Door je woning te isoleren, verlaag je flink jouw stookkosten en energiefactuur. Op voorwaarde dat je het juiste isolatiemateriaal plaatst! Wil je aan een isolatieklus beginnen? Met deze tips van Hendrickx bouwmaterialen maak je de goede materiaalkeuze.
Spouwen en gevel
In de loop van de jaren ’70 zag men in dat de lucht in spouwen niet echt isoleert. Sindsdien is spouwmuurisolatie gebruikelijk. Heeft jouw woning nog holle spouwmuren? Je spouwen isoleren zal je een enorme energiewinst opleveren. De beste materialen voor deze klus zijn rotswol, cellenglas, XPS, PUR en PIR. Rotswol biedt als bijkomend voordeel dat het ook geluidsisolerend is. PUR- en PIR-platen zijn bekleed met aluminium waardoor een dampscherm overbodig is. Cellenglas heeft dan weer de hoogste isolatiewaarde.
Heb je geen spouwen? Of zijn ze al geïsoleerd maar met verouderde materialen? Dan kan je ook je buitengevel isoleren met EPS. De EPS-platen kan je achteraf bekleden met gevelpleister, steenstrips, hout of een andere gevelafwerking.
Plat of hellend dak
De meeste warmte in een niet-geïsoleerde woning gaat verloren via het dak. Daar kan je dus het beste mee beginnen als je extra isolatie overweegt. Heb je een schuin dak? Kies dan een minerale wol op rol – rotswol of glaswol – of cellenbeton. Minerale wollen hebben ook goede geluidsisolerende eigenschappen. Bij een plat dak is de keuze ruimer en kan je rotswol, cellenbeton, cellenglas, PUR of PIR gebruiken. Cellenbeton en cellenglas zijn de meest ecologische materialen met de hoogste isolatiewaardes.
Vloeren en kelder
Bij een schuin dak is zoldervloerisolatie een alternatief voor dakisolatie. Ook de vloer van je benedenverdieping kan je isoleren. Voor vloeren zijn deze isolatiematerialen het meest geschikt: cellenglas, met de hoogste isolatiewaarde, EPS, PUR en PIR. Heb je een kelder en wil je die ook isoleren? Daarvoor is XPS het meest aangeraden isolatiemateriaal.
Wanden, muren en plafonds
Als de wanden, muren of het plafond van een bepaalde kamer in je woning grenzen aan een koude ruimte, bijvoorbeeld je veranda of een onverwarmd deel van een aangrenzende woning, doe je er goed aan om die ook te isoleren. Cellenbeton is een goed materiaal voor de isolatie van muren en plafonds. Om (voorzet)wanden te isoleren, gebruik je best glaswol.
Tips en advies
Isolatie verhoogt de luchtdichtheid van je woning, waardoor er minder kostbare warmte kan ontsnappen. Ook vocht zal moeilijker naar buiten kunnen. Zorg daarom voor voldoende ventilatie als je extra hebt geïsoleerd. Wil je graag meer tips en persoonlijk advies voordat je aan jouw isolatieklus begint? Ga dan langs bij de experten van Hendrickx bouwmaterialen.