Warmtepompboiler: duurzaam alternatief voor een elektrische boiler

Iedereen heeft het voortdurend over de warmtepomp. Helaas is dit systeem niet voor iedere woonsituatie de meest geschikte keuze. Gelukkig zijn er nog andere manieren om je water met hernieuwbare energie te verwarmen én bijgevolg te besparen op je energiefactuur. Maak kennis met de warmtepompboiler: het duurzame, energiezuinige en rendabele alternatief voor een elektrische boiler.

Duurzaam waterverwarmingssysteem

Zo’n 15% van ons energieverbruik gaat naar de productie van sanitair warm water. Een energiezuinige warmwaterbereider kan dus een flinke slok op de borrel schelen. Maar uiteraard wil je ook een zo hoog mogelijk comfort behouden. Het is dus slim om goed na te denken over een duurzaam waterverwarmingssysteem dat naadloos aansluit bij jouw behoeften en die van je gezin.

De populaire warmtepomp is niet altijd de beste keuze

Een warmtepomp en een nieuwbouw gaan perfect samen. Bij een verbouwing is een warmtepomp echter niet altijd de beste keuze. Hoe dat komt? Het brengt een grote investeringskost met zich mee: niet enkel qua aankoop, maar ook de installatie van vloerverwarming of zonnepanelen. Want anders betaal je veel meer voor je elektriciteit door de installatie van een warmtepomp. Ook wanneer je ketel defect is en vervangen dient te worden, kies je dus best niet altijd voor een warmtepomp.

Wil je je water graag verwarmen met hernieuwbare energie, besparen op je energiefactuur of je water op een ecologische manier verwarmen? Investeer dan in een warmtepompboiler: een duurzaam en energiezuinig alternatief voor de klassieke waterverwarmingssystemen, zoals een elektrische boiler.

Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler verwarmt je water voor sanitair gebruik met stroom en gratis omgevingswarmte. Je kan het principe min of meer vergelijken met dat van een warmtepomp. Het grootste voordeel van een warmtepompboiler is dat hij tot 3 keer zo energiezuinig is dan een elektrische boiler. Bovendien stoot hij geen CO2 uit. Het is dus een uitstekend duurzaam alternatief voor de klassieke, elektrische boiler of voor waterverwarmingssystemen op stookolie of gas.

Waarom kiezen voor een warmtepompboiler?

Er zijn verschillende situaties waarin een warmtepompboiler een opportune keuze is.

Je beschikt over zonnepanelen
De combinatie van zonnepanelen en een warmtepompboiler is ideaal. De boiler werkt op gratis omgevingswarmte en stroom. De stroom die jouw zonnepanelen opwekken, kan je dus gebruiken om je water voor sanitair gebruik volledig gratis en hernieuwbaar te verwarmen. Je verhoogt op die manier je zelfverbruik én verlaagt je energiefactuur. Een warmtepompboiler is zowel compatibel met thermische zonnecollectoren als met fotovoltaïsche zonnepanelen. Je ontdekt er alles over in ons artikel over zonnepanelen.

Je wil je huidige elektrische boiler vervangen
Als je overstapt naar een warmtepompboiler, zal je tot 3x minder stroom verbruiken dan met een elektrische boiler. Bovendien heb je recht op subsidies.

Je wil je energieverbruik verlagen
Aangezien een warmtepompboiler warmte-energie onttrekt uit de omgeving en zo water kan verwarmen, verbruik je er tot 75% minder energie mee ten opzichte van een boiler op fossiele brandstof of een elektrische boiler.

Je wil je verwarmingsketel uitschakelen in de zomer
Een warmtepompboiler is niet verbonden met je ketel. Water voor sanitair gebruik kan dus probleemloos verwarmd worden, onafhankelijk van je cv-ketel.

Advies op maat

Wil je meer leren over duurzaam wonen en verbouwen? Of te weten komen welke warmtepompboiler het meest geschikt is voor jouw woon- en gezinssituatie? Maak een afspraak in één van de 8 Big Blue points van Van Marcke, voor energieadvies op maat. Ontdek nog meer duurzame oplossingen voor jouw woning in de showroom, zoals badkamermeubels van Belgische makelij, mét respect voor de natuur.


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Nieuw! Van Marcke Magazine: boordevol trends, innovaties en inspiratie

Bij Van Marcke zijn we voortdurend op zoek naar trends, innovatie en inspiratie op vlak van kleine verbouwingswerken, ingrijpende renovaties of zelf...

Lees meer

Badkamerrenovatie gepland maar geen idee waar te beginnen?

Badkamerrenovatie gepland maar geen idee waar te beginnen?

Overweeg je binnenkort een nieuwe badkamer, maar heb je geen idee waar te beginnen? Dan is Van Marcke Lab de perfecte oplossing voor jou.

Lees meer

Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie

Duurzaam renoveren? Kom op 22 april langs in Van Marcke Brugge voor een gratis infosessie

Duurzaam renoveren: hoe begin je er nu aan? Welke verwarming past best bij mijn situatie? Hoe ingrijpend is mijn energetische verbouwing en wat komt daar...

Lees meer

Artikels van onze redactie

 • “Zonnepanelen terugverdiend op 2,5 jaar.” Kan je ze nog voor de winter laten plaatsen?

  “Zonnepanelen terugverdiend op 2,5 jaar.” Kan je ze nog voor de winter laten plaatsen?

  Meer dan ooit denken mensen aan energiebesparende investeringen, zoals een warmtepomp of zonnepanelen. Maar hoe zit het met de wachttijden en prijzen?

  Lees meer
 • Tien jaar na installatie zonnepanelen: “Dag na dag zie ik de winst”

  Tien jaar na installatie zonnepanelen: “Dag na dag zie ik de winst”

  De familie Vandewal investeerde in zonnepanelen, een thuisbatterij en slimme oplaadinstallatie. “En dat loont zeker de moeite. Elke dag zien we de winst."

  Lees meer
 • De prijs van de verschillende soorten warmtepompen

  De prijs van de verschillende soorten warmtepompen

  De prijs van de verschillende soorten warmtepompen volgens expert Jozefien Vanbecelaere van de Organisatie Duurzame Energie (ODE).

  Lees meer
 • Naverwarming zonneboiler: kies verstandig!

  Naverwarming zonneboiler: kies verstandig!

  Zonnecollectoren leveren jaarlijks tot 60 % van de energiebehoefte voor sanitair warm water. Naverwarming is dus noodzakelijk. Maar hoe doe je dat het best?

  Lees meer

Onze toolbox
Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken
Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen
Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken
Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag
Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken