Slim omgaan met water: zo vermijd je wateroverlast in je tuin

Een druilerige en relatief natte zomer heeft dit jaar geleid tot wateroverlast, op sommige plaatsen zelfs heel extreem. Dit is een gevolg van de klimaatverandering, die wateroverlast, droogte en hittestress met zich mee brengt. Een goede waterhuishouding wordt daardoor erg belangrijk voor de kwaliteit van je tuin. Een tuinaannemer helpt je daar deze herfst graag verder mee en kiest o.a. het juiste materiaal en de juiste planten op maat van jouw tuin.

Het najaar is de beste periode om grote tuinwerken uit te voeren zoals de aanleg van terrassen, plantenborders, vijvers, … Het is ook een goed moment om je tuin onder de loep te laten nemen en de waterhuishouding op punt te stellen. Dat is niet alleen beter voor je tuin, je kan er ook natte voeten en overstromingen mee helpen vermijden. Van een win-win gesproken!

Hoe aanpakken?

Een goede waterhuishouding is dus belangrijk, maar hoe bekom je dat nu in jouw tuin?

Het ontharden en vergroenen van de tuin zijn de twee belangrijkste ingrepen zijn voor duurzaam waterbeheer. Daarnaast wordt water best zoveel mogelijk opgevangen voor hergebruik zodat het niet naar de riolering stroomt. Met deze vier gouden regels in het achterhoofd kan je je tuin op de volgende manieren laten ontwerpen of aanpakken:

  • Beperk verharde oppervlakken tot het minimum. Hou het bij functionele opritten, paden en terrassen. Maak maximaal gebruik van waterdoorlatende materialen en voegen, of laat de verhardingen afwateren in grindstroken of plantzones.
  • Kleed zo veel mogelijk dakoppervlak aan met groen. Hoe dikker de substraatlaag en hoe hoger en dichter de planten, hoe beter regenwater terugkeert naar de natuur.
  • Laat regenwater maximaal en in de tuin zelf infiltreren. Bovengronds kan het via wadi’s, grindbedden of buienborders. Beplant ze met klimaatbestendige planten en verhoog zo ineens de biodiversiteit in de tuin. Liever onzichtbaar? Infiltratiekratten of infiltratiebedden zitten onder de grond, ingewerkt onder bijvoorbeeld een gazon of terras.
  • Stem de plantenkeuze af op de bodem en diepte van het grondwater. Laat je gidsen door een bodemtest of -proef.

Een tuinaannemer kan je bij elk van deze tips helpen. Hij kan een klimaatvriendelijke tuin ontwerpen, je huidige tuin ombouwen, je dak bekleden met groen, de juiste planten voorstellen en nog zo veel meer.

Wil je graag een tuin met een goede waterhuishouding en wil je je laten bijstaan door een tuinaannemer met expertise in dit gebied? Ga naar tuinaannemer.be en vind een tuinaannemer bij jou in de buurt.


De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast

Heel wat tuinen krijgen het moeilijk nu onze zomers warmer en droger worden, afgewisseld met periodes van zware regenval. De oplossing om jouw tuin te...

Lees meer
Maak je tuin lenteklaar... en voorkom de meest gemaakte fouten
Maak je tuin lenteklaar... en voorkom de meest gemaakte fouten

Hoog tijd om af te rekenen met al die herfst- en winterbladeren en opnieuw lentebloeiers in je tuin te verwelkomen! Maar hoe begin je er best aan?...

Lees meer
Online inspiratiemodule voor tuinprojecten
Online inspiratiemodule voor tuinprojecten

Op zoek naar een tuinaannemer om je tuin aan te leggen? Of een nieuwe tuin te ontwerpen en/of aan te leggen? Laat je inspireren door uiteenlopende...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

  • 4 vragen over regenwaterinfiltratie
    4 vragen over regenwaterinfiltratie

    Wanneer is een infiltratiesysteem verplicht, aan welke eisen moet het voldoen, zijn er uitzonderingen en hoe werkt het?

    Lees meer
  • Waterdoorlatende verhardingen voor je oprit
    Waterdoorlatende verhardingen voor je oprit

    Regenwater makkelijker in de grond laten sijpelen? Kies voor een waterdoorlatende verharding voor je oprit. Deze materialen zijn hiervoor geschikt.

    Lees meer