Je gevel opfrissen of een totaal nieuwe look geven? Dit zijn de opties

Dag in dag uit wordt je gevel blootgesteld aan weer en wind en dat laat op den duur z’n sporen na. Jammer, want je gevel is en blijft het visitekaartje van je woning en een verweerde of vervuilde gevel is niet meteen een toonbeeld van charme of stijl. Doe er dus op tijd iets aan en steek je gevel in een nieuw jasje. Om je alvast wat op weg te helpen, zetten we de verschillende opties even op een rijtje.

Gevelstenen

De meest populaire keuze voor het bekleden van een gevel is nog altijd een gevelsteen uit baksteen. Een baksteen wordt gemaakt met 100% natuurlijke grondstoffen en is dus een erg duurzaam product. Zo kan een gevel uit baksteen zelfs meer dan honderd jaar meegaan. Bovendien zijn gevelstenen beschikbaar in verschillende soorten en stijlen om een persoonlijke toets aan je gevel te kunnen geven. Van rustieke landelijke stenen zoals de Kloostersteen tot moderne en strakke gevelstenen die worden opgemetseld of verlijmd, in het assortiment gevelstenen van Hendrickx Bouwmaterialen zit er voor elk wat wils.

Voegen

Niet alleen het type gevelsteen dat je kiest, maar ook de manier waarop je je voegen afwerkt, bepaalt het uitzicht van je woning. Voegen maken immers 20% van je geveloppervlakte uit. Dus of je kiest voor een bleke of donkere voeg, of bijna geen voeg, het maakt een wereld van verschil. Traditioneel gemetselde gevelstenen worden meestal opgevoegd met voegmortel, maar als je bijvoorbeeld werkt met lijmmortel of dunbedmortel herleid je de voegen tot een minimum en krijgt je gevel een heel andere look.

Gevelbekleding

Naast de traditionele gevelstenen zijn er nog enkele andere opties om je gevel op te frissen.

 • Steenstrips

Bij gevelrenovatie wordt er vaak gewerkt met steenstrips. Dat zijn mechanisch verzaagde strips van de oorspronkelijke gevelstenen. Ze hebben dus ook dezelfde eigenschappen en voordelen, maar zijn dunner en nemen dus ook minder plaats in. Je kan kiezen voor gewone steenstrips of decoratieve steenstrips in verschillende kleuren en materialen. Steenstrips in natuursteen? Het kan dankzij het uitgebreide aanbod bij Hendrickx Bouwmaterialen.

 • Buitenpanelen in kunststof, metaal of vezelcement

Wil je liever geen stenen gevel? Dan zijn buitenpanelen in kunststof, metaal of vezelcement een mooi alternatief. Je bepaalt zelf het materiaal dat het beste bij jouw smaak en woning past en hebt de keuze uit een breed gamma aan kleuren en structuren.

 • Gevelpleisters of crepi

Wil je een moderne, strakke look creëren of toch eerder een klassieker uitzicht behouden? Met gevelbepleistering of crepi heb je volledig zelf de keuze. Crepi bestaat voornamelijk uit zand en cement en is een volwaardig alternatief voor bakstenen of andere gevelbekledingen. Het is verkrijgbaar in talrijke kleuren en biedt een langdurige bescherming tegen alle weersinvloeden.

 • Gevelpannen

Voor wie houdt van uniformiteit zijn gevelpannen een mooie optie. Op die manier kan je zowel je dak als je gevel met dezelfde soort pannen bekleden en één mooi geheel vormen. Denk bijvoorbeeld aan leien die je bij een halfopen bebouwing ook kan gebruiken voor de bekleding van de zijgevel.

Advies op maat

Twijfel je nog tussen verschillende opties voor je gevelbekleding en wil je graag professioneel advies op maat? Aarzel dan niet om contact op te nemen met de specialisten van Hendrickx Bouwmaterialen. Ze helpen je met veel plezier je gevel in een nieuw jasje te steken. Ben je, daarentegen, helemaal overtuigd van je keuze? Vraag dan vrijblijvend een gratis offerte aan.


Een degelijke isolatie, daar geniet je op elk moment van
Een degelijke isolatie, daar geniet je op elk moment van

De stijgende energieprijzen en de BEN-normen die vanaf 2021 de standaard zijn voor nieuwbouwwoningen vragen meer dan ooit om een degelijke woningisolatie....

Lees meer
Vloer- en wandbekleding voor de juiste sfeer in huis
Vloer- en wandbekleding voor de juiste sfeer in huis

Ruwbouw, check. Dakbekleding check. Chapewerken check. Dan wordt het nu hoog tijd om de juiste vloer- en wandbekleding te kiezen om je interieur af te...

Lees meer
Gevelstenen: het visitekaartje van je gebouw
Gevelstenen: het visitekaartje van je gebouw

Je gevel is het visitekaartje van je woning dus die wil je natuurlijk volledig afstemmen op jouw stijl. Een rustieke uitstraling of eerder een modern...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

 • Huis Gemaakt: Deze panden wachten op renovatie
  Huis Gemaakt: Deze panden wachten op renovatie

  In Huis Gemaakt strijden negen koppels om de hoofdprijs: hun droomhuis dat ze eigenhandig hebben verbouwd. Maak kennis met de koppels en panden.

  Lees meer
 • Je appartement energiezuiniger maken: hou rekening met deze regels
  Je appartement energiezuiniger maken: hou rekening met deze regels

  Heb je een appartement en wil je het energiezuiniger maken? In tegenstelling tot bij een woning die je wil renoveren ben je gebonden aan andere regels.

  Lees meer
 • Zelf je muren metselen? Ontdek de 9 grootste fouten volgens expert
  Zelf je muren metselen? Ontdek de 9 grootste fouten volgens expert

  De meeste bouwers zweren nog altijd bij de baksteen om hun gevel mee af te werken. Ga je zelf je muren metselen? 9 tips voor een geslaagd resultaat.

  Lees meer
 • 9 tips om natuurlijk te koelen
  9 tips om natuurlijk te koelen

  Voor je denkt aan airco of omgekeerde warmtepompen, kijk eens wat je zelf kan doen. Met deze 9 tips laat je de temperatuur in huis heel wat zakken.

  Lees meer