Wat betekent de renovatieplicht voor je verwarmingsketel?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5 jaar na aankoop. Wij leggen je graag uit wat deze renovatieplicht zoal betekent voor je verwarmingsinstallatie.

In Vlaanderen zijn er maar liefst 3 miljoen woningen waarvan slechts 3,5 procent over een EPC-label A beschikt. Er leeft dan ook het ambitieuze plan om tegen 2050 al die woningen duurzamer te maken. Daarom werd de regelgeving rond het verlaagd btw-tarief bij sloop en heropbouw verlengd tot eind december 2023 en geldt sinds 1 januari 2023 de renovatieplicht bij de aankoop van een nieuwe woning. Ben je al eigenaar van een woning, dan heb je tot 2030 de tijd om het energielabel minstens naar D te brengen. Kortom er is voor veel mensen werk aan de winkel!

Energetisch renoveren

Vele woningen zullen hun energieprestatieniveau of EPC-label dus moeten opkrikken met een energetische renovatie. Daarbij wordt naast het dak, de muren en het buitenschrijnwerk ook vaak de verwarmingsinstallatie onder handen genomen. Op die manier kan je overschakelen op een andere, lees duurzamere, energiebron.

Met het uitfaseringsplan van de Vlaamse Overheid is verwarmen met mazout niet langer een optie bij zo’n renovatie. Sinds 2022 mag je geen nieuwe mazoutketel meer plaatsen in een nieuwbouwwoning of een bestaande woning tenzij er in je straat geen aardgas beschikbaar is. Moet je bestaande verwarmingsinstallatie op mazout plaats maken voor een andere energiebron? Weet dan dat je wettelijk verplicht bent om je oude mazouttank te laten verwijderen of te saneren.

Waarom je mazouttank verwijderen?

Elke ongebruikte mazouttank, ongeacht de locatie, vormt een risico op bodemverontreiniging. Het residu dat in je mazouttank blijft zitten bevat namelijk slib, restjes mazout en water dat na verloop van tijd door barst- en roestvorming in de bodem kan sijpelen. En aangezien er geen periodieke keuringen meer uitgevoerd worden bij ongebruikte tanks, wordt deze bodemverontreiniging laattijdig en zelfs niet gedetecteerd. Een ramp voor het milieu. Daarom neemt de overheid geen enkel risico en wordt een verplichte sanering opgelegd.

Verlaagd btw-tarief

Schakel je bij een energetische renovatie over naar een andere energiebron, dan kan je gelukkig genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% voor de sanering van je mazouttank. Na het saneren krijg je trouwens ook nog een officieel attest als bewijs van de sanering. Hou dit zeker bij moest je ooit je woning willen verkopen.

Ben je bezig met een renovatie en wil je je mazouttank in alle veiligheid en volgens de regels laten saneren? Neem dan contact op met de experts van All-in Tank Service op het gratis nummer 0800 11 206 of vraag online een offerte aan.


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Energetisch renoveren en je verwarmingsinstallatie

Energetisch renoveren en je verwarmingsinstallatie

Als je woning een laag energieprestatieniveau of EPC-label heeft, dan doe je er goed aan om die score te verbeteren. Op die manier maak je niet enkel je...

Lees meer

Hoe begin je aan een energetische renovatie?

Hoe begin je aan een energetische renovatie?

Een maatregel die past binnen de langetermijnvisie om tegen 2030 het woonpatrimonium in Vlaanderen een stuk energiezuiniger te maken: Als je vanaf 1...

Lees meer

Mazouttank saneren

Mazouttank saneren

Werd je mazouttank definitief afgekeurd of schakel je over op een andere energiebron dan mazout? Dan ben je wettelijk verplicht om je mazouttank buiten...

Lees meer

Artikels van onze redactie

  • Centrale verwarming: onderhoud en herstellingen

    Centrale verwarming: onderhoud en herstellingen

    Door je centrale verwarming regelmatig te laten onderhouden, kan je zware herstellingskosten vermijden. Waarop moet je letten bij het onderhoud?

    Lees meer
  • Werkingsprincipe van centrale verwarming

    Werkingsprincipe van centrale verwarming

    Wat is een centrale verwarming en hoe werkt het? We bekijken het werkingsprincipe en de onderdelen van de centrale verwarming van dichtbij.

    Lees meer
  • 6% btw bij renovatie niet meer voor iedereen

    6% btw bij renovatie niet meer voor iedereen

    Wie renoveert betaalt maar 6% btw. Maar de ene renovatie is de andere niet. Dus worden de regels strenger. Benieuwd wat dat betekent voor jouw project?

    Lees meer
  • Digitale meter blijven weigeren? Dan riskeer je een boete

    Digitale meter blijven weigeren? Dan riskeer je een boete

    Als je de plaatsing van een digitale meter blijft weigeren, zal je binnenkort een boete krijgen. Zo’n 250 dossiers zijn al naar de juridische dienst.

    Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken