livios logo
logo

In beeld: Compacte rijwoning in een jasje van kurk

Op een perceel van 3,7 meter breed bouwden Edwin en Jana een compacte en energiezuinige woning voor zichzelf en hun twee kinderen. Wat later kregen ze er nog twee zoontjes bij, maar toch hoefde het gezin niet te verkassen. “Onze woning is aanpasbaar aan heel wat scenario's.”

Jana en Edwin waren al een tijdje op zoek naar een woning in de Bloemekenswijk ten noorden van de historische Gentse binnenstad. Ze hadden de hoop bijna opgegeven, tot ze op een dag een bouwvallige woning gingen bezichtigen. “Het huis sprak ons niet echt aan, maar het smalle stukje grond dat ernaast lag, interesseerde ons daarentegen wel. Niemand had tot dan toe gezien dat die strook overging in een overwoekerde lap grond van maar liefst 600 vierkante meter.” Het kostte Jana en Edwin wat moeite om de eigenaar te overtuigen de grond en het huis apart te verkopen, maar uiteindelijk haalden ze hun slag thuis. Ze werden eigenaar van een L-vormig perceel waar de natuur voor een groot stuk haar gang had kunnen gaan.

Beperkt budget

Met hun budget had het koppel twee opties: ofwel bouwden ze compact en konden ze alles in een keer afwerken ofwel zagen ze het meteen groot, maar dan moesten ze in verschillende fases werken. Het werd optie één. “We kregen een stedenbouwkundig attest en mochten onze plannen uitvoeren zoals we wilden. In totaal bouwden we 125 vierkante meter bewoonbare oppervlakte.”

Spitsvondige ingrepen

De woning is in totaal 3,40 meter breed. Dat is uiteraard erg weinig, maar toch voelt het niet zo aan. “We hebben er alles aan gedaan om ze zo breed mogelijk te maken. Neem nu de twee zijmuren: die zijn 3 cm minder dik dan in andere woningen. We gebruikten geen traditionele bakstenen van 14 cm en minerale wol van 5 cm zoals gebruikelijk. We kozen voor isolatie van 4 cm met daarop silicaatstenen van 12 cm. Die stenen worden gemaakt met kalk, zand en water. Ze isoleren het geluid en slaan warmte goed op. Bovendien volstaat een dunpleister van één mm als afwerking. Met die methode wonnen we in totaal 6 cm.”

Verder speelt ook de optische illusie een belangrijke rol. Zo plaatste het koppel een dubbele glazen voor- en achterdeur van 2,30 m, waardoor de woning ruimer lijkt. Ze installeerden inbouwstopcontacten in plaats van gewone, plaatsten geen plinten, kozen voor een keukeneiland dat lijkt te zweven en lieten de binnendeuren tot aan het plafond doorlopen.

Beton ciré, predallen en kurk

Edwin en Jana kozen bewust voor een beperkt aantal sobere, ecologische en/of budgetvriendelijke materialen. Voor de vloer gebruikten ze beton ciré met een natuurlijk pigment. De plafonds zijn gemaakt met predallen die niet werden bepleisterd en in de slaapkamers ligt geweven vinyl. Dat voelt zacht aan, is slijtvast, dun en makkelijk te onderhouden. De voor- en achtergevel zijn afgewerkt met kurk. Dat materiaal doet dienst als gevelbekleding én als isolatie tegelijk. Vooraan is die kurk 100% zuiver. Daardoor is een beschermlaag overbodig. Rotten kan dit materiaal immers toch niet. Achteraan zitten houtpartikels in de kurk verwerkt. Bepleistering was hier wel noodzakelijk.

Kangoeroewoning in wording

Jana en Edwin hebben gebouwd met de toekomst in gedachten. "We hielden er destijds al rekening mee dat ons gezin nog zou groeien, wat ook gebeurd is. Daarom overwegen we vandaag sterk om van ons huis een kangoeroewoning te maken. De kinderen zouden dan samen in dit huis wonen en Jana en ik in een tweede woning achteraan het perceel. Met een overdekte orangerie willen we beide units met elkaar verbinden. Alle kabels en leidingen liggen klaar om van de zithoek een keuken te maken en van de eetruimte een slaapkamer. Maar tot nu toe lukt het nog op 125 vierkante meter. We hebben zelfs nog een kamer over omdat onze vier kinderen het liefst allemaal samen in één kamer slapen. Al zal dat wel veranderen eens hun puberteit begint. Wij zijn alvast klaar voor de verbouwingen.”

Tekst: Katrien Depoorter
Foto's: Yannick Milpas


Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/dossiers/inspiratie/in-beeld-compacte-rijwoning-in-een-jasje-van-kurk/