Hoe kies je de juiste bedekking voor je dak? Hier moet je op letten

De grootse taak van je dakbedekking is weerstand bieden tegen weer en wind. Het is dan ook belangrijk dat je de juiste bedekking voor je dak kiest zodat je voldoende stevigheid creëert. Met welke factoren hou je best rekening en wat zijn de verschillende materialen die je kan gebruiken? We zetten ze voor jou op een rijtje.

Plat dak

1. Bitumen roofing

Het plat dak is de laatste jaren weer erg in trek en daar zitten de al maar verbeterde roofingproducten ongetwijfeld voor iets tussen. Een bitumen roofing bestaat uit verschillende lagen zoals bitumen, leischilfers, polyester, etc. en is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Denk maar aan types die extra bestand zijn tegen uv-straling of roofing met een verbeterde elasticiteit. Om roofing te kunnen plaatsen, moet je eerst zorgen voor een zuivere, egale, droge en scheurvrije ondergrond.

2. EPDM

EPDM staat voor Ethyleen, Propyleen Dieen Monomeer en is een synthetisch rubber dat gemiddeld meer dan 50 jaar meegaat. Het is bovendien volledig recycleerbaar op milieuvriendelijke wijze. EPDM dakbedekking is geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Het materiaal wordt koud verwerkt, volledig gelijmd en vervolgens met ballast of mechanisch bevestigd. EPDM wordt vaak gebruikt als basis voor een groendak, maar je kan EPDM folie ook zo gebruiken. Vooral de thermische stabiliteit en erg competitieve prijs maken van dit soort dakbedekking een populaire keuze voor platte daken.

Hellend dak

1. Dakpannen

De meest gekozen dakbedekking voor een hellend of gebogen dak is en blijft een dakbedekking met dakpannen. Ze kunnen dan ook snel en gemakkelijk worden geplaatst én zijn beschikbaar in talrijke vormen en kleuren, van de meest authentieke en rustieke dakpan tot een hedendaagse tegelpan. Daarnaast zijn ze ook onbrandbaar, erg duurzaam en mooi van vorm. Hendrickx Bouwmaterialen heeft voor elk budget en elke stijl wel een dakpan in het uitgebreide assortiment pannen en toebehoren.

2. Leien

Voor een leien dak heb je de keuze tussen natuurleien en vezelcementleien. Natuurleien worden gemaakt van schilfers van de leisteen en hebben een ongelijkmatige, gekartelde vorm met een ruw oppervlak. Ze zijn niet erg budgetvriendelijk, maar hebben wel een bijzonder lange levensduur. Zoek je een betaalbaar alternatief voor natuurleien? Dan raden we vezelcementleien aan. Er bestaat hierin zelfs een uitvoering met gestructureerd oppervlak en gebroken randen zodat het verschil met natuurleien tot een minimum wordt beperkt.

3. Vezelcementplaten

In de moderne architectuur zien we dat gevelplaten in vezelcement erg populair zijn. Een vezelcementplaat is een cementgebonden plaat die wordt versterkt met vezels als wapening. Deze dakbedekking wordt vooral gekozen omdat hij water- en vorstbestendig is, geluidsisolerend werkt en brandveilig is.

Wil je graag verschillende dakbedekkingen vergelijken of zoek je een specifiek type, een bepaalde kleur of een uniek model? Bij Hendrickx Bouwmaterialen vind je meer dan 200 verschillende types en kleuren in een zeer ruim aanbod dakbedekking. Er is voor ieder wat wils. Aarzel dus niet om een afspraak te maken voor een bezoek aan de showroom of een vrijblijvende offerte aan te vragen.


Vloer- en wandbekleding voor de juiste sfeer in huis
Vloer- en wandbekleding voor de juiste sfeer in huis

Ruwbouw, check. Dakbekleding check. Chapewerken check. Dan wordt het nu hoog tijd om de juiste vloer- en wandbekleding te kiezen om je interieur af te...

Lees meer
Een degelijke isolatie, daar geniet je op elk moment van
Een degelijke isolatie, daar geniet je op elk moment van

De stijgende energieprijzen en de BEN-normen die vanaf 2021 de standaard zijn voor nieuwbouwwoningen vragen meer dan ooit om een degelijke woningisolatie....

Lees meer
Je terras, oprit of pad perfect aanleggen en afwerken
Je terras, oprit of pad perfect aanleggen en afwerken

Je wil optimaal genieten van het buitenleven in je eigen tuin? Leg je terras en oprit aan met kwalitatieve materialen die helemaal bij de stijl van jouw...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie