“Spiegeltje, spiegeltje aan de wand” welke kies je voor in de badkamer?

Ovaal, rond, vierkant, rechthoekig, ... met of zonder verlichting, de spiegel is een onmisbaar accessoire in elke badkamer. Een spiegel is niet alleen praktisch, hij kleedt de kamer aan, zorgt voor meer licht, vergroot de ruimte en creëert diepte. Maar welke moet je kiezen? Facq helpt je met deze beslissing.

Ieder zijn stijl

Hou rekening met de stijl van je badkamer. Meubels in Scandinavische stijl passen niet bij een spiegel met een gouden lijst. Als je badkamermeubels een gesofisticeerde stijl hebben, kies dan geen spiegel die botst met de rest van het meubilair. Voor een schonere, meer sobere uitstraling is een spiegel zonder lijst een goede oplossing. En om een warme sfeer te creëren, kiest je best voor een houten of zelfs voor een gouden lijst.

De juiste vorm

In een moderne, strakke badkamer zijn rechthoekige en ronde vormen het meest voorkomend. Wil je juist een gezellige kamer? Ga dan voor onregelmatige en organische vormen.

Het belang van grootte en hoogte

De afmetingen van de spiegel zijn vaak aangepast aan de breedte van de kast waarin de wastafel(s) is/zijn geplaatst. Die ligt meestal tussen 90 en 120 cm. Als je de kamer liefst zo groot mogelijk wilt maken, kun je een spiegel in XXL-formaat of meerdere spiegels ophangen.

Wat de hoogte betreft, moet de spiegel bruikbaar zijn voor alle gezinsleden. Iedereen moet zich gemakkelijk kunnen opmaken, zonder zich te bukken of op zijn tenen te staan. In theorie moet de ruimte tussen de wastafel en de spiegel 20 centimeter zijn voor een eenvoudige spiegel en 40 centimeter voor een spiegelkastje. In de praktijk moet de afstand worden aangepast aan de hoogte van het plafond en de stijl van de kraan (hoog of niet).

Full-option spiegel

Een aantal opties verbeteren de dagelijkse rituelen. Zo geeft een verlichte spiegel de kamer een gezellige dimensie. Een anti-damp systeem is perfect voor kleine badkamers zonder ramen. Als je optimaal comfort wil ervaren, kies je best voor een geconnecteerde spiegel die bijvoorbeeld de tijd weergeeft of het nieuws uitzendt. Als je het licht wilt inschakelen zonder een schakelaar te bedienen, kies dan voor een optie met een infraroodsensor. En tenslotte is er de make-up spiegel. Die maakt je ochtendritueel nog beter en zorgt ervoor dat je je met precisie kan klaarmaken.

Op zoek naar een nieuwe spiegel?

Geef je badkamer een extra touch en kies uit het ruime assortiment spiegels van Facq.


Breng je droombadkamer tot leven dankzij de onweerstaanbare voorwaarden van Facq
Breng je droombadkamer tot leven dankzij de onweerstaanbare voorwaarden van Facq

De badkamer is een van de belangrijkste ruimtes in je huis. Je maakt je er 's ochtends klaar, ontspant er na een lange werkdag en je verfrist je er voordat ...

Lees meer
De badkamertrends voor 2023 zijn er! Welke stijl past het best bij jou?
De badkamertrends voor 2023 zijn er! Welke stijl past het best bij jou?

Het nieuwe jaar brengt een nieuwe reeks trends met zich mee voor je badkamer. Facq presenteert zeven verschillende stijlen voor 2023: Boho Chic, Landelijk, ...

Lees meer
Je badkamer (her)inrichten? In 5 stappen naar een nieuwe badkamer
Je badkamer (her)inrichten? In 5 stappen naar een nieuwe badkamer

Een nieuwe badkamer kiezen? Dan ga je best niet over één nacht ijs. Naast de meubels die je nodig hebt en de sfeer die je wil creëren, zijn er ook...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

 • Een slaap- en badkamer in één ruimte? Hou rekening met deze 7 aandachtspunten
  Een slaap- en badkamer in één ruimte? Hou rekening met deze 7 aandachtspunten

  Slaap-, badkamer en dressing worden steeds meer in dezelfde ruimte ondergebracht. Maar deze combinatie is niet zo vanzelfsprekend. Enkele aandachtspunten.

  Lees meer
 • Badkamerverlichting: van lichtplan tot afwerking
  Badkamerverlichting: van lichtplan tot afwerking

  Hoe puzzel je zelf een verlichting voor je badkamer in elkaar? Ontdek hier het antwoord.

  Lees meer
 • De tips van Johny: Ogen open in de badkamer
  De tips van Johny: Ogen open in de badkamer

  Elektriciteit, vocht, verluchting... bij de renovatie van de badkamer kan er heel wat mis lopen. Johny gidst onze koppels er vlot doorheen.

  Lees meer
 • Trek je plan: Badkamerontwerp met oog voor de toekomst (3/3)
  Trek je plan: Badkamerontwerp met oog voor de toekomst (3/3)

  Hilde en Peter willen graag een badkamer die ze nog jarenlang kunnen gebruiken. Interieurarchitect Nick Santana maakt een nieuw ontwerp.

  Lees meer