De belangrijkste vragen om te stellen aan je zwembadbouwer!

Een buiten – of binnenzwembad is een investering en vraagt om het nodige vakmanschap. Een ervaren en competente zwembadbouwer is dan ook een must bij de...

Lees meer

Hoe gebeurt de plaatsing van een zwembad concreet?

Hoe gebeurt de plaatsing van een zwembad concreet?

Wanneer je besloten hebt om een zwembad te laten aanleggen, heb je toch geen zin om nog weken of maanden te wachten op je zwemplezier of wel? Daarom is de...

Lees meer

LPW Pools

LPW Pools

+32 16 62 26 16

Artikels van onze redactie

 • Kleine zwembaden voor kleine tuinen

  Kleine zwembaden voor kleine tuinen

  Een grote tuin is geen must voor een zwembad. Ook in een meer bescheiden tuin kan het, kleiner van formaat maar met evenveel water- en zwemplezier.

  Lees meer
 • Klus: Zwembadwater onderhouden

  Klus: Zwembadwater onderhouden

  Om je zwembadwater in topvorm te houden, is een constante waterbehandeling noodzakelijk. Zo pak je het aan.

  Lees meer
 • Zwembad in je tuin: dit moet je weten

  Zwembad in je tuin: dit moet je weten

  Wil je deze zomer baantjes trekken of je verfrissen? Kies dan voor een zwembad. Ontdek alles over de prijs, de plaatsing, het onderhoud en nog veel meer!

  Lees meer
 • Zwembad plaatsen voor de zomer: welke stappen onderneem je best nu al?

  Zwembad plaatsen voor de zomer: welke stappen onderneem je best nu al?

  De vraag naar zwembaden stijgt weer. Onderneem dus tijdig stappen om deze zomer een frisse duik te kunnen nemen. Lees hier wat je alvast kan doen.

  Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken