(Ver)bouw duurzaam en investeer in hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen

Het straatbeeld ziet er sinds enkele jaren een stuk anders uit. Zo worden de meeste daken en garages tegenwoordig gesierd door zonnepanelen. Overweeg jij ook een investering in deze duurzame woontechniek? Dan maak je een slimme keuze. En wel hierom!

Hernieuwbare energie

Van Marcke is bij het grote publiek vooral bekend omwille van het ruime aanbod aan badkamers. Daarnaast biedt het bedrijf ook verwarming en duurzame, hernieuwbare energietechnieken aan, waaronder zonnepanelen: fotovoltaïsche (om elektriciteit op te wekken) en een systeem van zonnecollectoren en een zonneboiler (om warm water te genereren). Het is vooral de eerste variant die tegenwoordig zo populair is. Maar bij Van Marcke kan je voor beide terecht.

Wat zijn zonnepanelen voor elektriciteit?

Zonnepanelen voor elektriciteit of fotovoltaïsche zonnepanelen liggen op het dak en bestaan uit verschillende plaatjes halfgeleidend materiaal. De energie van het zonlicht wekt elektrische stroom op. Hoe meer directe zonnestralen er op de panelen vallen, hoe meer elektriciteit er opgewekt wordt. Deze opgewekte energie is weliswaar niet direct bruikbaar voor huishoudelijk gebruik. Daarom is er ook een omvormer nodig: het hart van het zonnesysteem. Deze zet de opgewekte energie om in bruikbare wisselstroom. Aangezien het hele proces gebeurt zonder CO2-uitstoot, spreekt men van ‘groene’ stroom.

Waarom kiezen voor fotovoltaïsche zonnepanelen?

De voornaamste reden om te kiezen voor dit type zonnepanelen, is het verlagen van je energieverbruik en kosten. Op sommige momenten zullen je panelen meer stroom opwekken dan je verbruikt. Die stroomoverschotten worden in het elektriciteitsnet geïnjecteerd. Heb je op een bepaald moment meer nodig dan wat je produceert, dan neem je stroom van het net af. Beschik je over een thuisbatterij, dan kan je jouw stroomoverschotten opslaan en later gebruiken. Dit is handig, gezien zonnepanelen vooral overdag stroom opwekken en je meestal ’s avonds elektriciteit verbruikt.

Kiezen voor zonnepanelen die elektriciteit opwekken is zeker interessant wanneer je overweegt te investeren in andere hernieuwbare oplossingen, zoals een warmtepompboiler of warmtepomp.

Wat zijn zonnepanelen voor warm water?

Zonnepanelen om je sanitair water te verwarmen bestaan uit zonnecollectoren en een boilervat. Dit systeem is een duurzaam alternatief voor een (standaard) elektrische boiler. De zonnecollectoren worden ook wel thermische zonnepanelen genoemd en worden meestal op het dak van je woning of van je garage geplaatst. De vloeistof die door de collectoren stroomt neemt de warmte van de zonnestralen op. De warme vloeistof gaat naar het boilervat en geeft de warmte af aan het sanitair water.

Waarom kiezen voor zonnecollectoren en een zonneboiler?

Investeren in dit systeem is een slimme keuze wanneer je je energieverbruik wil verminderen en je energiefactuur wil verlagen. De energie van de zon bezorgt je immers gratis warm water. Wil je in de zomerperiode je centrale verwarming uitschakelen? Ook dan is een zonneboiler erg handig. Het systeem werkt met elektrische bijverwarming en is volledig onafhankelijk van je cv-ketel.

Welk type zonnepanelen je ook kiest: het is een goede investering die zich snel terugverdient en waarmee je de waarde van je woning aanzienlijk verhoogt. En niet onbelangrijk: je beperkt er je impact op het klimaat mee.

Laat je adviseren

Interesse in zonnepanelen? Laat je dan bijstaan door de experts van Van Marcke. Tijdens het hele proces kan je rekenen op gepast advies. Van Marcke denkt met je mee!


Warmtepompboiler: duurzaam alternatief voor een elektrische boiler
Warmtepompboiler: duurzaam alternatief voor een elektrische boiler

Iedereen heeft het voortdurend over de warmtepomp. Helaas is dit systeem niet voor iedere woonsituatie de meest geschikte keuze. Gelukkig zijn er nog...

Lees meer
Van Marcke badkamermeubels: duurzaam, esthetisch en van Belgische makelij
Van Marcke badkamermeubels: duurzaam, esthetisch en van Belgische makelij

Energie-eisen worden steeds strenger, het gebruik van duurzame materialen wint aan terrein en productie met respect voor de natuur wordt alsmaar groter....

Lees meer
Badkamers op jouw maat
Badkamers op jouw maat

Een badkamer installeren of renovatieplannen? Doe eerst voldoende inspiratie op zodat je zeker de juiste keuze maakt. Om die keuze makkelijker te maken,...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie