Duurzame verkoeling: zo houd je het koel in huis zonder airco

We kunnen er niet meer om heen; het veranderende klimaat zorgt vaker voor hittegolven. En die zorgen er op hun beurt dan weer voor dat de temperatuur in huis flink oploopt. Je kan dan in de eerste plaats inzetten op zonwering, maar als je echt zeker wil zijn van een aangenaam binnenklimaat is een warmtepomp de beste, en vooral meest duurzame, oplossing.

3-in-1 oplossing

Wie kiest voor een warmtepomp, kiest voor flexibiliteit want naast een energiezuinige verwarming biedt een warmtepomp ook structurele koeling én kan je er eventueel je sanitair water mee verwarmen. Met één toestel heb je dus meteen een 3-in-1 oplossing in huis. De warmtepomp meet continu de buiten- en binnentemperatuur en bepaalt zo automatisch wanneer hij in koelmodus overschakelt. Op die manier houd je de binnentemperatuur op elk moment onder controle.

Actieve vs. passieve koeling

Wanneer je je woning koelt, is het type koeling één van de factoren die je elektriciteitsverbruik beïnvloeden. De meeste warmtepompen kunnen actief koelen met behulp van de compressor. Je kan dan constant koelen, maar moet in de zomermaanden wel rekening houden met een hoger stroomverbruik. Als je kiest voor een bodem-waterwarmtepomp met verticale boringen hoef je de compressor niet te gebruiken. Een tussenwarmtewisselaar zorgt er dan voor dat de koelere bodem de warmte uit de woning opneemt en er koel water in je vloerverwarming komt. Zo geniet je van een passieve koeling die gratis is.

Afgiftesysteem

Minstens even belangrijk als de energieopwekker is het afgiftesysteem. Daarin heb je verschillende mogelijkheden, elk met hun specifieke eigenschappen en voordelen.

  • Vloer- of wandverwarming/koeling: dankzij de gelijkmatige spreiding van de warmte is vloerverwarming het meest comfortabele afgiftesysteem. Bij koeling wordt er dan ook een optimaal koelvermogen afgegeven via de vloer. Is het niet mogelijk om vloerverwarming te plaatsen of is deze verwarming ontoereikend, bijvoorbeeld in de badkamer? Dan kan je ook kiezen voor wandverwarming. In beide gevallen zal de warmtepomp koelen met water boven het dauwpunt, zodat de watertemperatuur minimaal 16 tot 18 °C bedraagt waardoor je condens op de vloer of wand vermijdt.
  • Plafondverwarming/koeling: deze toepassing wordt vaak gebruikt in kantoorgebouwen omdat plafondkoeling een optimaal koelvermogen afgeeft van bovenaf. In een woning is deze investering vaak niet interessant en maak je eerder gebruik van de (bestaande) vloerverwarming of convectoren. Ook met deze toepassing koel je met water boven het dauwpunt om condens te vermijden.
  • Lage temperatuurradiatoren/ventilo-convectoren: je kan met behulp van kleine, zuinige ventilatoren op de radiator/convector de koeling in de ruimte verspreiden. Je moet dan wel een stopcontact voorzien op de plaats waar deze komen te staan. Je kan bij sommige modellen ook koelen met water onder of boven het dauwpunt. Koelen met water onder het dauwpunt geeft je een groter koelvermogen, maar dan moeten de radiator/convector een lekbak hebben om het condenswater te kunnen afvoeren en moet je alle leidingen en collectoren condensvrij isoleren.

Nieuwbouw vs. renovatie

Kies je voor nieuwbouw of een grondige energetische renovatie? Dan is een warmtepomp vanaf dag één de zuinigste manier om je woning te verwarmen en te koelen dankzij de hoge isolatiegraad. Het is dan bovendien praktisch mogelijk om een waterzijdig afgiftesysteem zoals vloerverwarming te integreren in de bouwconstructie, iets wat geen optie is in een bestaande woning waar de vloer niet wordt vernieuwd. Is je bestaande woning niet zo goed geïsoleerd, maar zoek je vooral een praktische manier om te koelen? Dan kan je kiezen voor een luchtluchtwarmtepomp. Vergeet bij een (energetische) renovatie ook zeker niet om je premie aan te vragen voor het plaatsten van een warmtepomp en kijk na of je in aanmerking komt voor de EPC-labelpremie op www.energiesparen.be.

Capaciteitstarief

Het aangekondigde capaciteitstarief zorgt ervoor dat we binnenkort dynamische tarieven zullen betalen afhankelijk van het piekverbruik en de weersvoorspellingen. Gelukkig anticiperen veel warmtepompfabrikanten hierop door de dynamische tarieven in te lezen in hun software en het zo mogelijk te maken de warmtepomp aan te sturen tijdens de daluren. Op die manier kan je bijvoorbeeld ’s nachts extra verwarmen waardoor je warmtepomp de volgende dag tijdens de piekuren niet moet werken en je volop geniet van het voordeligere elektriciteitstarief tijdens de daluren.

Beste oplossing

Ontdek alle mogelijkheden voor het plaatsten van een warmtepomp in één van de Big Blue Points bij Van Marcke. Je vindt zo’n afdeling al in 9 Van Marcke Inspirations winkels. De energieadviseurs adviseren je er graag over jouw beste oplossing, besparende premieregelingen en erkende partnerinstallateurs in jouw omgeving, voor een vakkundige plaatsing en afstelling van de installatie.


(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen
(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen

Het straatbeeld ziet er sinds enkele jaren een stuk anders uit. Zo worden de meeste daken en garages tegenwoordig gesierd door zonnepanelen. Overweeg jij...

Lees meer
Warmtepompboiler: duurzaam alternatief voor een elektrische boiler
Warmtepompboiler: duurzaam alternatief voor een elektrische boiler

Iedereen heeft het voortdurend over de warmtepomp. Helaas is dit systeem niet voor iedere woonsituatie de meest geschikte keuze. Gelukkig zijn er nog...

Lees meer
Van Marcke badkamermeubels: duurzaam, esthetisch en van Belgische makelij
Van Marcke badkamermeubels: duurzaam, esthetisch en van Belgische makelij

Energie-eisen worden steeds strenger, het gebruik van duurzame materialen wint aan terrein en productie met respect voor de natuur wordt alsmaar groter....

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie

  • Hoe onderhoud je de technische installaties in huis?
    Hoe onderhoud je de technische installaties in huis?

    Het onderhoud van de technische installaties in je huis is verplicht maar ook nodig voor een optimale werking. Een overzicht.

    Lees meer
  • 9 tips om natuurlijk te koelen
    9 tips om natuurlijk te koelen

    Voor je denkt aan airco of omgekeerde warmtepompen, kijk eens wat je zelf kan doen. Met deze 9 tips laat je de temperatuur in huis heel wat zakken.

    Lees meer
  • Slim ontwerp: maak je woning bestand tegen koude en oververhitting
    Slim ontwerp: maak je woning bestand tegen koude en oververhitting

    2022 was een van de warmste en droogste jaren ooit. Hoe kunnen we onze woningen tegen hittegolven en extreme temperaturen beschermen?

    Lees meer
  • Verwarmen met pellets fors duurder: "Maar pas op voor goedkopere pellets”
    Verwarmen met pellets fors duurder: "Maar pas op voor goedkopere pellets”

    Pellets zijn sinds januari aanzienlijk in prijs gestegen. Via het internet vind je goedkopere pellets. Maar zijn die even kwalitatief? We zochten het uit.

    Lees meer