livios logo
logo

Verlichting, sfeermaker in de badkamer


  

De badkamer is van een puur functionele ruimte geëvolueerd naar een comfortabele cocon waar het aangenaam toeven is. Met verlichting en verwarming creëer je de gewenste sfeer.

De badkamer is een bijzondere ruimte. Ze vraagt hoge temperaturen tijdens korte periodes en verlichting die is aangepast aan verschillende behoeften: fel licht voor je makeup of scheerbeurt, gedempt licht voor een relaxerend bad, prikkelend licht voor een verkwikkende douche. Verlichting en verwarming verdienen dus eigenlijk al in het ontwerpstadium je aandacht.

Taak- of sierverlichting, accent- of sfeerverlichting: in een badkamer komen ? afhankelijk van de bezigheid en het ogenblik ? alle lichtschakeringen aan bod. Bij de ideale verlichting combineer je drie lichtbronnen, soms na elkaar, soms gelijktijdig maar altijd in functie van de behoeften en het moment.

Functionele verlichting

Functionele verlichting benadert het best daglicht. Ze is aangewezen om je te scheren, je op te maken en je van dichtbij te bekijken. Meestal wordt ze rond (naast en/of boven) de spiegel geplaatst, een beetje zoals in een artiestenloge. Ideaal zijn laterale lichtpunten die in de spiegel zijn ingebouwd of aan weerszijden geïnstalleerd zitten. Je kunt kiezen voor:

> decoratieve wandlampen,
> ronde lamparmaturen,
> fluorescerende strips,
> richtbare spots of verlichting die in de toiletkast zit ingebouwd.

Geef liefst de voorkeur aan halogeenlampen. Die benaderen daglicht het best. TL-lampen daarentegen doen je er eerder pips uitzien ? zeker als ze wit licht verspreiden.
Zorg er ook voor dat de lichtarmaturen zich op de juiste hoogte bevinden. Wanneer ze te hoog hangen, accentueren ze wallen en veroorzaken ze vale schaduwen. Als ze te laag hangen, maken ze je neus langer.

© Modular Lighting Instruments


  

Tip : als je de spots naar de muur en niet naar jou richt, vermijd je dat je er bleek uitziet en wordt het licht ook minder hard.

Algemene verlichting

Algemene verlichting is aan het plafond bevestigd en bepaalt de toon in de badkamer. Ze dient om op elk ogenblik van de dag goed te kunnen zien. Toch moet ze zacht en niet-agressief zijn om je ‘s ochtends vroeg of in het midden van de nacht niet te verblinden. Daarom is het gebruik van een dimmer sterk aan te bevelen. Algemene verlichting vind je onder de vorm van plafondlampen of van spots op rail of spots die in een verlaagde zoldering zijn ingebouwd. Let er wel op dat je de spots goed verdeelt, anders riskeer je slecht verlichte zones.

© Delta Light


  

AterlierDSH


  

Een andere tip voor een niet-verblindende algemene verlichting: een verlaagd plafond dat niet tot aan de muren loopt en waarin een indirecte TL- of ledlamp verwerkt zit.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting dient om gezelligheid te creëren en bevordert een ontspannen sfeer. Je vindt dit soort verlichting in verschillende vormen:

> Hanglampen: niet heel gebruikelijk voor een badkamer maar ze sieren wel de hele ruimte sieren en zorgen voor de allures van een boudoir. Als je spaarlampen gebruikt, wordt de sfeer nog knusser.
> Staande lamp: ook weinig courant omdat het wat tegen de gebruiken ingaat, al garandeert een staanlamp wel zacht licht. Ideaal voor wellness-momenten en moeilijke ochtenden. Een geslaagd decoratief idee.
> Tafellampen: zorgen onmiddellijk voor een persoonlijke toets. Als je er verschillende plaatst, is het effect des te groter. Dit soort verlichting vraagt wel om plaats. Bovendien moeten er voldoende stopcontacten, planken of vlakken zijn om ze op zetten. Om AREI-conform te zijn (Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties ? zie kader hieronder) blijf je ook best op veilige afstand van bad en douche.

© Liesbet Goetschalckx


  

© Geberit


  

Tip : Om de sfeerschepping nog door te trekken kan de verlichting deel gaan uitmaken van het meubilair. Zo kan een led-strip onder het bad worden aangebracht, waardoor het de indruk geeft te zweven. Led-strips kunnen ook in het glas van de douchewand, in de wastafelkraan, de douchekop, de vloer of de muurtegels worden aangebracht. Houd er wel rekening mee dat het hier om een sfeerscheppend accessoire gaat met weinig of geen functionele lichtsterkte.

Tekst Virginie Stassen
Beeld It architecten/Yannick Milpas

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/badkamer/verlichting-sfeermaker-in-de-badkamer/