livios logo
logo

Hoe reinig je een geverfde muur?


  

Vetvlekken, vingerafdrukken, kindertekeningen... Muren worden vroeg of laat vuil, vooral als ze wit zijn. Gelukkig bestaan er verschillende oplossingen om ze er weer zo goed als nieuw te laten uitzien.

Het onderhoud van een geverfde muur hangt meestal af van de gebruikte verf. Probeer dus te achterhalen of het een verf op waterbasis, een acrylverf, glycerine- of vinylverf of caseïneverf betreft. Zet twee emmers water klaar voor je begint: de eerste met het schoonmaakproduct, de tweede met schoon water om je spons te spoelen.

Verf op waterbasis 

Voor deze verf gebruik je best niet te veel water. Reinig indien mogelijk volledig droog of met een licht vochtige spons (water of witte azijn). Wrijf zachtjes en zorg dat je de muur niet doordrenkt. Sommige vlekken kan je met een gummetje verwijderen. Nogmaals, ga voorzichtig te werk.

Acrylverf

Deze muur kan je met een sopje wassen. Veeg de spons altijd van onder naar boven, om geen ‘spoor van waterdruppels' achter te laten.

Glycerine- of vinylverf

Voor dit soort geverfde muren is een beetje water en wasmiddel meer dan genoeg om hardnekkig stof te verwijderen. Een advies: gebruik niet te veel wasmiddel en wrijf niet te hard, want de verf zou kunnen afschilferen.

Caseïneverf

Dit is een ecologische verf, een variant op kalkverf maar gemaakt van plantaardige of melkeiwitten. Ze is bovendien waterdicht, zodat je ze makkelijk kan afwassen met een sopje. 

Enkele tips en tricks 

  • Bakpoeder: dit natuurproduct kent heel wat toepassingen in huis. Het is ook efficiënt om muren mee schoon te maken zonder de verf te beschadigen. Meng een beetje bakpoeder en water tot een pasta. Spreid de pasta uit over de vlek, laat minstens een uur rusten en spoel af met een vochtige spons. Dep de muur tenslotte droog met een handdoek. 
  • Aardappel: grootmoeders trucje… Snijd een aardappel doormidden en wrijf met het binnenste over de vlek. Het zetmeel in de aardappel zal inwerken op de vlek en ze verwijderen. Veeg tot slot af met een schone, droge doek.
  • Waterstofperoxide: dit chemische product kan bepaalde vlekken verwijderen. Doordrenk er een schone doek mee, dep op de vlek, spoel af met warm water en droog tot slot alles af met een schone doek.

Tekst Mailys Chavagne
Foto JESHOOTS

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/interieurafwerking/hoe-reinig-je-een-geverfde-muur/