Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5 jaar na aankoop. Een maatregel die past binnen de langetermijnvisie om tegen 2030 het woonpatrimonium in Vlaanderen een stuk energiezuiniger te maken.
Dit is een eerste verstrenging van de maatregelen waarbij label D een tussenstap is. Label A is het einddoel voor iedere woning of appartement tegen 2050 waardoor in de toekomst de wetgeving nog verder zal vestrengen. Energiezuinig renoveren zal de komende jaren dus de norm zijn. All-in Tank Service helpt je alvast op weg om ook jouw woning energiezuiniger te maken.
1. Zoek het grootste warmteverlies
Als je energiezuinig wil renoveren, kijk je automatisch naar de factoren die zorgen voor het grootste warmteverlies in je woning. En dan kom je uit bij je dak, muren, vloeren en buitenschrijnwerk. Investeren in een nieuw dak of dak-, muur- en vloerisolatie zorgt dus al gauw voor een positieve impact op je EPC-label. Vervang je ook nog je buitenschrijnwerk, dan heb je vrijwel de volledige buitenschil van je woning een energetische update gegeven.
2. Denk aan je verwarming
Niet alleen de warmte die je verliest, maar ook de warmte die je moet opwekken heeft een grote impact op je EPC-label. Je verwarmingsinstallatie verdient dus ook de nodige aandacht. Zeker als je weet dat je in Vlaanderen geen nieuwe mazoutketels meer geplaatst mogen worden en binnenkort ook de volledig gasgestookte cv-ketels uitgefaseerd gaan worden. Je kiest best meteen voor duurzame installaties zoals een warmtepomp, een zonneboiler of zonnepanelen. Een slimme investering. Niet alleen voor je EPC-label, maar zeker ook voor je portemonnee. Je verwarmingsinstallatie vervangen is een namelijk stuk goedkoper dan extra isoleren én je verlaagt je verwarmingskost. Mooi meegenomen met de hoge energieprijzen van de laatste maanden.
3. Maak gebruik van de premies
Renoveren kost geld. Gelukkig zijn er verschillende financiële maatregelen die je helpen om de kosten te drukken. Zo geldt bij woningen ouder dan 10 jaar en bij een heropbouw na sloop een verlaagd btw-tarief van 6% voor je renovatie. Daarnaast zijn ook de ‘Mijn Verbouwpremie’, de totaalrenovatiebonus en de EPC-labelpremie aan te vragen. Ook de premies voor zonnepanelen, het renovatiekrediet met rentesubsidie en de ‘Mijn VerbouwLening’ zijn mogelijk.
Ons allerbeste advies? Laat je vooral goed informeren alvorens je begint. Dat kan door je te laten informeren door Livios, vakbladen te lezen, beurzen te bezoeken, verbouwapps in te schakelen en fabrikanten te bezoeken.
Voor je verwarming hebben wij nog één laatste tip: schakel je van mazout over naar een andere energiebron, weet dan dat je wettelijk verplicht bent om je mazouttank te saneren. Doe dit vooral niet zelf en laat het zeker niet aan je aannemer over. Dat vergroot namelijk de kans op bodemverontreiniging en de daarbij horende saneringskosten. Onze experts kunnen je snel en efficiënt verder helpen mét een wettelijk attest als resultaat. Meer weten? Contacteer ons via het gratis nummer 0800 11 206 of vraag vrijblijvend online een offerte aan.