Slim omgaan met water: zo vermijd je wateroverlast in je tuin

Een druilerige en relatief natte zomer heeft dit jaar geleid tot wateroverlast, op sommige plaatsen zelfs heel extreem. Dit is een gevolg van de klimaatverandering, die wateroverlast, droogte en hittestress met zich mee brengt. Een goede waterhuishouding wordt daardoor erg belangrijk voor de kwaliteit van je tuin. Een tuinaannemer helpt je daar deze herfst graag verder mee en kiest o.a. het juiste materiaal en de juiste planten op maat van jouw tuin.

Het najaar is de beste periode om grote tuinwerken uit te voeren zoals de aanleg van terrassen, plantenborders, vijvers, … Het is ook een goed moment om je tuin onder de loep te laten nemen en de waterhuishouding op punt te stellen. Dat is niet alleen beter voor je tuin, je kan er ook natte voeten en overstromingen mee helpen vermijden. Van een win-win gesproken!

Hoe aanpakken?

Een goede waterhuishouding is dus belangrijk, maar hoe bekom je dat nu in jouw tuin?

Het ontharden en vergroenen van de tuin zijn de twee belangrijkste ingrepen zijn voor duurzaam waterbeheer. Daarnaast wordt water best zoveel mogelijk opgevangen voor hergebruik zodat het niet naar de riolering stroomt. Met deze vier gouden regels in het achterhoofd kan je je tuin op de volgende manieren laten ontwerpen of aanpakken:

  • Beperk verharde oppervlakken tot het minimum. Hou het bij functionele opritten, paden en terrassen. Maak maximaal gebruik van waterdoorlatende materialen en voegen, of laat de verhardingen afwateren in grindstroken of plantzones.
  • Kleed zo veel mogelijk dakoppervlak aan met groen. Hoe dikker de substraatlaag en hoe hoger en dichter de planten, hoe beter regenwater terugkeert naar de natuur.
  • Laat regenwater maximaal en in de tuin zelf infiltreren. Bovengronds kan het via wadi’s, grindbedden of buienborders. Beplant ze met klimaatbestendige planten en verhoog zo ineens de biodiversiteit in de tuin. Liever onzichtbaar? Infiltratiekratten of infiltratiebedden zitten onder de grond, ingewerkt onder bijvoorbeeld een gazon of terras.
  • Stem de plantenkeuze af op de bodem en diepte van het grondwater. Laat je gidsen door een bodemtest of -proef.

Een tuinaannemer kan je bij elk van deze tips helpen. Hij kan een klimaatvriendelijke tuin ontwerpen, je huidige tuin ombouwen, je dak bekleden met groen, de juiste planten voorstellen en nog zo veel meer.

Wil je graag een tuin met een goede waterhuishouding en wil je je laten bijstaan door een tuinaannemer met expertise in dit gebied? Ga naar tuinaannemer.be en vind een tuinaannemer bij jou in de buurt.


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast

De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast

Heel wat tuinen krijgen het moeilijk nu onze zomers warmer en droger worden, afgewisseld met periodes van zware regenval. De oplossing om jouw tuin te...

Lees meer

Maak je tuin lenteklaar... en voorkom de meest gemaakte fouten

Maak je tuin lenteklaar... en voorkom de meest gemaakte fouten

Hoog tijd om af te rekenen met al die herfst- en winterbladeren en opnieuw lentebloeiers in je tuin te verwelkomen! Maar hoe begin je er best aan?...

Lees meer

Tuinkalender

Tuinkalender

Je tuin lente- of winterklaar maken? Wat kan ik wanneer doen en waarvoor ga ik best ten rade bij een specialist (tuinontwerper, tuinaannemer,...

Lees meer

Artikels van onze redactie


Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken