Energiebesparende isolatie plaatsen? Kies het juiste materiaal!

Door je woning te isoleren, verlaag je flink jouw stookkosten en energiefactuur. Op voorwaarde dat je het juiste isolatiemateriaal plaatst! Wil je aan een isolatieklus beginnen? Met deze tips van Hendrickx bouwmaterialen maak je de goede materiaalkeuze.

Spouwen en gevel

In de loop van de jaren ’70 zag men in dat de lucht in spouwen niet echt isoleert. Sindsdien is spouwmuurisolatie gebruikelijk. Heeft jouw woning nog holle spouwmuren? Je spouwen isoleren zal je een enorme energiewinst opleveren. De beste materialen voor deze klus zijn rotswol, cellenglas, XPS, PUR en PIR. Rotswol biedt als bijkomend voordeel dat het ook geluidsisolerend is. PUR- en PIR-platen zijn bekleed met aluminium waardoor een dampscherm overbodig is. Cellenglas heeft dan weer de hoogste isolatiewaarde.

Heb je geen spouwen? Of zijn ze al geïsoleerd maar met verouderde materialen? Dan kan je ook je buitengevel isoleren met EPS. De EPS-platen kan je achteraf bekleden met gevelpleister, steenstrips, hout of een andere gevelafwerking.

Plat of hellend dak

De meeste warmte in een niet-geïsoleerde woning gaat verloren via het dak. Daar kan je dus het beste mee beginnen als je extra isolatie overweegt. Heb je een schuin dak? Kies dan een minerale wol op rol – rotswol of glaswol – of cellenbeton. Minerale wollen hebben ook goede geluidsisolerende eigenschappen. Bij een plat dak is de keuze ruimer en kan je rotswol, cellenbeton, cellenglas, PUR of PIR gebruiken. Cellenbeton en cellenglas zijn de meest ecologische materialen met de hoogste isolatiewaardes.

Vloeren en kelder

Bij een schuin dak is zoldervloerisolatie een alternatief voor dakisolatie. Ook de vloer van je benedenverdieping kan je isoleren. Voor vloeren zijn deze isolatiematerialen het meest geschikt: cellenglas, met de hoogste isolatiewaarde, EPS, PUR en PIR. Heb je een kelder en wil je die ook isoleren? Daarvoor is XPS het meest aangeraden isolatiemateriaal.

Wanden, muren en plafonds

Als de wanden, muren of het plafond van een bepaalde kamer in je woning grenzen aan een koude ruimte, bijvoorbeeld je veranda of een onverwarmd deel van een aangrenzende woning, doe je er goed aan om die ook te isoleren. Cellenbeton is een goed materiaal voor de isolatie van muren en plafonds. Om (voorzet)wanden te isoleren, gebruik je best glaswol.

Tips en advies

Isolatie verhoogt de luchtdichtheid van je woning, waardoor er minder kostbare warmte kan ontsnappen. Ook vocht zal moeilijker naar buiten kunnen. Zorg daarom voor voldoende ventilatie als je extra hebt geïsoleerd. Wil je graag meer tips en persoonlijk advies voordat je aan jouw isolatieklus begint? Ga dan langs bij de experten van Hendrickx bouwmaterialen.


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Waarom tegels een slimme keuze zijn voor je keuken, woon- en badkamer

Waarom tegels een slimme keuze zijn voor je keuken, woon- en badkamer

Tegels bestaan in allerlei formaten en kleuren. Daardoor zorgen ze in elke ruimte voor een mooie afwerking: zowel in je keuken, badkamer als woonkamer. Een ...

Lees meer

Met terrastegels geef je jouw tuin extra cachet: uit deze 3 materialen kan je kiezen

Met terrastegels geef je jouw tuin extra cachet: uit deze 3 materialen kan je kiezen

Wil je deze zomer optimaal kunnen genieten in je achtertuin? Dan mag een terras dat er piekfijn bijligt zeker niet ontbreken. Ben je op zoek naar een...

Lees meer

De beste dakmaterialen voor de finishing touch

De beste dakmaterialen voor de finishing touch

Je dak is de spreekwoordelijke kers op de taart wanneer we het hebben over de ruwbouwfase van je woonproject. Gelukkig heb je met meer dan 200...

Lees meer

Artikels van onze redactie

 • Klus: hellend dak isoleren in 5 stappen

  Klus: hellend dak isoleren in 5 stappen

  Via een ongeïsoleerd dak gaat enorm veel warmte verloren. Je dak isoleren is de boodschap! Wij leggen uit hoe je zelf een hellend dak kan isoleren.

  Lees meer
 • Hoe een hellend dak isoleren?

  Hoe een hellend dak isoleren?

  Een hellend dak kan je op verschillende manieren isoleren: via je zoldervloer, tegen het dak, met behulp van geprefabriceerde dakelementen, ...

  Lees meer
 • Dakisolatie: hellend dak na-isoleren langs binnen

  Dakisolatie: hellend dak na-isoleren langs binnen

  Tot maar liefst een derde van de warmte in je woning gaat verloren via je dak. Het loont dus zeker de moeite om te investeren in (extra) dakisolatie.

  Lees meer
 • Makkelijk zien waar je woning warmte en dus geld verliest? Een thermoscan helpt je op weg

  Makkelijk zien waar je woning warmte en dus geld verliest? Een thermoscan helpt je op weg

  Wil je weten langs waar je woning het meeste warmte verliest? Een thermoscan brengt het snel en makkelijk in beeld. Zo werkt het.

  Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken