Je huis verven? Dit is alles wat je moet weten

Zijn de muren van je huis toe aan een likje verf of wordt het juist tijd om de schutting, schuur of garagedeur een schilderbeurt te geven? Geen zorgen, met deze checklist van vtwonen wordt verven een makkie.

Hoe vaak moet je schilderen?

Gemiddeld kan een huis elke vijf jaar een nieuwe laag verf gebruiken. Maar het verschilt per regio. Aan de kust is dat bijvoorbeeld vaker door de zoute, zanderige zeelucht. Je kunt het eigenlijk zelf wel zien. Waar je op moet letten? Blaasjes en scheurtjes in de verflaag, loslatende verf en beschadigingen, zoals houtrot of roest. Lees hier hoe je afbladderende verf van je houten schutting of schuur haalt.

Wanneer schilderen?  

Van half april tot midden oktober is de beste periode om je op het buitenschilderwerk te storten. Je kunt buiten schilderen als de temperatuur tussen de 10 en 25ºC is en het niet te vochtig is. Op het blik staat meestal de droogtijd van de verf. Die tijd geldt bij een temperatuur van 23ºC. Is het 11ºC, ongeveer de helft kouder, dan wordt de droogtijd twee keer zo lang. Als het te warm is, gaat verf meer vloeien en droogt het te snel, waardoor sneller strepen ontstaan. En als het vochtig weer is, blijft de ondergrond vochtig, waardoor de verf slecht hecht en langzaam droogt. Klinkt ingewikkeld? Met deze tips los je alle schilderproblemen in no time op.

Zelf aan de slag

 1. Maak eerst een plan: wat wil je gaan schilderen? Houten kozijnen, de stenen buitenmuur, de schutting, het schuurtje of de stalen garagedeur?
 2. Zorg vervolgens voor de juiste verf voor je geplande klus. Die moet geschikt zijn voor buiten én voor het te verven materiaal. Soms begin je met een laag grondverf. De verfhandelaar kan je vertellen wat je nodig hebt.
 3. Voor een mooi resultaat zorg je dat het oppervlak schoon, glad en vlak is. Dat kan betekenen dat je moet ontvetten, schuren, verf afkrabben of misschien scheurtjes en gaten moet opvullen.
 4. Dan kun je gaan schilderen. Zorg voor kwasten, emmers, verfbakjes, afplaktape, oude kleren die vuil mogen worden en als je hoog moet werken, een ladder of trap. Krijg je toch verf op je kleren? Met deze hacks zijn je kleren zo weer schoon.

Laat het de schilder doen

Als je niet veel tijd hebt of het liever niet zelf doet, kun je het werk ook door een schilder laten doen. Die schildert snel en kan ook de nodige reparaties verrichten, mocht dat nodig zijn. Vraag altijd offertes aan bij meerdere schilders en/ of schilderbedrij en en kijk vervolgens goed wat er gebeurt voor dat bedrag. Vraag altijd naar referenties. En vraag of er een aansprakelijkheidsverzekering is, mocht er iets kapotgaan tijdens de klus.

Helemaal klaar om aan het schilderen te slaan, maar weet je nog niet welke kleur verf je gaat gebruiken? Met deze tips kies je zo de perfecte kleur uit. Om je kwasten langer te bewaren zonder ze schoon te hoeven maken, kan je deze adviezen gebruiken. Wanneer je klaar bent met het verven van je huis kan je net zo goed aan je servies beginnen. Hoe je dat doet, lees je hier. Veel verfplezier!


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Wonen als een echte royalty? Het kan met deze stylingtips voor je huis

Wonen als een echte royalty? Het kan met deze stylingtips voor je huis

Jammer genoeg zijn we niet allemaal geboren met blauw bloed. Toch kan ook jij leven als een echte koning of koningin. Benieuwd hoe? Met deze vorstelijke...

Lees meer

Alles wat je moet weten over kleur in je interieur

Alles wat je moet weten over kleur in je interieur

Houd jij van kleur? Met deze tips van vtwonen breng je naar eigen wens je favoriete kleuren in je interieur. Daar word je toch gelukkig van? Wij in ieder...

Lees meer

Souvenirs: zo geef je reisherinneringen een plek in huis

Souvenirs: zo geef je reisherinneringen een plek in huis

Ga jij tijdens je vakantie ook altijd op zoek naar de mooiste souvenirs in kleine winkeltjes? Voor je het weet heb je een grote verzameling souvenirs in...

Lees meer

Artikels van onze redactie

 • Welke verfborstels en -rollen kan je kiezen?

  Welke verfborstels en -rollen kan je kiezen?

  Voor elke toepassing bestaat er wel een speciale verfborstel of -rol. Maar hoe maak je de juiste keuze?

  Lees meer
 • Verfspecialisten presenteren trendkleuren 2023: Entangled Green en Wild Wonder

  Verfspecialisten presenteren trendkleuren 2023: Entangled Green en Wild Wonder

  Met het vergrijsde muntgroen van BOSS paints & colora en het heldere korengoud van Levis haal je de natuur letterlijk in huis.

  Lees meer
 • Crepi zelf reinigen of laten verven? Expert geeft tips

  Crepi zelf reinigen of laten verven? Expert geeft tips

  Kan jouw crepi een opfrisbeurt gebruiken? Dan heb je twee opties: je gevel reinigen of hem opnieuw laten schilderen. Zo ziet je crepi er weer als nieuw uit.

  Lees meer
 • Buiten verven? Ontdek 30 hedendaagse kleuren van Xyladecor

  Buiten verven? Ontdek 30 hedendaagse kleuren van Xyladecor

  Met de verf uit het Inspiration-gamma van Xyladecor breng je een dekkende laag aan of een zachte beitslaag die de houttekening nog zichtbaar laat.

  Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken