Welke isolatie heb ik nodig voor mijn klus? Alle soorten isolatie op een rij

Wanneer je van plan bent om isolatie te plaatsen is het altijd de vraag welke isolatie het beste past bij jouw klus. Elke isolatiemateriaal heeft zijn eigen eigenschappen, wat het geschikt maakt voor een of meerdere specifieke toepassing(en). Zo is het ene isolatiemateriaal meer geschikt voor thermische isolatie terwijl het andere isolatiemateriaal meer geschikt is voor akoestische isolatie. Wil je weten welke isolatie het beste bij jouw klus past? Neem dan gerust contact op of bekijk de handige klusadviezen op Afwerkingshop.be.

Isolatieplaten of Isolatierollen

Als eerste is het handig om te weten of je gebruik moet maken van een isolatieplaat of isolatierol. Een isolatieplaat is meestal wat minder flexibel dan een isolatierol. Dit maakt isolatieplaten perfect geschikt voor vlakke oppervlakken als wanden, daken of vloeren. Door de flexibiliteit van isolatierollen zijn deze meer geschikt voor het klemmen tussen houten balken bij hellende daken, voorzetwanden, plafonds of vloeren.

Glaswol

Glaswol van Isover is het meest gebruikte materiaal voor het isoleren van een huis. Het materiaal is zeer flexibel, eenvoudig te plaatsen en geschikt voor zowel thermische isolatie als geluidisolatie. Perfect voor het isoleren van wanden en zolderdaken. Daarnaast is glaswol kostenefficiënter dan de meeste andere isolatiematerialen.

Rotswol / Steenwol

Rotswolmaterialen van Rockwool hebben een hogere thermische- en akoestische isolatiewaarde dan glaswol. Het materiaal is zeer brandveilig en zorgt voor het verminderen van geluidstrillingen waardoor geluidshinder verleden tijd is. Rotswol wordt vaak gebruikt voor de isolatie van (spouw)muren, daken en vloeren. Al met al een enorm geschikte plaat voor jouw isolatieklus.

PIR-isolatie

PIR-isolatie van Linitherm kan je zien als een all-in-one isolatieplaat. De plaat is gemaakt van hardschuim en levert al topprestaties op het gebied van isolatie vanaf een geringe dikte. Daarnaast bevatten PIR-isolatieplaten op Afwerkingshop een zuivere aluminiumcachering. Dit fungeert als een soort dampscherm waardoor je dit niet meer hoeft aan te schaffen en te plaatsen. Deze platen zijn ideaal voor o.a. de binnenkant van daken, vloeren spouwmuren en wanden.

PUR-isolatie

Net als PIR is PUR een hardschuim isolatie. PUR platen zijn geschikt voor de isolatie van binnenwanden. Op Afwerkingshop vind je PUR-isolatieplaten van Gypsotherm. Deze isolatieplaten zijn gecombineerd met een gipsplaat hetgeen ervoor zorgt dat de plaatsing eenvoudige en efficiënt verloopt.

XPS-Isolatie

XPS isolatie van Ursa is gemaakt van kunststofschuim. Dit zorgt voor minder irritatie tijdens het plaatsen en maakt het materiaal erg kostenefficiënt. Daarnaast is het materiaal enorm drukvast waardoor je het goed kan gebruiken voor de thermische isolatie van vloeren, muren en daken. Daarentegen is XPS isolatie minder geschikt voor het gebruik als akoestische isolatie.

Let altijd op dat je jezelf voldoende beschermd wanneer je glaswol of rotswol plaatst. Gebruik hiervoor een stofwerende mondmasker en handschoenen om irritatie aan de huid en luchtwegen te voorkomen.

Ontdek alle isolatieplaten op Afwerkingshop.be
Bekijk alle PIR isolatieplaten op Afwerkingshop.be
Bekijk het complete Isover isolatie assortiment op Afwerkingshop.be


Transformeer jouw badkamer eenvoudig met de badkameroplossingen van Wedi
Transformeer jouw badkamer eenvoudig met de badkameroplossingen van Wedi

Klussen in de badkamer is een uitdagende taak om uit te voeren. Het is dan ook van groot belang dat je gebruik maakt van kwalitatieve materialen die je...

Lees meer
Profiteer nu van voordeel bij PIR platen van Idelco: dé oplossing voor jouw isolatieklus
Profiteer nu van voordeel bij PIR platen van Idelco: dé oplossing voor jouw isolatieklus

Ben je op zoek bent naar een duurzaam isolatieproduct wat energiekosten verlaagt en de energie-efficiëntie verbeterd van jouw woning? En wil je ook nog...

Lees meer
De veelzijdigheid van Fermacell: onmisbaar in elk bouwproject .
De veelzijdigheid van Fermacell: onmisbaar in elk bouwproject .

Fermacell platen zijn revolutionaire platen voor de bouw die uitstekende prestaties bieden in termen van duurzaamheid, sterkte en comfort. Deze platen zijn ...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

 • Dakisolatie drukt de energiefactuur: welke premies voor dakisolatie kan je aanvragen?
  Dakisolatie drukt de energiefactuur: welke premies voor dakisolatie kan je aanvragen?

  Hoeveel bespaar je met een goede dakisolatie? Hoeveel kost het om je dak te isoleren? En op welke premies heb je recht? We zoeken het voor je uit.

  Lees meer
 • Minder verwarmingskosten dankzij buitengevelisolatie
  Minder verwarmingskosten dankzij buitengevelisolatie

  Je gevel isoleren aan de buitenzijde van je woning kan je verwarmingskosten met 30% verlagen. Maar wat komt daar precies bij kijken? En wat kost het?

  Lees meer
 • Dampscherm plaatsen: zo breng je het correct aan
  Dampscherm plaatsen: zo breng je het correct aan

  Om vochtproblemen in je hellend dak te voorkomen, is het belangrijk dat een dampscherm correct wordt aangebracht en afgewerkt.

  Lees meer
 • Isoleer zelf je huis van boven tot onder met deze klussen
  Isoleer zelf je huis van boven tot onder met deze klussen

  Met isolatie verlaag je je factuur en verhoog je je comfort. Deze klussen tonen hoe je zelf je (plat) dak, vloer, en deuren en ramen isoleert.

  Lees meer