Isolatie plaatsen? Vind voor elke toepassing het juiste isolatiemateriaal

Ben je van plan om isolatie te plaatsen in je huis? Voor iedere renovatieklus is isolatie een belangrijk onderdeel. Denk aan het isoleren van je zolder, een ondervloer of voorzetwand. Bij het plaatsen van isolatie moet je je afvragen voor welk doel je de isolatie wilt gebruiken. De meest gebruikelijke toepassing is het gebruik van thermische isolatie om ervoor te zorgen dat warmte of kou niet ontsnapt in een ruimte. Echter is het ook mogelijk om te kiezen voor akoestische isolatie voor het weerhouden van vervelende geluiden. Voornamelijk in stedelijke gebieden wordt dit veel ervaren. Dat komt omdat veel mensen dicht op elkaar wonen waardoor je geluidsoverlast kan krijgen door middel van burengeluid.

Dakisolatie voor platte & hellende daken

Bij het plaatsen van dakisolatie heb je veel keuze aan materiaal. De keuze van het isolatiemateriaal hangt af van verschillende factoren zoals onder andere het type dak en de prijs die je wilt besteden. Daarnaast ontvang je een isolatiepremie vanuit de Vlaamse overheid bij het plaatsen van een x aantal lagen dakisolatie. Wil je weten hoeveel isolatielagen? Ontdek het op de site of neem contact op met Afwerkingshop.

Bij het plaatsen van dakisolatie tussen houten kepers of balken kan je het beste kiezen voor glaswol of rotswol. Door de flexibiliteit van de isolatierollen kun je ze makkelijk tussen de kepers klemmen. Daardoor worden koudebruggen tegengegaan en wordt warmteverlies voorkomen. Indien de isolatierol geen dampscherm bevat dien je dit zelf nog apart te plaatsen. Het gebruik van PIR-platen voor dakisolatie is meer geavanceerd. PIR-platen beschermen namelijk tegen extreme kou en hitte, ondanks een geringe dikte van de isolatie. De platen kunnen alleen worden geplaatst op een vlak dak of bovenop (niet tussen) de kepers / balken .

Wand- / muurisolatie

Voor het plaatsen van muurisolatie heb je de keuze uit glaswol, rotswol, XPS of PIR. De elastische glaswol- en rotswolplaten zijn eenvoudig te plaatsen tussen metalen- en houten profielen. Handig bij zowel scheidings- als voorzetwanden. De platen van XPS en PIR zijn echter wat minder flexibel en dienen tegen de muur te worden bevestigd met een kleefmortel, kleefpleister of lijm (mits de muur voldoende vlak en draagkracht heeft).

Vloerisolatie

De keuze aan vloerisolatiematerialen hangt af van het type vloer dat je wilt isoleren. Wanneer een vloer houten balken bevat is het gebruik van glaswol een prima oplossing. Dit komt vooral voor bij zoldervloeren. Ook hier zijn de glaswolrollen eenvoudig tussen de kepers te klemmen. PIR-isolatieplaten zijn daarentegen vaste platen die eenvoudig zijn te plaatsen als vloerisolatie bovenop de balken en een ondersteunende OSB of MDF plaat bij een niet-beloopbare vloer. XPS-platen zorgen voor een uitstekende thermische- en perimeterisolatie. Dit is isolatie aan de buitenzijde van bouwdelen met directe contact aan de grond (bijv. keldervloeren).

Thermische- en geluidsisolatie

Vele isolatiematerialen verbeteren niet alleen de thermische prestaties, maar verbeteren ook de akoestiek. Zo zit je er niet alleen warm bij, maar heb je ook geen last van vervelende geluiden.

Bij thermische isolatie geldt: hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Dit ga je natuurlijk goed merken aan je energierekening. Maar vergeet ook zeker niet dat je recht hebt om premies te ontvangen voor een (volledig) geïsoleerd huis. Denk bijvoorbeeld aan de totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie. Geluidsisolatie is te plaatsen bij zowel daken, muren en vloeren. Daarbij beschikken sommige isolatiematerialen over een betere akoestische bescherming dan andere. Bekijk het complete gamma aan geluidsisolatie op Afwerkingshop.be.

Ontdek alle isolatiematerialen op Afwerkingshop.be
Bekijk hier de beste geluidsisolatie op Afwerkingshop.be
Bekijk hier de beste vloerisolatie op Afwerkingshop.be


Transformeer jouw badkamer eenvoudig met de badkameroplossingen van Wedi
Transformeer jouw badkamer eenvoudig met de badkameroplossingen van Wedi

Klussen in de badkamer is een uitdagende taak om uit te voeren. Het is dan ook van groot belang dat je gebruik maakt van kwalitatieve materialen die je...

Lees meer
Profiteer nu van voordeel bij PIR platen van Idelco: dé oplossing voor jouw isolatieklus
Profiteer nu van voordeel bij PIR platen van Idelco: dé oplossing voor jouw isolatieklus

Ben je op zoek bent naar een duurzaam isolatieproduct wat energiekosten verlaagt en de energie-efficiëntie verbeterd van jouw woning? En wil je ook nog...

Lees meer
De veelzijdigheid van Fermacell: onmisbaar in elk bouwproject .
De veelzijdigheid van Fermacell: onmisbaar in elk bouwproject .

Fermacell platen zijn revolutionaire platen voor de bouw die uitstekende prestaties bieden in termen van duurzaamheid, sterkte en comfort. Deze platen zijn ...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

  • Welke steun krijg je als verhuurder voor het energetisch renoveren van je huurwoning?
    Welke steun krijg je als verhuurder voor het energetisch renoveren van je huurwoning?

    Waar kan je als verhuurder terecht als je jouw huurwoning energiezuiniger wil maken? We helpen je op weg.

    Lees meer
  • Dakisolatie: hellend dak na-isoleren langs binnen
    Dakisolatie: hellend dak na-isoleren langs binnen

    Tot maar liefst een derde van de warmte in je woning gaat verloren via je dak. Het loont dus zeker de moeite om te investeren in (extra) dakisolatie.

    Lees meer
  • Klus: isoleer je hellend dak in 5 stappen
    Klus: isoleer je hellend dak in 5 stappen

    Via een ongeïsoleerd dak gaat heel wat warmte verloren. Nochtans is een dak isoleren helemaal niet zo moeilijk. Wij leggen je uit hoe je best te werk gaat!

    Lees meer
  • Zo wapen je jouw woning tegen de strafste zonnestralen
    Zo wapen je jouw woning tegen de strafste zonnestralen

    Hoe hou je het fris in huis als de zon meedogenloos op je gevel brandt? Zeker in goed geïsoleerde woningen stijgt het risico op oververhitting. Enkele tips.

    Lees meer