Je cv-ketel vervangen door een warmtepomp? Check of jouw woning geschikt is!

Met een warmtepomp kan je op een duurzame manier je woning verwarmen, koelen en van sanitair warm water voorzien. Maar is jouw woning wel geschikt voor een warmtepomp? Verwarmings- en koelingsexpert Daikin legt uit hoe je jouw bestaande verwarmingsinstallatie vervangt door een warmtepomp.

Overschakelen op een warmtepomp

Dacht je dat een warmtepomp enkel mogelijk is bij nieuwbouw? Niets is minder waar. Ook in een bestaande woning kan je een warmtepomp laten plaatsen als je ketel aan vervanging toe is of als je energie wil besparen. Je hebt daarbij twee opties: je huidige ketel vervangen of behouden. Afhankelijk van die keuze kan je opteren voor een gewone of een hybride warmtepomp. Check hier of jouw installatie aan vervanging toe is.

Welke warmtepomp kiezen?

Met een warmtepomp verwarm je je woning én sanitair water. Afhankelijk van het type kan je zelfs koelen. In totaal zijn er vier soorten warmtepompen:

 1. Geothermische warmtepompen
 2. Lucht-water warmtepompen
 3. Lucht-lucht warmtepompen
 4. Hybride warmtepompen.

Geothermische warmtepompen worden vooral bij nieuwbouwwoningen gekozen. In een woning die grondig gerenoveerd wordt, maar waarbij de bestaande radiatoren behouden worden, kan je kiezen voor een lucht-water warmtepomp. Je verwarmt dan via het aanwezige buizennet. Bij een lucht-lucht warmtepomp wordt er warmte onttrokken aan de buitenlucht en vervolgens in je woning geblazen. In de zomer kan de installatie ook dienst doen als airco. Wil je jouw bestaande ketel behouden? Dan is een hybride warmtepomp een optie. Daarbij wordt er naast je ketel een warmtepomp bijgeplaatst. Afhankelijk van de situatie spreekt de installatie de ketel of de warmtepomp aan.

Tip: Lees hier meer over de voor- en nadelen van elk type.

Doe beroep op een erkend installateur

Een warmtepomp bestaat doorgaans uit een buiten- en binnenunit. Dankzij het compacte design van Daikin neemt de binnenunit niet zoveel ruimte in beslag. Daardoor kan het in principe in elke woning geplaatst worden. Voor de installatie ervan kan je beroep doen op een erkende installateur. Die komt bij je langs, geeft je advies over welk type warmtepomp het meest geschikt is voor jouw woning en stelt een vrijblijvende offerte op. Zoek hier een Daikin-installateur in je buurt voor meer informatie.

Is jouw woning klaar voor een warmtepomp? Doe de test!

Benieuwd of een warmtepomp de beste oplossing is voor jouw woning? Check het hier! Wil je je situatie bespreken met een expert? Of zit je met vragen? Maak dan nu een afspraak in één van de Daikin Experience Centers in Gent, Herentals of Waver.


Artikels van deze partner

Lees meer van deze partner
Is er een verschil tussen een warmtepomp en een aircotoestel?

Is er een verschil tussen een warmtepomp en een aircotoestel?

De zomer komt eraan en dat betekent warmere dagen! Kijk jij er al naar uit? Toch wil je tijdens deze periode niet al zwetend je bed uitkomen of puffend je...

Lees meer

Een luchtreiniger, jouw redder in nood tegen hooikoorts, astma of allergie

Een luchtreiniger, jouw redder in nood tegen hooikoorts, astma of allergie

De afgelopen maanden zijn er al erg hoge pollenconcentraties gemeten in de lucht. Die hoge concentraties zijn voor mensen met allergieën minder goed...

Lees meer

Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Het capaciteitstarief is sinds begin dit jaar van toepassing voor iedereen die een digitale meter heeft. Je elektriciteitsfactuur wordt vanaf nu dus...

Lees meer

Artikels van onze redactie

 • Welke toekomst voor de condensatieketel? En wat zijn de alternatieven?

  Welke toekomst voor de condensatieketel? En wat zijn de alternatieven?

  De regelgeving en de energiecrisis doen heel wat gezinnen zoeken naar alternatieven voor de condensatieketel. Dit zijn je opties op korte en lange termijn.

  Lees meer
 • Hoe zit het met de wachttijd voor een airco? Expert biedt antwoord

  Hoe zit het met de wachttijd voor een airco? Expert biedt antwoord

  Wie deze zomer niet wil puffen in een veel te warm huis, kan investeren in een airco of lucht-luchtwarmtepomp. Maar hoe zit het met de wachttijd?

  Lees meer
 • KLUS: centrale verwarming ontluchten en bijvullen

  KLUS: centrale verwarming ontluchten en bijvullen

  Worden je radiatoren maar half warm? Of hoor je borrelende geluiden? Voor een goede werking moet je het systeem af en toe ontluchten en bijvullen.

  Lees meer
 • Condensatieketel: tips voor een goede werking en toprendement

  Condensatieketel: tips voor een goede werking en toprendement

  Wil je een goed rendement behalen met je condensatieketel? Deze tips staan garant voor een goede werking van je cv-ketel.

  Lees meer

Onze toolbox


Premies en subsidies

Met premies en subsidies kan je flink besparen. Kijk waar jij recht op hebt.

Zoeken

Magazines

Bouwen of verbouwen? Bestel je gratis magazine!

Aanvragen

Zoek een partner

Ben je op zoek naar informatie van een van onze partners?

Zoeken

Forum

Zit je met een vraag? Stel ze aan andere bouwers en verbouwers.

Stel je vraag

Vraag en antwoord

Onze redactie beantwoordde duizenden bouw- en verbouwvragen

Zoeken