Hoe kan je geld en energie besparen dankzij de ventilatie in je woning?

balansventilatie voor een gezond binnenklimaat

Hoe beter een huis geïsoleerd is hoe minder energie er nodig is om het te verwarmen. Maar omdat onze woningen steeds beter geïsoleerd zijn, is het belangrijk om aandacht te geven aan een goede ventilatie.

Om een gezond binnenklimaat te creëren, biedt desco twee ventilatiesystemen aan, C en D. Weet ook dat de juiste ventilatie een gunstig effect heeft op het E-peil van je woning. De wetgeving legt strenge normen op voor de EnergiePrestatie voor het Binnenklimaat van een nieuwe woning. Een mechanische ventilatie met warmterecuperatie biedt een goede oplossing.

Wie kiest voor mechanische ventilatie, heeft de keuze uit ventilatiesysteem C of D. Ventilatiesysteem C voert verse lucht aan via roosters in ramen of muren. De gebruikte binnenlucht wordt hierbij mechanisch afgevoerd. Bij balansventilatie type D gebeurt zowel de aanvoer van verse buitenlucht als de afvoer van gebruikte binnenlucht volledig mechanisch. Hier komen dus geen roosters in muren of ramen aan te pas.

Dankzij de aanvoer van verse lucht krijg je geen vocht of schimmels. Koken, wassen en ademen creëert immers vocht in huis, dat kan oplopen tot zo’n 10 à 20 liter per dag!

Bij systeem D wordt, helemaal uitgebalanceerd en geforceerd, verse lucht aangevoerd in de droge ruimtes en vervuilde lucht afgevoerd uit de vochtige ruimtes. Wist je dat bij type D, de warmte uit de afgevoerde lucht, voor meer dan 80% gerecupereerd wordt door de aangevoerde lucht te verwarmen met de warmte uit de afgevoerde lucht? Het zou een beetje gek zijn om eerst lucht op te warmen om ze daarna naar buiten te blazen en te vervangen door koude buitenlucht, niet?

In de zomer kan je die warmterecuperatie uitschakelen om op zwoele zomernachten warme lucht uit de woning te trekken en koele buitenlucht binnen te zuigen.

waarom een balansventilatie type D?

  • helpt bij het behalen van een lager E-peil
  • energiebesparing door warmterecuperatie uit de afgevoerde lucht
  • natuurlijke passieve koeling in de zomer
  • zorgt voor een gezond binnenklimaat
  • mogelijkheid tot uitbreiding naar een anti-allergische installatie met een extra pollenfilter
  • comfortabel
  • besparen op verwarming door warmte­recuperatie
  • geen dure raamroosters waarlangs de buitenlucht ongezuiverd en zonder temperatuuraanpassing wordt aangezogen

Craft, een stukje Scandinavië in huis
Craft, een stukje Scandinavië in huis

In de badkamerreeks Craft van Desco is de Europese eik de hoofdrolspeler.

Lees meer
Catalano New Green: gebogen oppervlakken en dunne randen
Catalano New Green: gebogen oppervlakken en dunne randen

Helemaal gewonnen voor een ingetogen badkamer zonder franje? De wastafels van New Green hebben een hedendaags karakter waar je jarenlang kan van genieten....

Lees meer
Zacht, zuiver en gefilterd water
Zacht, zuiver en gefilterd water

De oplossing tegen kalk en de drinkwaterfilter oplossing: d-soft en d-pure. Vijand nummer één van onze sanitaire installatie is hard water. Het bevat veel...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie