Geef je interieur een nieuwe look… met verf!

Kan jouw interieur wel een opfrisbeurt gebruiken? Neem een verfborstel bij de hand, ga aan de slag en durf te spelen met kleuren en vormen. Met deze tips van vtwonen krijg je een verrassend resultaat.

Kleur maakt sfeer

Het gebruik van kleur op de muur is heel bepalend voor de sfeer in huis. Donkere kleuren zorgen voor een knusse uitstraling, terwijl lichte kleuren juist een ruimtelijker effect geven. Leuk om eens uit te pakken met een felle kleur of een bijzonder kleurcontrast. Heel mooi ook om een verloop of zogenaamd ombre effect met tinten uit dezelfde kleurenfamilie te creëren. Wil je graag rust in huis creëren? Kies dan voor één kleur of verschillende tinten uit dezelfde kleurfamilie. Daardoor ontstaat al snel een harmonieus geheel. Zelfs als je bijvoorbeeld verschillende kleuren groen, van heel licht tot diep donkergroen, met elkaar combineert.

Tip: van koffiedik tot camel en mahonie tot beige: bruin is terug van weggeweest. Deze warme, stevige kleuren zijn zwaar dan zwart, maar flink wat warmer.

Vormenspel

Het kan heel leuk zijn om te spelen met vormen en vlakken. Geef de wand een boost met een bijzondere vorm of opvallend vlak in een andere kleur. Als je veel rechte lijnen in je interieur hebt, geeft een cirkel op de muur net dat mooie contrast. Een grafisch patroon zorgt voor een opvallend, speels effect. Een klassiek voorbeeld is een geschilderde lambrisering, al kan het de muur ook juist een ‘ongepolijst randje’ geven. Ook een krachtig effect: laat de tint van het plafond een stukje doorlopen op de muur.

Maak een statement

Heb je een lange wand die wel wat pit kan gebruiken? Kies dan voor een stevig kleurvlak op de muur, die het oppervlak ‘breekt’ en voor een mooi contrast zorgt. Ook een muurschildering kan een bijzondere blikvanger zijn. Zoek een sjabloon op internet, ontwerp zelf een tekening of laat er eentje maken door een kunstenaar. Het kan ook een quote of kort gedicht zijn. Of zelfs een compleet schilderij.

Tip: Bezig met de kinderkamer? Een glitterwand lijkt gewaagd, maar geeft de kamer een sfeervolle touch. Met een laagje glitterverf op een donkerblauw plafond creëer je een echte sterrenhemel.

Meer weten?

Een ruig en rustiek effect creëer je door kalkverf aan te brengen. Wil je je plafond graag verven om je ruimte groter of kleiner te laten lijken? Lees hier alle do’s en don’ts voor het verven van een plafond. Wil je een stapje verder gaan? Geef je keukenkastjes een likje verf. Na het verven kun je de verf het beste op deze manier bewaren.


Wonen als een echte royalty? Het kan met deze stylingtips voor je huis
Wonen als een echte royalty? Het kan met deze stylingtips voor je huis

Jammer genoeg zijn we niet allemaal geboren met blauw bloed. Toch kan ook jij leven als een echte koning of koningin. Benieuwd hoe? Met deze vorstelijke...

Lees meer
Alles wat je moet weten over kleur in je interieur
Alles wat je moet weten over kleur in je interieur

Houd jij van kleur? Met deze tips van vtwonen breng je naar eigen wens je favoriete kleuren in je interieur. Daar word je toch gelukkig van? Wij in ieder...

Lees meer
Souvenirs: zo geef je reisherinneringen een plek in huis
Souvenirs: zo geef je reisherinneringen een plek in huis

Ga jij tijdens je vakantie ook altijd op zoek naar de mooiste souvenirs in kleine winkeltjes? Voor je het weet heb je een grote verzameling souvenirs in...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

 • Verfspecialisten presenteren trendkleuren 2023: Entangled Green en Wild Wonder
  Verfspecialisten presenteren trendkleuren 2023: Entangled Green en Wild Wonder

  Met het vergrijsde muntgroen van BOSS paints & colora en het heldere korengoud van Levis haal je de natuur letterlijk in huis.

  Lees meer
 • Welke verfborstels en -rollen kan je kiezen?
  Welke verfborstels en -rollen kan je kiezen?

  Voor elke toepassing bestaat er wel een speciale verfborstel of -rol. Maar hoe maak je de juiste keuze?

  Lees meer
 • Buiten schilderen: vermijd deze valkuilen
  Buiten schilderen: vermijd deze valkuilen

  Het seizoen voor buitenschilderklussen is opnieuw aangebroken. Maar voordat je aan de slag gaat, wijst een verfexpert je op de belangrijkste valkuilen.

  Lees meer
 • Je muur of plafond schilderen? Maak deze fouten niet!
  Je muur of plafond schilderen? Maak deze fouten niet!

  Ga je je binnenmuren of plafonds verven? En kan je wel nog wat advies gebruiken? Emiel Balliauw van Akzo Nobel legt uit waar je op moet letten.

  Lees meer