Je badkamervloer en -wanden zelf afwerken? Zo pak je het aan

Je ruwbouw is klaar? Dan is het nu tijd voor de afwerkingsfase! Maar hoe begin je daar het beste aan en waarop moet je letten om je badkamer af te werken volgens de regels van de kunst? Met dit stappenplan heb je alvast een praktische houvast.

1. Leg je sanitaire leidingen

Installeer eerst alle leidingen voor je sanitair water en de verwarming van je badkamer. Let er bij de afvoeren van je bad en douche zeker op dat je een verval van minimaal 1 centimeter per meter aanhoudt om een goede afloop van het water te garanderen. Leg je buizen best ook niet in een hoek van 90 graden. Anders loop je meer risico op verstoppingen en als die niet binnen bereik zitten, ben je misschien genoodzaakt om je vloer open te breken.

2. Leg de basis voor je inloopdouche

Inloopdouches zijn erg populair. Niet alleen omdat ze zo praktisch zijn in gebruik en extra ruimtegevoel in de badkamer creëren, maar ook omdat je de afmetingen en de afwerking ervan volledig zelf kan bepalen. Je kan bijvoorbeeld kiezen om een douchebak in de vloer in te bouwen of je badkamervloer door te laten lopen in je douchevloer en daar een afvoergoot te voorzien. Wat je ook kiest, een goede voorbereiding is essentieel. Neem daarom alvast even de tijd om deze praktische plaatsingsvideo te bekijken.

3. Maak je badkamer waterdicht

Om schimmel, vocht en barstjes in de muren te voorkomen, maak je je badkamer waterdicht. Dat kan eventueel met waterresistente gipskartonplaten. Wil je liever een harde bescherming op je muur zoals keramische tegels of natuursteen? Dan raden we Sikalastic-200 W aan. Dat is een elastische coating die een waterdicht, flexibel en scheurbestendig membraan vormt onder de harde bescherming. Sikalastic-200 W is geschikt voor zowel verticale als horizontale toepassingen en kan gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming.

4. Leg je vloer en bekleed je wanden

Voor de afwerking van je badkamervloer heb je de keuze uit verschillende materialen zoals kurk, gietvloer, parket, laminaat, etc. Toch zien we dat wand- en mozaïektegels nog steeds het meest worden gebruikt. Die zijn immers het best bestand tegen vocht en gemakkelijk te onderhouden. Ook voor badkamerwanden blijven tegels een populaire keuze om dat typische badkamergevoel te creëren. Al kan je daar bijvoorbeeld wel een combinatie maken van een betegelde douchewand met een geverfde accentmuur. Zo kan je je badkamer na een aantal jaren toch gemakkelijk een nieuwe look geven.

5. Plaats je sanitaire toestellen

Je badkamer is nu bijna klaar. Het enige wat nog ontbreekt, is de finishing touch. Geef je bad, douche en badkamermeubels hun definitieve plaats en sluit alle kranen goed aan. Daarna kan je volop genieten van je volledig uitgeruste badkamer!

Wil graag professioneel advies op maat voor de afwerking van je badkamer? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de specialisten van Hendrickx Bouwmaterialen. Ook voor een vrijblijvende offerte van de verschillende materialen die je wil gebruiken kan je bij Hendrickx terecht.


De beste dakmaterialen voor de finishing touch
De beste dakmaterialen voor de finishing touch

Je dak is de spreekwoordelijke kers op de taart wanneer we het hebben over de ruwbouwfase van je woonproject. Gelukkig heb je met meer dan 200...

Lees meer
Een degelijke isolatie, daar geniet je op elk moment van
Een degelijke isolatie, daar geniet je op elk moment van

De stijgende energieprijzen en de BEN-normen die vanaf 2021 de standaard zijn voor nieuwbouwwoningen vragen meer dan ooit om een degelijke woningisolatie....

Lees meer
Vloer- en wandbekleding voor de juiste sfeer in huis
Vloer- en wandbekleding voor de juiste sfeer in huis

Ruwbouw, check. Dakbekleding check. Chapewerken check. Dan wordt het nu hoog tijd om de juiste vloer- en wandbekleding te kiezen om je interieur af te...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

  • Van badkamer tot spa: dit zijn je opties
    Van badkamer tot spa: dit zijn je opties

    Heerlijk ontspannen in je badkamer? Met deze opties kom je volledig tot rust en plan je wat me-time in. Van een regendouche tot een massagebad.

    Lees meer
  • Onze grootste badkamerfrustratie? Tandpastavlekken!
    Onze grootste badkamerfrustratie? Tandpastavlekken!

    GROHE liet onderzoeken wat de voornaamste badkamergewoontes én -frustraties zijn van Belgen. En dat levert verrassende resultaten op.

    Lees meer
  • Van badkamermeubel tot spiegel: zo richt je je badkamer in
    Van badkamermeubel tot spiegel: zo richt je je badkamer in

    Inspiratie om je badkamer in te richten, heb je nooit genoeg. Onze woonexpert geeft je de beste tips om je badkamer efficiënt en mooi in te richten.

    Lees meer
  • 7 tips voor een badkamer voor alle leeftijden
    7 tips voor een badkamer voor alle leeftijden

    Gladde vloeren, een opstap voor je douche... de badkamer houdt een aantal hindernissen in voor jong en oud. Met deze tips hou je het veilig en praktisch.

    Lees meer