Geothermische warmtepomp: optimaal binnenklimaat en passieve koeling van jouw woning

Iedereen heeft recht op een gezonde leefomgeving. Daarom is de keuze van verwarmings- en koelingstoestellen in je woning of appartement erg belangrijk. Om een optimaal binnenklimaat te creëren in een gebouw met verschillende appartementen, koos YK Architecten & Stekk voor een samenwerking met Itho Daalderop. Deze specialist in efficiënte totaalsystemen maakt energieneutraal én comfortabel wonen mogelijk.

Project Musa

Jeroen Knapen, architect en zaakvoerder van YK Architecten & Stekk, stelt project Musa in Maaseik voor: een appartementsgebouw met 10 appartementen en een handelsruimte. “Installatietechnisch hebben we 11 warmtepompen geïnstalleerd op een gezamenlijke putboring. Vanuit die gedeelde bron vertrekken de warmtepompen individueel naar de diverse appartementen, waar iedereen zijn eigen Itho Daalderop-binnenunit heeft en dus ook instaat voor zijn eigen warmwaterproductie. De gezamenlijke bron zorgt ervoor dat iedereen winst haalt uit de gratis energie van de natuur”, legt Jeroen uit.

Geothermische warmtepomp

YK Architecten & Stekk koos bewust voor een geothermische warmtepomp met individuele units per appartement om zo weinig mogelijk gemeenschap te creëren. In hun zoektocht naar een duurzame oplossing, vonden ze de ideale partner om mee samen te werken: Itho Daalderop, marktleider in warmtepompen in de nieuwbouw. In tegenstelling tot vele andere fabrikanten, hield deze specialist rekening met de afstanden in het gebouw en de kracht van de pompen. Er werd niet gekozen voor een gezamenlijk pompsysteem of bijvoorbeeld een lucht-watersysteem omwille van de voordelen van een geothermische warmtepomp. Vergeleken met een gewone warmtepomp, kan een geothermische pomp o.a. passief koelen.

Passief koelen met warmtepomp WPU 5G

YK Architecten & Stekk ging aan de slag met de warmtepomp WPU 5G van Itho Daalderop, de vijfde generatie water-waterwarmtepomp. Als specialist, weet Itho Daalderop als geen ander hoe het precies zit met de warmtepomp én de bron. Daardoor kunnen ze in hun systeem zuiver bronwater gebruiken in plaats van glycol. Dat levert tal van voordelen op: het is goed voor het milieu, de levensduur van de circulatiepomp wordt verlengd én het rendement van de warmtepomp ligt hoger dan die van op glycol gebaseerde systemen.

Redesign van de warmtepomp bracht enkele verbeteringen met zich mee. Zoals de mogelijkheid om tijdens het koelen van het gebouw tegelijkertijd warm tapwater te maken. Een proces van verdampen en comprimeren van een koudemiddel zorgt er bovendien voor dat energie in de winter heel efficiënt benut wordt om het gebouw te verwarmen. In de zomer werkt het proces omgekeerd: koude wordt uit de grond gehaald om het gebouw te koelen. Dit proces noemen ze passieve koeling. Een passief gekoeld appartement is enkele graden frisser dan de omgevingstemperatuur en geeft een aangenaam en comfortabel gevoel wanneer je de ruimte betreedt.

Waarom Itho Daalderop als partner?

“We wilden samenwerken met een partner die enkel werkt met componenten die van Europese makelij zijn”, vertelt Jeroen. “Dat is belangrijk in ons duurzaamheidsverhaal.” Zo kwam een geslaagde samenwerking met Itho Daalderop tot stand. “Naast de uitstekende en snelle service, zijn we ook erg tevreden van de manier waarop Itho Daalderop met ons heeft meegedacht,” legt Jeroen uit. “Toen we nog aan het onderzoeken waren wat de meest geschikte warmtepomp zou zijn voor project Musa, heeft Itho Daalderop een mooi systeem voor ons bedacht, inclusief de detailberekening van de vermogens van de warmtepompen.” “Ook wat de nazorg betreft, hebben we niets dan lof”, steekt Jeroen van wal. “We hebben 3 interventies gehad, waarbij er telkens binnen de 12 u iemand ter plaatse was om ons te depanneren. Dat lukt niet wanneer je samenwerkt met individuele installateurs,” lacht hij.

Interesse in een efficiënt energiesysteem voor jouw woning of appartement?
Contacteer de experts van Itho Daalderop of neem een kijkje op de website van YK Architecten & Stekk.


Artikels van onze redactie

  • Welke toekomst voor de condensatieketel? En wat zijn de alternatieven?

    Welke toekomst voor de condensatieketel? En wat zijn de alternatieven?

    De regelgeving en de energiecrisis doen heel wat gezinnen zoeken naar alternatieven voor de condensatieketel. Dit zijn je opties op korte en lange termijn.

    Lees meer
  • Hoe werken zonnepanelen?

    Hoe werken zonnepanelen?

    Met een PV-installatie wek je zelf stroom op. Maar hoe werken zonnepanelen precies? En waarom zou je er in investeren?

    Lees meer
  • Hoe zit het met de wachttijd voor een airco? Expert biedt antwoord

    Hoe zit het met de wachttijd voor een airco? Expert biedt antwoord

    Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Maar hoe zit het met de wachttijd?

    Lees meer
  • Zonnepanelen plaatsen? Reken op wachttijden tot mei en juni

    Zonnepanelen plaatsen? Reken op wachttijden tot mei en juni

    Hoe zit het met de wachttijden om zonnepanelen te plaatsen? Veel hangt af van de installateur en hoe lang die moet wachten op de omvormers.

    Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken