Plaatsing van een ondergrondse gastank: hoe gaat dit in zijn werk?

Wist je dat een propaangasinstallatie een interessant alternatief is voor stookolie als je niet kan aansluiten op het aardgasnetwerk? En wist je dat propaangas wordt opgeslagen in een bovengrondse of ondergrondse gastank? En wist je dat een ondergrondse gastank op amper 3 uurtjes tijd kan worden geïnstalleerd in jouw tuin? Was je antwoord op bovenstaande vragen telkens ‘neen’? Geen probleem, wij leggen het even voor je uit!

Wat is propaangas?

Propaangas is een Liquefied Petroleum Gas en dat staat voor vloeibaar petroleumgas en is ook gekend als koolwaterstofgas. Propaangas kan worden opgeslagen in zowel gasflessen als in gastanks (bovengronds of ondergronds). Propaangas opgeslagen in een tank is een veelzijdige energiebron die geschikt is voor alle huishoudelijke toepassingen en je exact dezelfde mogelijkheden als aardgas biedt. Zo kan je propaan in je woning gebruiken voor je centrale verwarming, sanitair warm water en je gasfornuis. Propaangas kan ook worden opgeslagen in gasflessen voor je barbecue, om te koken in je caravan of op je woning mee te verwarmen.

Maar in dit artikel leggen we even de focus op propaangastanks.

Wat zijn de voordelen van propaangas?

Duurzaam bouwen en verbouwen wordt steeds belangrijker naar de toekomst toe. En een zo laag mogelijke energievraag voor de verwarming van zowel je woning als je sanitair warm water spelen hierin een cruciale rol. Vandaar de stijgende populariteit van de warmtepomp de afgelopen jaren. Maar zowel de impact van de recente afschaffing van de terugdraaiende teller als de zware investeringskosten van een dergelijke installatie zijn nu niet meer te ontkennen. Er is een tendens naar het combineren van een fossiele brandstof, zoals propaangas, met een hernieuwbare toepassing.

Hoe verloopt een propaangasinstallatie?

De volledige opstart van een propaangasinstallatie bestaat uit verschillende onderdelen. Een gasadviseur van Primagaz komt eerst ter plaatse om te kijken welke propaangastank het best beschikt is voor jouw locatie, want aan de plaatsing zijn een aantal veiligheidsafstanden verbonden. Eenmaal de keuze voor een bovengrondse of ondergrondse tank is gemaakt, kan de plaatsing daarvan worden ingepland. Vervolgens moeten de gasleidingen vanuit de propaantank naar je woning worden gelegd en dan rest enkel nog het vullen van de tank.

Klinkt dat allemaal best complex? Dat is niet nodig, want Primagaz regelt de installatie van je tank van A tot Z. Zo wordt een ondergrondse gastank in amper 3 uurtjes tijd bij je thuis geplaatst. Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden, dus kijk zeker naar deze video waarin het volledige plaatsingsproces wordt getoond.

Hoe kan je kiezen voor propaan van Primagaz?

Ben je helemaal overtuigd en ben je benieuwd welke oplossing op propaan geschikt is voor jouw woning? Doorloop dan zeker onze test. Heb je concrete vragen of wil je graag een indicatie van de prijs?  Download onze infobrochure of neem contact met ons op. Wij helpen je graag verder!


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas

Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas

Je kent propaangas vast van de gasflessen die gebruikt worden tijdens het koken. Maar wist je dat het ook voor andere toepassingen in huis kunt gebruiken?  ...

Lees meer

Propaangas: een duurzaam en budgetvriendelijk alternatief voor stookolie

Propaangas: een duurzaam en budgetvriendelijk alternatief voor stookolie

Gas is een voor de hand liggende brandstofkeuze. Maar vaak is je huis of straat niet aansluitbaar op het aardgasnetwerk. In dat geval zal je moeten zoeken...

Lees meer

Overstappen op propaan? Ontdek alle voordelen

Overstappen op propaan? Ontdek alle voordelen

Door de energietransitie en de uitfasering van mazout zijn we genoodzaakt alternatieven te zoeken voor stookolie en andere fossiele brandstoffen....

Lees meer

Artikels van onze redactie


Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken