Overstappen op propaan? Ontdek alle voordelen

Door de energietransitie en de uitfasering van mazout zijn we genoodzaakt alternatieven te zoeken voor stookolie en andere fossiele brandstoffen. Propaangas is een haalbaar en betaalbaar alternatief dat dezelfde mogelijkheden biedt als aardgas. Daarnaast profiteer je van tal van extra voordelen.

Gunstige en stabiele prijs

De afgelopen periode stegen de energieprijzen sterk. Propaan vormde eerder een uitzondering en bleek een erg gunstig en stabiel verloop te kennen. Wist je trouwens dat de aardgas- en elektriciteitsmarkten in België vrijgemaakt zijn? Dat wil zeggen dat leveranciers, op basis van vraag en aanbod, vrij zijn om hun prijzen te bepalen. De maximumprijs voor deze energieën is dus onbegrensd. Bij propaangas is dat niet het geval. De overheid bepaalt de maximumprijs en leveranciers mogen deze nooit overschrijden. Hierdoor weet je absoluut zeker dat je nooit te veel betaalt.

Opgelet: de maximumprijs geldt enkel voor propaangas in tanks. De overheid beschermt de prijs voor propaangas in gasflessen niet.

Voldoende voorraad

Door de oorlog in Oekraïne en Rusland, heerst er schaarste van bepaalde brandstoffen en materialen. Dit zorgt voor onzekerheid en zorgen wat betreft beschikbaarheid van energie. Van propaan wordt er echter verwacht dat er steeds voldoende voorraad zal zijn. Dankzij SHV Energy, het moederbedrijf van Primagaz, beschikt het bedrijf over een centrale inkooppositie die toelaat om voldoende voorraad in te kopen en op te slaan. Het aangekochte propaangas is afkomstig van gebieden binnen en buiten Europa, zoals de Noordzee, lokale raffinaderijen in Nederland en België, de Golf van Mexico en de Oostkust van Amerika. Primagaz is met andere woorden volledig onafhankelijk van Rusland. Hierdoor hoef je je dus geen zorgen te maken over de beschikbaarheid van jouw energie.

Combineerbaar met andere hernieuwbare energiebronnen

Een ander groot voordeel van propaan is dat het perfect te combineren is met andere hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen, een gaswarmtepomp, een hybride warmtepomp of een zonneboiler. Heb je momenteel geen budget voor zo’n hernieuwbare energiebron, dan kan je deze ook makkelijk later aansluiten.

Milieuvriendelijk

Propaan en Futuria Propaan (propaan op basis van biomassa) hebben een lagere CO2-voetafdruk dan stookolie. De CO2-uitstoot van propaan ligt over de hele levenscyslus 20% lager dan die van stookolie, die van Futuria Propaan zelfs tot 80% lager. Bovendien is de uitstoot van fijnstof en zwaveloxides bij propaangas heel beperkt, in tegenstelling tot bij hout- en pelletkachels. Het zijn net deze stoffen die een grote impact op de luchtkwaliteit hebben en de werking van onze longen en luchtwegen beïnvloeden. Propaangas is dus beter voor de luchtkwaliteit en heeft een kleinere impact op het milieu.

Interesse?

Interesse in een propaantank? Dan kan je kiezen voor een boven- of ondergrondse tank. Primagaz verzorgt de installatie van a tot z. Vraag vrijblijvend een offerte aan. De gasadviseur van Primagaz komt graag bij je langs.


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas

Hoe je huis energiezuinig en duurzaam verwarmen op propaangas

Je kent propaangas vast van de gasflessen die gebruikt worden tijdens het koken. Maar wist je dat het ook voor andere toepassingen in huis kunt gebruiken?  ...

Lees meer

Propaangas: een duurzaam en budgetvriendelijk alternatief voor stookolie

Propaangas: een duurzaam en budgetvriendelijk alternatief voor stookolie

Gas is een voor de hand liggende brandstofkeuze. Maar vaak is je huis of straat niet aansluitbaar op het aardgasnetwerk. In dat geval zal je moeten zoeken...

Lees meer

Geen aardgas? Propaangas als alternatief voor stookolie

Geen aardgas? Propaangas als alternatief voor stookolie

Ligt er geen aardgas in je straat en zoek je een haalbaar en betaalbaar alternatief voor stookolie? Dan is propaan van Primagaz een perfecte keuze. Propaan ...

Lees meer

Artikels van onze redactie


Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken