Geen aardgas? Propaangas als alternatief voor stookolie

Ligt er geen aardgas in je straat en zoek je een haalbaar en betaalbaar alternatief voor stookolie? Dan is propaan van Primagaz een perfecte keuze. Propaan levert namelijk dezelfde mogelijkheden als stookolie en (klassiek) aardgas. Ook is de investering significant lager ten opzichte van een warmtepomp en stoot het minder fijnstof uit dan bijvoorbeeld hout- of pelletkachels. Wij zetten enkele feiten voor je op een rijtje.

Propaan = een zekere oplossing op maat

 • Primagaz heeft twee soorten gastanks: bovengrondse en ondergrondse. Om te beslissen welke tank het meest gepast is, komt onze gasadviseur ter plaatse om de situatie te bekijken. Hoe dan ook zorgen we er steeds voor dat de tank perfect geïntegreerd wordt in je tuin.
 • Het volume in de tank beheer je eenvoudig zelf. Wil je graag het ultieme comfort, kies dan voor ons volledig geautomatiseerd meetsysteem.
 • Primagaz heeft in België verschillende opslaglocaties, wat ons toelaat om snel en flexibel te leveren. Dankzij de centrale inkoop via ons moederbedrijf SHV Energy – een van de grootste LPG-distributeurs wereldwijd – beschikken we over een ruime voorraad. Ons propaan komt van gebieden binnen en buiten Europa, zoals de Oostkust van Amerika, de Golf van Mexico, de Noordzee en lokale raffinaderijen in België en Nederland. We zijn met andere woorden volledig onafhankelijk van Rusland.

Propaan = stabiele energieprijs

 • Het afgelopen jaar stegen de energieprijzen sterk. Propaan vormde eerder de uitzondering op de regel. De propaanprijs was erg gunstig ten opzichte van andere energiebronnen zoals bijvoorbeeld aardgas en kende een meer stabiel verloop.
 • De propaanprijzen worden gereguleerd door de overheid. Leveranciers mogen deze producten dus niet verkopen aan een prijs die hoger is dan de vastgestelde maximumprijs. Hierdoor verschillen ze van de vrije aardgasmarkt, waar de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. De meest recente informatie over de stookolie- en propaanprijzen vind je steeds terug op de website van de Brafco. Propaan is momenteel dus een van de meest betrouwbare en betaalbare energiebronnen.

Propaan = budgetvriendelijke verwarmingsinstallatie

 • Een gasketel is goedkoper in aankoop en onderhoud dan een mazoutketel.
 • Een gasketel wordt gemoduleerd op basis van je verbruik, waardoor een optimaal rendement verzekerd is.

Propaan = beter voor mens en milieu

 • Propaan en Futuria Propaan (propaan op basis van biomassa) hebben een lagere CO2-voetafdruk dan stookolie. De CO2-uitstoot van propaan ligt over de hele levenscyclus 20% lager dan die van stookolie, die van Futuria Propaan zelfs 70% lager.
 • Hout- en pelletkachels stoten een aanzienlijke hoeveelheid fijnstof uit. Propaan daarentegen stoot heel weinig fijnstof en zwaveloxides (SOx) uit. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor luchtvervuiling en beïnvloeden de werking van onze luchtwegen, longen en hart.
 • Je loopt geen risico op lekken die de bodem kunnen verontreinigen en de hoge saneringskosten die daarbij komen kijken.
 • Propaangas is duurzaam te combineren met hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen, een zonneboiler, een (hybride) warmtepomp of zelfs een micro-WKK. Past dit nog niet meteen in je budget? Geen probleem, je kan deze hernieuwbare energiebronnen ook later gemakkelijk aansluiten.

Ben je overtuigd van de voordelen van propaan, maar gebruik je momenteel nog stookolie?

De overstap van stookolie naar propaan hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn. Samen zorgen we voor een vlotte, efficiënte omschakeling in 5 stappen.

1. Een gasadviseur komt bij je langs
Onze gasadviseur komt langs om de situatie te bekijken en je vragen te beantwoorden. Daarna krijg je een vrijblijvende offerte en, indien die goed is, prikken we een datum voor de installatie van je propaantank.

2. Sanering van je stookolietank
Het is niet verplicht om je tank te verwijderen, maar hij moet wel leeggemaakt en gereinigd worden. Daarvoor kan je terecht bij een erkend saneringsbedrijf of je kan je laten bijstaan door Primagaz.

3. Plaatsing van je propaantank
Of je nu kiest voor een bovengrondse of ondergrondse propaantank, Primagaz verzorgt de installatie van je tank van A-Z.

4. Controle van de propaantank
Veiligheid is bij Primagaz prioriteit. Wanneer we je tank plaatsen doen we meteen een eerste keuring. Na de aansluiting wordt alles opnieuw gecontroleerd door een externe partij.

5. Je eerste levering
Na de eerste levering laten we een erkend keuringsorganisme je tank controleren voor de ingebruikname. Alles in orde? Dan ben je klaar om volop te genieten van propaangas!

Ben je helemaal overtuigd en ben je benieuwd welke oplossing op propaan geschikt is voor jouw woning? Ontdek dan alle plussen van propaan op onze website. Doorloop onze test of neem contact met ons op voor een indicatie van de prijs. Wij helpen je graag verder!


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas

Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas

Je kent propaangas vast van de gasflessen die gebruikt worden tijdens het koken. Maar wist je dat het ook voor andere toepassingen in huis kunt gebruiken?  ...

Lees meer

Propaangas: een duurzaam en budgetvriendelijk alternatief voor stookolie

Propaangas: een duurzaam en budgetvriendelijk alternatief voor stookolie

Gas is een voor de hand liggende brandstofkeuze. Maar vaak is je huis of straat niet aansluitbaar op het aardgasnetwerk. In dat geval zal je moeten zoeken...

Lees meer

Overstappen op propaan? Ontdek alle voordelen

Overstappen op propaan? Ontdek alle voordelen

Door de energietransitie en de uitfasering van mazout zijn we genoodzaakt alternatieven te zoeken voor stookolie en andere fossiele brandstoffen....

Lees meer

Artikels van onze redactie


Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken