Maak je tuin lenteklaar... en voorkom de meest gemaakte fouten

Hoog tijd om af te rekenen met al die herfst- en winterbladeren en opnieuw lentebloeiers in je tuin te verwelkomen! Maar hoe begin je er best aan? Tuinaannemer.be helpt je graag op weg om je tuin lenteklaar te maken… zonder in de volgende vijf valkuilen te trappen.

Fout 1: bomen verkeerd snoeien

Als het op snoeien aankomt, kan er veel misgaan, dat weet ook Wilfried Van Looy van De Witte Roos Garden Projects. “Een boom snoeien in het verkeerde seizoen kan snel verkeerd aflopen, vooral als je dit te vroeg in het jaar doet. Dat komt omdat je eigenlijk een wond maakt en die bij te lage temperaturen niet goed kan herstellen. Hetzelfde voor een verkeerd afgezaagde tak, dat kan ook grote gevolgen hebben. De meest gemaakte snoeifout is zomaar ergens de tuinschaar inzetten, zonder plan. Het is belangrijk om te weten waarom je snoeit: om de groei te bevorderen, om de vorm te veranderen, om een dode tak te verwijderen…”

Een tuinaannemer of boomverzorger kan je adviseren over de noodzaak om te snoeien, de beste periode om dat te doen en de manier waarop dat moet gebeuren. “Zeker het snoeien van hoge bomen laat je best over aan een professional. Het opkronen van bomen gebeurt wanneer de boom nog jong is, in de jeugd- en begeleidingssnoei. Bij volwassen bomen kan je wel een onderhoudssnoei doen wanneer dat echt nodig is. Leibomen moet je uiteraard regelmatiger snoeien. Tip: laat je snoeiafval ter plaatse verhakselen tot houtsnippers – een ideaal materiaal om goed te composteren of om in te zetten als bodembedekker.”

Fout 2: hagen niet scheren

Het geheim van een mooie, volle haag? Regelmatig snoeien en onderhouden. “Hagen snoeien, doet groeien. Snoeien is vooral in het eerste levensjaar heel belangrijk voor je haag: zie het als een jaarlijkse verjongingskuur die voor licht zorgt, waardoor je haag binnenin niet kaal wordt. Je tuinaannemer informeert je graag wanneer je best welke haag of heg scheert. Over het algemeen volstaat één keer per jaar. Informele hagen moet je enkel snoeien als ze te groot worden of er slordig uitzien. Formele hagen vragen wat meer snoei, dat zorgt voor een compacte groei.”

Fout 3: kalk en meststoffen combineren

Om mosgroei te voorkomen en de bodemstructuur te verbeteren, strooi je best een laagje kalk over het gazon. Dat helpt de verzuring tegen te gaan en maakt voedingsstoffen uit de grond los. Voor je je gazon bekalkt, meet je best de zuurtegraad. Laat je gerust bijstaan door een tuinaannemer: hij kan makkelijk inschatten hoeveel kalk je gazon nodig heeft én je adviseren over milieuvriendelijke bemesting. Let wel, kalken en bemesten gaan niet goed samen. Dat komt omdat calcium en stikstof met elkaar binden, waardoor het gras de voedingsstoffen niet zal opnemen. Dus, hoe vroeger je in de winter met kalk in de weer gaat, hoe vroeger je in het voorjaar je gazon kan bemesten.

Fout 4: algenaanslag agressief aanpakken

Na een natte winter heeft bijna alles in de tuin last van groene aanslag. Wilfried Van Looy: “Algenaanslag verwijderen is meestal het eerste wat tuinfans doen. In hun enthousiasme halen ze al snel de hogedrukreiniger boven of gebruiken ze zure schoonmaakmiddelen. Niet alleen kan je zo je terras of tuinpad beschadigen, je tegels worden ook poreuzer waardoor vuil zich net sneller gaat hechten. Een veilige en zeer efficiënte manier om algenaanslag te verwijderen, is bijvoorbeeld je terras stomen.”

Fout 5: ondoordacht planten

Geen betere manier om je tuin een fris lentegevoel te geven dan met planten. Elke plant heeft trouwens zijn eigen bijdrage aan de biodiversiteit! Geef de borders in je tuin een lente-opkuis waarbij je oude planten wegdoet en waar nodig vervangt door nieuwe. Ook hier kan het advies van een tuinaannemer je helpen, ook om de biodiversiteit in je tuin te bevorderen. Wilfried Van Looy: “Een vaak gemaakte fout is te veel verschillende planten kiezen in te veel kleuren, waardoor je tuin heel onrustig wordt. Hou rekening met bloeivormen en probeer een balans te vinden tussen horizontaal en verticaal bloeiende planten. Verder besteed je, voor een spannende tuin, best ook wat aandacht aan variatie in bladvormen en bladstructuren. Kies voor vaste planten en heesters met verschillend blad. Tot slot mag je de groeigrootte en groeisnelheid van je tuinplanten niet onderschatten én de ondersteunende planten niet vergeten, zoals bodembedekkers.”

Over www.tuinaannemer.be

Het Tuinaannemereffect is een campagne van VLAM om de diensten van de tuinaannemer te promoten. Een professionele tuinaannemer weet raad met de talrijke uitdagingen die bij een tuin komen kijken. Bovendien is hij als expert op het gebied van plantenkeuze, watergift en verharding ook de geknipte persoon om advies te geven. Meer info en een overzicht van alle tuinaannemers in je buurt: www.tuinaannemer.be.


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast

De sponstuin: bescherm je tuin tegen droogte en wateroverlast

Heel wat tuinen krijgen het moeilijk nu onze zomers warmer en droger worden, afgewisseld met periodes van zware regenval. De oplossing om jouw tuin te...

Lees meer

Tuinkalender

Tuinkalender

Je tuin lente- of winterklaar maken? Wat kan ik wanneer doen en waarvoor ga ik best ten rade bij een specialist (tuinontwerper, tuinaannemer,...

Lees meer

 Online zoekfunctie voor tuinaannemers

Online zoekfunctie voor tuinaannemers

Wil je een nieuwe tuin ontwerpen en/of aanleggen? Vind de ideale tuinaannemer in uw buurt die over de kwaliteiten en de tools beschikt om je tuinplannen en ...

Lees meer

Artikels van onze redactie

  • Je tuin (opnieuw) inrichten? Deze 5 stappen helpen je naar een perfect resultaat

    Je tuin (opnieuw) inrichten? Deze 5 stappen helpen je naar een perfect resultaat

    Je tuin (opnieuw) oprichten? Met het stappenplan van tuinspecialist Jurgen Smit kan je zelf aan de slag voor een perfect resultaat.

    Lees meer
  • Is je tuin niet op het zuiden gericht? Tips voor een groene schaduwtuin

    Is je tuin niet op het zuiden gericht? Tips voor een groene schaduwtuin

    Een tuin op het zuiden is geen must om in het groen te zitten. Deze planten en tips zorgen ook in een schaduwtuin voor een mooi restultaat.

    Lees meer
  • Van Japanse tuin tot cottagetuin: 5 unieke stijlen voor je tuin

    Van Japanse tuin tot cottagetuin: 5 unieke stijlen voor je tuin

    Droom je van een weelderige cottagetuin? Of val je voor een Japanse tuin waar perfectie centraal staat? We inspireren je met 5 unieke tuinstijlen.

    Lees meer
  • Te koud buiten? Met deze tips leg je een moestuin in huis aan

    Te koud buiten? Met deze tips leg je een moestuin in huis aan

    In de winter valt er weinig te beleven in de tuin. Toch staan er nog wat klusjes op de planning voor wie groene vingers heeft die niet snel verkleumen.

    Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken