Tips voor het kiezen van de juiste verlichting  

Bij het kiezen van de juiste verlichting kun je een bepaalde sfeer creëren. Verlichting in huis is dus erg belangrijk, omdat elke verlichting een eigen functie heeft. Tegenwoordig zijn er vele soorten verlichtingen, wat het soms lastig maakt. In dit artikel geven we je tips bij het kiezen van de juiste soort verlichting.

Lichtplan  

De beste manier om te beginnen is om een lichtplan te maken. Je start met het maken van een plattegrond van je woning met verschillende ruimtes en kamers. Hierbij geef je ook aan waar ramen, deuren, meubels, tv’s en natuurlijk de stopcontacten zitten. Zodra dit in kaart is gebracht is het belangrijk om de onderscheid te maken tussen soorten verlichtingen. Je hebt basisverlichting (groot deel wordt dan verlicht), functionele verlichting (specifieke elementen verlichten) en sfeerverlichting (voor een bepaalde sfeer). Door dit voor jezelf te visualiseren denk je na over de soorten verlichtingen toegepast op de ruimtes.

Soorten lampen  

Elke ruimte in je woning wordt op een andere manier gebruikt. Je kijkt dan naar de behoefte in de ruimte. Een hanglamp boven de eettafel kan bedoeld zijn om sfeer te creëren. Een goede tip hierbij is het kiezen van de juiste lampenkap. Wil je meer licht spreiding tijdens het eten, kies dan voor een glazen lampenkap. Het beste is om de hanglamp zo’n 60 centimeter boven de eettafel te hangen.

Een tafellamp zou mooi staan op je bureau en is makkelijk te verplaatsen. Een vloerlamp zou mooi staan naast de zetel. Het is handig als leeslamp, maar ook om licht op de muur te laten schijnen. Het is net als een tafellamp makkelijk te verplaatsen en bij het veranderen van je interieur is dat zeker handig!

Een plafondlamp is ideaal voor gelijkmatig licht. Een plafondlamp vormt de basis van verlichting en heb je vrijwel in iedere slaapkamer nodig. Zo is een plafondlamp ook handig in de badkamer. Een alternatief voor een plafondlamp zijn spotjes. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in inbouw- en opbouw spots. Een wandlamp is ideaal voor zacht licht en om ergens sfeer te creëren. Het is verder ook belangrijk om niet teveel verschillende soorten lampen te hebben. Houd het overzichtelijk om de ruimte niet te druk te maken.

De juiste lichtbron 

Naast het kiezen van lampen kom je uit op type lichtbron. Een aantal voorbeelden hiervan zijn LED lampen, spaarlampen, halogeenlampen, TL lampen en gloeilampen. Voor ruimte met extra belichting kan je het beste kiezen voor LED lampen of TL lampen. LED lampen zijn milieubewust en de meest duurzame keuze. Ze gaan gemiddeld lang mee en zijn volledig elektronisch. Om sfeer te creëren zou je eerder voor spaarlampen of halogeenlampen kunnen zien. Een handige tip hierbij is de optie om te dimmen. Zo kun je wanneer je wilt de helderheid van de lampen naar wens instellen.


Welke zekeringkast heb je nodig? Stel het zelf samen met deze configuratietool!
Welke zekeringkast heb je nodig? Stel het zelf samen met deze configuratietool!

Bij het vervangen van een zekeringkast dien je rekening te houden met een aantal zaken. Elk huis heeft een correcte zekeringkast nodig, passend bij jouw...

Lees meer
Een laadpaal voor thuis: hier moet je op letten!
Een laadpaal voor thuis: hier moet je op letten!

Steeds meer mensen rijden een elektrische wagen. Voor velen is het aantrekkelijk om een laadpaal thuis te laten installeren. Zo hoef je je wagen niet...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

  • Smartverlichting: een slimme investering of niet?
    Smartverlichting: een slimme investering of niet?

    Dankzij slimme verlichting kan je de lampen in je woning via je smartphone bedienen. Kan je besparen met slimme lampen? En hoe werkt het precies?

    Lees meer
  • Beton in je interieur: 5 voordelen
    Beton in je interieur: 5 voordelen

    Beton is een materiaal met veel creatieve mogelijkheden. Ook voor je interieur kan beton een interessante keuze zijn. Ontdek hier waarom.

    Lees meer
  • Energiedelen zit in de lift: hoe werkt het? En kan je ermee besparen op je energiefactuur?
    Energiedelen zit in de lift: hoe werkt het? En kan je ermee besparen op je energiefactuur?

    Uit cijfers van Fluvius blijkt dat energiedelen in de lift zit. Maar hoe werkt dit precies? Kan iedereen energiedelen? En kan je er ook mee besparen?

    Lees meer
  • Elektrische verwarming: welke types zijn er? En wat zijn de voor- en nadelen?
    Elektrische verwarming: welke types zijn er? En wat zijn de voor- en nadelen?

    Naast de warmtepomp bestaat er nog een hele resem laagdrempelige producten voor elektrische verwarming. Welke zijn ze? En hebben ze wel hun nut?

    Lees meer