Energetisch renoveren en je verwarmingsinstallatie

Als je woning een laag energieprestatieniveau of EPC-label heeft, dan doe je er goed aan om die score te verbeteren. Op die manier maak je niet enkel je huis een pak duurzamer, maar anticipeer je ook op de steeds strenger wordende regelgeving die eraan zit te komen. Wij leggen uit welke impact dit heeft op je verwarmingsinstallatie.

Bij een energetische renovatie kan je bijvoorbeeld de isolatie van je woning verbeteren. Denk maar aan het vernieuwen van de thermische isolatie van je dak, ramen, muren en vloeren. Je kan daarnaast ook investeren in een ventilatiesysteem of je verwarmingsinstallatie onder handen nemen en overschakelen naar hernieuwbare energie zoals zonnepanelen, een zonneboiler of warmtepomp. Op die manier kan je overschakelen op een andere, lees duurzamere, energiebron.

Schakel je nu toch al over naar een andere energiebron, weet dan wel dat je wettelijk verplicht bent om je oude mazouttank te laten saneren.

Waarom je mazouttank verwijderen?

Elke ongebruikte mazouttank, ongeacht de locatie, vormt een risico op bodemverontreiniging. Het residu dat in je mazouttank blijft zitten bevat namelijk slib, restjes mazout en water dat na verloop van tijd door barst- en roestvorming in de bodem kan sijpelen. En aangezien er geen periodieke keuringen meer uitgevoerd worden bij ongebruikte tanks, wordt deze bodemverontreiniging laattijdig en zelfs niet gedetecteerd. Een ramp voor het milieu. Daarom neemt de overheid geen enkel risico en wordt een verplichte sanering opgelegd.

Verlaagd btw-tarief

Schakel je bij een energetische renovatie over naar een andere energiebron, dan kan je gelukkig genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% voor de sanering van je mazouttank. Na het saneren krijg je trouwens ook nog een officieel attest als bewijs van de sanering. Hou dit zeker bij moest je ooit je woning willen verkopen.

Ben je bezig met een renovatie en wil je je mazouttank in alle veiligheid en volgens de regels laten saneren? Neem dan contact op met de experts van All-in Tank Service op het gratis nummer 0800 11 206 of vraag online een offerte aan.


Hoe begin je aan een energetische renovatie?
Hoe begin je aan een energetische renovatie?

Als je vanaf 1 januari 2023 een woning koopt met een EPC-label E of F moet je die verplicht renoveren naar een EPC-label D of beter. En dit binnen de 5...

Lees meer
Mazouttank verwijderen
Mazouttank verwijderen

Gebruik je jouw mazouttank niet meer doordat je overgeschakeld bent naar een nieuwe energiebron? Dan moet deze gereinigd en verwijderd worden. De experts...

Lees meer
Mazouttank keuren
Mazouttank keuren

Je bent in België wettelijk verplicht om je mazouttank te laten keuren. Afhankelijk van je woonplaats, het type mazouttank (boven- of ondergronds) en de...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

 • Energiefactuur verlagen met hoogrendementsglas: ook interessant voor jou?
  Energiefactuur verlagen met hoogrendementsglas: ook interessant voor jou?

  Hoogrendementsglas isoleert vijf keer beter dan enkel glas en twee tot drie keer beter dan gewoon dubbel glas. Maar hoeveel bespaar je er concreet mee?

  Lees meer
 • Keuzewijzer: welke vloerverwarming kies jij?
  Keuzewijzer: welke vloerverwarming kies jij?

  Er zijn verschillende types vloerverwarming. Welk type heb jij nodig in je nieuwe of bestaande woning? Wij wijzen de weg.

  Lees meer
 • Hybride verwarming: verwarmen met de goedkoopste energiebron
  Hybride verwarming: verwarmen met de goedkoopste energiebron

  Een hybride verwarmingssysteem bestaat uit een condensatieketel in combinatie met een warmtepomp. Hiermee speel je in op de fluctuerende energieprijzen.

  Lees meer
 • Regering verlengt energiemaatregelen tot eind dit jaar
  Regering verlengt energiemaatregelen tot eind dit jaar

  Omdat de energieprijzen blijven stijgen, heeft de federale regering besloten om de steunmaatregelen tot het einde van dit jaar te verlengen.

  Lees meer