Vermijd piekverbruik dankzij een warmtepomp met slimme sturing

Het capaciteitstarief is sinds begin dit jaar van toepassing voor iedereen die een digitale meter heeft. Je elektriciteitsfactuur wordt vanaf nu dus berekend op basis van je piekverbruik. Nadenken over welke toestellen je wanneer aanzet is aangeraden. Maar goed nieuws voor wie een warmtepomp met slimme sturing bezit zoals de Daikin Altherma. Deze houdt je verwarmingskosten onder controle zodat jij je geen zorgen moet maken over je piekverbruik. Daikin geeft hieronder wat meer info.  

Bespaar slim op je elektriciteitskosten 

Beschik jij over een digitale meter? Dan komt het ervan af nu op aan om je piekverbruik zo veel mogelijk af te vlakken. Hoe doe je dit best? Door je elektrische apparaten op verschillende momenten aan te zetten. Denk er bijvoorbeeld aan je wasmachine en vaatwasser op een ander tijdstip te gebruiken. Of door tijdens het koken niet het kookvuur, de oven en microgolf tegelijkertijd in werking te stellen. Ook warmtepompen kunnen voor een piek in je elektriciteitsverbruik zorgen. Maar goed nieuws: dankzij slimme sturing kan je ook deze piek afvlakken en een lagere energiefactuur ontvangen.

Kies bovendien voor zuinige elektrische apparaten. Vervang je elektrische boiler door een warmtepompboiler of je verouderde elektrische verwarming door een lucht-luchtwarmtepomp.

Slimme sturing van warmtepompen  

Door je verwarmingssysteem slim aan te sturen, kan je heel wat energie besparen zonder aan comfort in te boeten. Als je woning nog verwarmd op gas of mazout dan is een slimme thermostaat een interessante investering. Heb je een warmtepomp? Dan kan je deze via slimme sturing op de juiste momenten automatisch aan- en uitschakelen om je piekverbruik te beperken. Je geniet dus zonder je zorgen te maken over je energieafrekening.

Maximaliseer je zelfverbruik met zonnepanelen  

Nog een stapje verder gaan? Dan blijft een warmtepomp aansluiten op zonnepanelen een goed idee. Nu je digitale teller niet meer terugdraait, raden we je aan de opgewekte energie van de zonnepanelen onmiddellijk te verbruiken. Daikin beschikt over een speciale Smart Grid-module die een link vormt tussen de Altherma lucht-waterwarmtepomp, de digitale teller en de zonnepanelen.  Deze controleert de injectie op het net en sluit aan de hand daarvan de Smart Grid-contacten aan of uit die de Daikin Altherma aansturen.

Afhankelijk van het type warmtepomp, wordt met gratis zonne-energie het water in het systeem opgewarmd tot 60 à 80°C. Dit warmwater kan in specifieke gevallen gebruikt worden om een ruimte gratis te verwarmen. De warmwatertank functioneert eigenlijk zoals een batterij en stockeert de energie. Conclusie? Je geniet van gratis verwarming, bent energie-onafhankelijk en bespaart op je energiefactuur.

Premie sturing elektrische warmte  

Heel wat gezinnen verwarmen elektrisch in de vorm van een warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of een accumulatieverwarming. Laat je dit sturingsapparaat plaatsen door een installateur dan heb je recht op een premie. In Vlaanderen krijg je tot € 400 terugbetaald. In de andere regio’s van het land bestaat deze premie spijtig genoeg nog niet.

Meer weten?  

Wens je zelf ook een warmtepomp met slimme sturing? Ga langs in één van de Daikin Experience Centers in Gent, Herentals of Waver. De Daikin-medewerkers geven een antwoord op al je vragen.


Een luchtreiniger, jouw redder in nood tegen hooikoorts, astma of allergie
Een luchtreiniger, jouw redder in nood tegen hooikoorts, astma of allergie

De afgelopen maanden zijn er al erg hoge pollenconcentraties gemeten in de lucht. Die hoge concentraties zijn voor mensen met allergieën minder goed...

Lees meer
Daikin Experience Days: kom alles te weten over de warmtepomp
Daikin Experience Days: kom alles te weten over de warmtepomp

De afgelopen maanden hebben ons meer dan ooit doen nadenken over ons energieverbruik. De stijgende energieprijzen en de strengere regelgeving rond het...

Lees meer
Besparen op je verwarming? Met deze tips geniet je van meer comfort met een lager energieverbruik
Besparen op je verwarming? Met deze tips geniet je van meer comfort met een lager energieverbruik

Hoe kan je je woning in de winter en tussenseizoenen comfortabel verwarmen zonder je blauw te betalen? Daikin geeft graag enkele tips om energie te...

Lees meer
Lees meer van deze partner

Onze toolbox
Premies en subsidies Zoeken
Magazines Aanvragen
Zoek een partner Zoeken
Vraag en antwoord Zoeken

Artikels van onze redactie